Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2017 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
171819
20
212223
24252627282930
31      

Országos rendezvénynaptár

<< 2017 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
171819
20
212223
24252627282930
31      

Sürgős közlemény a társas vállalkozásoknak!

2017. július 20.

Tisztelt Vállalkozó!

 

Bizonyára  eleget tett már a társas vállalkozások számára kötelező elektronikus  mérleg beszámolási kötelezettségének, melynek határideje 05.31-én lejárt.

A későbbi szankciók elkerülése érdekében kérjük, ellenőrizze az alábbi elérhetőségen, hogy 2016. évi mérlege  valóban szerepel a közhiteles nyilvántartásban. Előfordulhat ugyanis, hogy Ön vagy könyvelője elküldte ugyan a szükséges dokumentumokat, de az valamilyen hiba miatt mégsem került közzétételre.

 

http://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kezdolap

 

Felhívjuk a figyelmét arra is, hogy a társasági adó bevallások határideje is 05.31-én járt le. Amennyiben ezen kötelezettségét bármilyen okból még nem teljesítette, úgy haladéktalanul pótolja, hogy elkerülje a NAV  által kiszabandó büntetést.

Vissza nem térítendő támogatások 15 millió forint értékben a tagság részére 2017-ben is!

2017. február 13.

A támogatásokat az új belépő kamarai tagok is igényelhetik!

 

Újdonság: a vállalkozások külföldi piacra jutását segítő reklám és marketingeszközök készíttetését, külföldi vásárokon, kiállításokon történő megjelenést is  támogatja a kamara!

 

2017-ben az alábbi célokra lehet támogatást igényelni:

Új mestereket avattak

2017. július 4.

Július 4-én nyolc új mester vehette át mesterlevelét a kamara által szervezett mestervizsga sikeres teljesítése után.Ünnepélyes keretek között  öt kőművest és három ortopédiai cipészt avattak mesterré Kaposváron. 

A mester cím rangot jelent

2017. június 14.

Egy szakma mesterének lenni rangot jelent. Hivatását szerető-, szakmai előmenetelére adó szakember a mesteri címet pályája során megszerzi. A mesteri cím megszerezése nem könnyű, sok tapasztalat, munka, tanulás, gyakorlás áll mögötte. Ezt a munkát és tudást ismeri el a mesteri cím, ami referenciát is jelent és viselője méltán adhatja át tudását a következő generációnak.


A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elkötelezett híve a vállalkozások munkaerőigényének megfelelő-, minőségi szakemberképzésnek. Ezt a célt szolgálják a kamaránál szervezett mesterképzések és vizsgák. Június 14-én 23 új mester vehette át mesterlevelét a SKIK-nél öt szakmában – autóelektronikai műszerész (2), autószerelő (5), karosszérialakatos (3), fodrász (3) és szakács (10).

Elemzés: a minimálbér és a garantált bérminimum

2017. június 9.

Az elemzést készítő Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet elsősorban alkalmazott közgazdasági kutatásokat folytat. Célja, hogy elméletileg és empirikusan megalapozott ismereteket és elemzéseket nyújtson a magyar gazdaság és a magyar vállalkozások helyzetét és kilátásait befolyásoló gazdasági és társadalmi folyamatokról.

Kamarai rendezvényre jön? Kedvező parkolási lehetőség a közelben!

2017. május 15.

Gyakran gondot jelent a kamara rendezvényeire érkezők számára a parkolás kérdése.

Mindössze 5 percre a kamarától, a Kaposvári Nagypiac mélygarázsában erre kedvező megoldás kínálkozik. Biztonságos, fedett helyen hagyhatja gépkocsiját az utcai fizetős parkolásnál olcsóbban – 150 forint 1 óra - percalapú díjszámítással.

Tájékoztatás a Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása című felhívás beadási lehetőségének átmeneti szüneteltetéséről

2017. március 3.

Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása” című (GINOP-1.2.2-16 kódszámú) felhívásra a támogatási kérelmek beadása 2017. március 7-én, 12:00 órától átmenetileg szünetel.

 

 

Országos startup-roadshow indul

2017. február 28.

9 millió forintos befektetést kaphatnak a Startup Campus programban résztvevő vállalkozások. A Hiventures Állami Kockázati Tőkealap-kezelő támogatásával országos startup roadshow veszi kezdetét, melynek nyitó állomása 2017. március 1-jén, Budapesten lesz.

ÉRDEKEGYEZTETŐ FÓRUM AZ UNIÓS FORRÁSOKRÓL

2017. február 21.

Az idén két nagy feladat áll az ország előtt az uniós források felhasználása területén, el kell végezni az előző fejlesztési időszak pénzügyi zárását, és lépéseket kell tenni az új lehetőségek felhasználása érdekében - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az érdekképviseletekkel az uniós forrásokról folytatott egyeztetésen február 20-án Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Versenyfelhívás fiataloknak a "szakmák olimpiájára"!

2017. február 9.

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a versenyszámok szponzoraival együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmunkásoknak, technikusoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak, szakközépiskolásoknak és végzős szakiskolai tanulóknak a jelentkezését, akik szívesen megméretnék tudásukat a EuroSkills, illetve WorldSkills nemzetközi versenyeken, a 2017-ben a a „szakmák olimpiájának” is nevezett világbajnokságon Abu Dhabiban illetve az ifjú szakemberek Európa Bajnokságán, 2018-ban hazai pályán Budapesten.

Energetikai korszerűsítéseket támogató pályázatok

2017. január 20.

Jelenleg 286 milliárd forintot tesz ki az energetikai korszerűsítést támogató uniós pályázatok keretösszege - írja a  Portfolio A közép-magyarországi régióban 10 milliárd forintos keretösszegű lesz a pályázat a lakóépületek korszerűsítésére és az ország többi részére további 105 milliárdos keret áll rendelkezésre. Ezen felül a vállalatok közel 150 milliárdos, míg az önkormányzatok 25 milliárdos keretösszeggel számolhatnak.

Magyarország három helyet javított az innovációs listán

2017. január 17.

Az első helyeken továbrra is Svédország, Finnország és Dánia áll az országok innovációs rangsorán -  a Bloomberg jelentésében. Magyarország a 27. helyen végzett a 2017-es listán.

Kutatás exporttevékenységről

2017. január 12.

Az MTA KRTK Világgazdasági Intézete nemzetközi kutatást végez a válság utáni exporttevékenységről.

Magyar exportáló - elsősorban kis és közepes - vállalkozások visszajelzése is szükséges az eredményes kutatáshoz.

A pályázatoknál is figyeljünk a közbeszerzési törvény előírásaira!

2016. szeptember 1.

Múlt év végén lépett hatályba az új közbeszerzési törvény (Kbt.), ami új szabályozást hozott a pályázók életébe. A legtöbb pályázó társaságot eddig nem érintette a közbeszerzési törvény, ez azonban az új Kbt. értelmében minden pályázó, aki 25 millió forintnál nagyobb uniós vagy hazai támogatást nyer projektjének finanszírozásához, az belép a közbeszerzésre kötelezett társaságok körébe.

MKIK: erősödtek a vállalkozások pozitív várakozásai

2016. május 23.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) 2016. áprilisi konjunktúra felmérése szerint a vállalkozások kedvezőbbnek ítélik meg üzleti helyzetüket, mint fél évvel ezelőtt, üzleti várakozásaik tovább javultak.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

HR és Minőségügyi Szakmai Klub alakul a SKIK-nél

2017. július 12.

Az ősz folyamán a már működő szakmai klubok mellett két új kezdi meg működését: a HR és a Minőségügyi Szakmai Klub.

A kamaránál működő szakmai klubok lehetőséget nyújtanak egy-egy  terület szakembereinek, hogy   megismerhessék egymást, kicserélhessék tapasztalataikat, szakmai tájékoztatókon vehessenek  részt, benchmarking látogatásokat-, közös érdeklődési  területüknek megfelelő egyéb programokat szervezhessenek.

Magyar és horvát KKV-k együttműködésének támogatása

2017. június 21.

A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében lehetőség van magyar és horvát KKV-k közös technológia, szolgáltatás vagy termékfejlesztésének támogatására.

Benyújtási periódus: 2017. június 9. – szeptember 15.

Mindent mérünk, de vajon tudunk-e?

2017. június 13.

2017. június 8-án Tóth Csaba László, a Thot Quality Management Kft. ügyvezetője, Hat Szigma Feketeöves Kaizen Sensei a mérőrendszerek elemzéséről tartott előadást a SKIK-nél. 

Magyar Kézműves Remek Pályázat 2017

2017. május 15.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)  pályázatot hirdet 

a  „MAGYAR KÉZMŰVES REMEK”

elismerő cím elnyerésére

 A pályázat célja

 

a magyar kézművesség értékeinek és mestereinek elismerése,

minőségi kézműipari termékek bemutatása,

a hazai és külföldi fogyasztók orientálása, a magyar termékek jó hírének öregbítése/javítása,

a magyar kézműiparban a hagyományőrző vállalkozói kultúra elmélyítése,

a kézműves szakma rangjának emelése, a magyar kézművesség turisztikai kínálatának gazdagítása,

népi kézműves mesterségek hagyományainak továbbéltetése.

 

Pályázati határidő: 2017. augusztus 15.

Tájékoztató a Regisztrált Exportőri Nyilvántartó Rendszerről - REX

2017. április 24.

2017. május 1-én életbe lépő EU-Kanada Gazdasági Megállapodás (CETA) alapján, a kedvezményes vámtarifák eléréséhez az érintett exportőröknek előzetesen regisztrálniuk szükséges a REX (Regisztrált Exportőri Nyilvántartó) Rendszerben.

MKIK GAZDASÁGI ÉVNYITÓ

2017. február 28.

Azon a pályán kell maradni, ahol vagyunk, 2017-2020 között meg kell védeni azt a lehetőséget, hogy a magyar gazdaság bővülése a 3-5 százalékos sávban legyen. Közben végre kell hajtani egy versenyképességi fordulatot, és 2020 után az 5 százalék fölötti növekedési tartományt kell elérni – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az MKIK február 28-án rendezett gazdasági évnyitóján Budapesten.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Vigyázat! Csalók! Több ezer eurot fizethet a nem kért hirdetésért!

2017. február 27.

Egy gazdálkodó szervezettől érkezett tájékoztatás kapcsán hívja fel a figyelmet az MKIKI  a következő megtévesztési kísérletre:

 

Egy vállalkozás üzleti angol nyelven megfogalmazott, fejléces, minőségi papírra nyomtatott levelet kapott, „Final Reminder”, vagyis „Utolsó emlékeztető” tárgyban a levél láblécében feltüntetett DAD Gmbh-tól, mely név mellett a következő adatok voltak még feltüntetve: Alter Wall 65, DE-20457 Hamburg, Local Court Hamburg HRB 88 11 5, VAT-DE 813739877, Managing Director: Daniela Kunst. A fejlécben pedig ezeken kívül a következő adatok olvashatóak: „EBN European Business Number Value added tax identification number VAT-ID Department Hungary”.

Kötelező lett az energetikai szakreferens alkalmazása

2017. február 13.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felhívja  a figyelmet arra, hogy a 122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról úgy módosult, hogy bizonyos gazdálkodó szervezetek energetikai szakreferens igénybe vételére kötelesek.

Pályázatok: módosultak a beadási határidők!

2017. február 1.

A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján megjelent közlemények alapján több hiteltermékkel kombinált pályázati felhívás benyújtási határideje módosult!

Európai Beruházási terv: 160 millió euró finanszírozás innovatív kis- és középvállalkozásoknak

2017. január 20.

Az Európai Beruházási Alap és az UniCredit garanciamegállapodást írtak alá, melynek révén nyolc országban, köztük Magyarországon könnyebben juthatnak finanszírozáshoz az innovatív kis- és középvállalkozások (kkv-k) és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok.

Argentín exportőr adatbázis

2017. január 16.

A budapesti argentin nagykövetség tájékoztatása szerint a cordobai kormány a Cordobai Exportpromóciós Ügynökségen keresztül létrehozott egy digitális platformot, amelyen minden érdeklődő számára hozzáférhetőek Argentína egyik legfejlettebb tartománya exportőreinek, pénzügyi intézeteinek, vám- és logisztikai ügynökségeinek, szektoriális szövetségeinek az elérhetőségei.

Néhány pályázatnál előnyt jelenthet a minőségirányítási rendszer működtetése

2017. január 12.

A pályázóknak a támogatási kérelem összeállítása előtt érdemes alaposan átnézni a felhívás kiválasztási kritériumokra vonatkozó fejezetét. A kérelem elbírálásakor bizonyos feltételek megléte plusz pontokat jelenthet, mint például ha exportorientált, innovatív vagy nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásról beszélünk. 

Mikro, Kis- és Középvállalkozások Versenyképességének Növelése Hitel

2016. július 15.

A Program célja olyan mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásainak támogatása, amelyek pénzügyi szempontból életképesek, jövedelmet termelnek, ugyanakkor a pénzpiacokon egyáltalán nem vagy nem kellő mennyiségben jutnak finanszírozási forráshoz.