Üdvözöljük a

Ámulatba ejtő művészeti alkotások lepik el Zágráb utcáit | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ámulatba ejtő művészeti alkotások lepik el Zágráb utcáit

Szerző: Szakály Andrea | 2019. augusztus 10.

Augusztus 17-től szeptember 1-ig művészeti projekt veszi kezdetét a horvát fővárosban. Az Okolo művészeti projekt második felvonása több mint 25 városi helyszínen lesz látható, elkalauzolva a turistákat egy nagy kulturális sétára.

Tina Kovačević és Ana Mikin, más néven a „Mi ketten" egy olyan projektet hozott létre Zágrábban, amely arra ösztönzi majd a helyi lakosokat és a turistákat, hogy az utcákra menjenek, és a fák lombjai között illetve az utcasarkon keressék az alkotásokat.

 

Számos egyedi, augusztus folyamán kibontakozó művészeti installáció található a városban, a parkok lombkoronáin, vagy az utcák szokatlan, eldugott részein.

 

Az Okolo projekt keretében az idei városi beavatkozások számos helyi és nemzetközi művész aláírását fogják viselni, alkotott többek között Ella és Pitr Franciaországból, a spanyol Javier Riera, valamint az ausztrál Michael Pederson is.

 

A francia Ella és Pitr egyébként már számos országban otthagyták védjegyüket: Rotterdam, Mumbai, Párizs, Medellin, Róma, Montreal, Chicago és München is büszkélkedhet munkáikkal. Művészetüket a túlméretezett, játékos karakterek jellemzik, amelyek sportpályákról, háztetőkről és épületek homlokzatairól, valamint nagy utcai felületekről köszönnek vissza.

 

A madridi Javier Riera tájfény-installációival vált a művészet mesterévé, ugyanis a természet a közvetlen vászonja. Az ausztrál Michael Pederson pedig a váratlan helyeken elhelyezett szellemes miniatúráival hódította meg a világot.

 

A projekt célja Zágráb kiválasztott nyilvános tereinek élénkítése és felfrissítése kis beavatkozások révén, valamint a művészet, a város és a járókelők spontán találkozási helyének létrehozása - olvasható a horvát Dnevnik hírei között.

 

Forrás: Travelo