Üdvözöljük a

A diákmunka lehetőségei nyáron | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213
14
1516
17181920212223
24252627282930
31      

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213
14
1516
17181920212223
24252627282930
31      

A diákmunka lehetőségei nyáron

Szerző: Thurzó Ágnes | 2020. július 30.

A tanulószerződéses tanulók nyári gyakorlata hamar elrepül, azonban ha a diák ügyes sokan szívesen foglalkoztatnák őket másik jogviszonyban is a szünet további részében.
Nem lehetetlen továbbá az sem, hogy az ismerősünk gyermekét felvegyük egy kis diákmunkára.

Fő szabály szerint az létesíthet munkaviszonyt, aki a 16. életévét betöltötte. Az iskolai szünet alatt azonban az is lehet munkavállaló, aki elmúlt 15 éves és nappali rendszerben folytatja tanulmányait.

Ha a tanuló 18 év alatti, akkor csak törvényes képviselője hozzájárulásával dolgozhat. A gyámhatóság előzetes engedélyével a jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenységet az a diák is végezhet, aki a 16. életévét nem töltötte be

 

A munkavégzés bármely formájához szükséges adóazonosító jel. Ha a diáknak még nincs adóazonosító jele vagy az adókártyáját elvesztette, akkor a 20T34-es adatlapot kell kitöltenie és benyújtania a NAV-hoz.

 

Sok diák iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkát, de mint bárki, ők is dolgozhatnak más formában is:

• munkaviszonyban;

• munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (pl. megbízási szerződéssel);

• egyszerűsített foglalkoztatottként;

• háztartási alkalmazottként is.

 

A tanuló munkaszerződéssel munkaviszonyban is dolgozhat. Az Szja tv. nem különbözteti meg a diákok munkavállalását, ezért adózási szempontból a diákok munkaviszonyból származó jövedelme ugyanúgy bérjövedelem, mint bármely más munkavállalónál.


A bérjövedelem nem önálló tevékenységből származó jövedelem, amivel szemben nem lehet költséget elszámolni. A munkáltató az általános szabályok szerint köteles levonni és megfizetni a 15 százalék személyi jövedelemadót. A munkaviszonyos tanuló – más munkaviszonyban álló személyhez hasonlóan – a Tbj. szabályai szerint biztosított, ezért a természetbeni egészségbiztosítási ellátáson túl a társadalombiztosítás valamennyi ellátására, ennek részeként pénzbeli ellátásokra (például táppénzre) is jogosultságot szerez, illetve munkaviszonyát a nyugdíjszámításnál is figyelembe veszik. A tanuló a járulékalapot képező jövedelme után 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot fizet, amit a munkáltató állapít meg, von le a tanuló munkabéréből, továbbá megfizet és bevall a NAV-hoz. A tanulónak ezzel kapcsolatban nincs tennivalója.

 

A diák munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban is végezhet munkát, például megbízási szerződéssel. A megbízási szerződés alapján kapott díjazás önálló tevékenységből származó jövedelemként adóköteles.

 

Költségelszámolás

A munkaviszonyból származó jövedelemmel ellentétben az önálló tevékenységből származó bevétellel szemben költséget lehet elszámolni. Ennek kétféle módja van: a tételes-, illetve a 10 százalékos bizonylat nélküli költségelszámolás.

 

Személyi jövedelemadó- és járulékfizetés

A személyi jövedelemadót az önálló tevékenységből származó bevételnél is a jövedelem után kell megállapítani. Az adó mértéke szintén 15 százalék. A munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban foglalkoztatott diákok a munkaviszonytól eltérően nem lesznek automatikusan biztosítottak. A biztosítási jogviszony feltétele ugyanis, hogy a diák havi díjazása elérje a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér összegének 30 százalékát, illetve naptári napokra annak 30-ad részét. Jelenleg a minimálbér összege: 161 000 forint, melynek 30 százaléka 48 300 forint. Ha nem egész hónapban dolgozik a diák, akkor az egy napra jutó díjazásnak az 1 610 forintot kell elérnie ahhoz, hogy biztosított legyen. Ha a biztosítási jogviszony létrejön, a tanuló 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot fizet. A járulékot ebben az esetben is a foglalkoztató vonja le és vallja be a NAV-hoz. A tanulónak ezzel kapcsolatban nincs tennivalója. A foglalkoztató a levont járulékról minden esetben igazolást köteles adni a tanulónak. Ha a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban foglalkoztatott diák havi díjazása nem éri el a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér összegének 30 százalékát, akkor nem jön létre biztosítási jogviszony, ezért járulékot sem kell fizetnie.

 

A tanulónak mind a munkaviszonyból, mind pedig a megbízási jogviszonyból származó jövedeleméről szja-bevallást kell benyújtania a tárgyévet követő év május 20-ig.

 

Egyszerűsített foglalkoztatás

A diák egyszerűsített foglalkoztatás keretében is dolgozhat. Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony: - mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára vagy - alkalmi munkára. Alkalmi munkára a munkáltató és a munkavállaló - összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napig, és - 1 naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napig, és - 1 naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig létesíthet határozott időre munkaviszonyt. Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkáltató fizeti a közterhet. A diáknak nem kell fizetnie nyugdíjjárulékot, egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot és szja-előleget sem. Az így végzett munka ellenértéke munkaviszonyból származó bérjövedelem. A diáknak az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelemét csak akkor kell feltüntetnie az szjabevallásban, ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele meghaladja a mentesített keretösszeget. Ha a diáknak az szja-bevallást be kell nyújtania, akkor a bevallásban jövedelemként a mentesített keretösszeget meghaladó részt kell szerepeltetni. A filmipari statiszta Efo tv. hatálya alá tartozó, alkalmi munkából származó bevételéből (maximum napi nettó 12 000 forint) nem kell jövedelmet megállapítania, ezért erről bevallást sem kell benyújtania.

 

A munkáltató, kifizető köteles a kifizetéskor igazolást adni a diáknak is a kifizetett összegről, a levont szja-előlegről, az egyéni járulékokról, illetve társadalombiztosítási járulékról. Az adóévet követő év január 31-éig adóévi összesített igazolást is kell adni a diáknak is.

 

Az egyszerűsített foglalkoztatásról részletes tájékoztatást talál a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) a 46. sz. információs füzetben.

 

További információért olvassa el a NAV által öszeállított részletes tájékoztató füzetet, amelyet IDE kattintva érhet el.