Üdvözöljük a

Eurobarometer: az európaiak többsége optimistán tekint az EU helyzetére | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Eurobarometer: az európaiak többsége optimistán tekint az EU helyzetére

Szerző: Szakály Andrea | 2019. augusztus 9.

Az európai uniós tagállamok lakossága a gazdaságtól a demokrácia helyzetéig minden területen jóval nagyobb arányban tekint pozitívan az EU-ra, mint az elmúlt öt évben bármikor - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból (Eurobarometer).

A júniusban készített felmérés hétfőn ismertetett eredményei szerint az Európai Unióba vetett bizalom utoljára 2014-ben állt ilyen magas szinten, s továbbra is meghaladja a nemzeti kormányok vagy parlamentek iránti bizalmat.


A bizalom szintje 20 tagállamban nőtt. Az Európai Unióban "inkább megbízó" válaszadók aránya Litvániában a legmagasabb (72%), majd Dánia (68%) és Észtország (60%) következik. Magyarországon ez az arány 55%, ezzel az ország a kilencedik helyen áll. A bizalom szintje a kilépésre készülő Egyesült Királyságban a legalacsonyabb (29%).


A közösségi átlag 44 százalék, míg 46 százalék "inkább nem bízik" az EU-ban.
A legutóbbi felmérés óta 23 tagállamban nőtt azok aránya, akik pozitívan vélekednek az EU-ról (45%). A legszembetűnőbb a növekedés Cipruson (47%, plusz 11 százalékpont) és Magyarországon (52%, plusz 9 százalékpont). 2018 ősze óta kettő, 2014 tavaszához képest pedig tíz százalékpontos növekedés volt megfigyelhető átlagosan, így a pozitív vélemények aránya az elmúlt tíz évben tapasztalt legmagasabb szintre emelkedett.

 

Az európaiak többsége derűlátó az EU jövőjét illetően (61%), és csupán 34%-uk borúlátó. Az optimizmus Írországban (85%), Dániában (79%), Litvániában (76%) és Lengyelországban (74%) a legmagasabb. A skála másik végén az Egyesült Királyság (47%) és Franciaország (50%) található. A magyarok 68 százaléka optimista, 28 százaléka pesszimista a kérdésben a közvélemény-kutatás szerint.

 

A válaszadók 55 százaléka elégedett a demokrácia működésével az EU-ban, ami 2004 ősze óta a legmagasabb arány, a "nem elégedettek" aránya 36 százalékra csökkent.

 

Az euró támogatottsága új rekordot ért el. Az euróövezetben a válaszadók több mint háromnegyede, míg az EU egészében 62% nyilatkozott úgy, hogy pozitívan vélekedik a közös valutáról.

 

Kedvezőek a vélemények a nemzeti gazdaságok helyzetéről is, jónak 49%, rossznak 47% ítélte a helyzetet. 17 tagállamban a válaszadók többsége jónak értékelte a helyzetet. Arányuk Luxemburgban (94%), Dániában (91%) és Hollandiában (90%) a legmagasabb, Görögországban (7%), illetve Horvátországban és Bulgáriában (20%) a legalacsonyabb.

 

Uniós szinten továbbra is a bevándorlás aggasztja a leginkább a polgárokat, a válaszadók 34 százaléka vélekedett így. A klímaváltozás a második legfontosabb üggyé lépett elő (22%), amelyet a gazdasági helyzet, a tagállamok államháztartásának helyzete és a terrorizmus követ. Magyarországon a migrációt 49%, a terrorizmust 23%, az éghajlatváltozást 22% jelölte meg az EU előtt álló legfőbb kihívásként.

 

Forrás: MTI