Üdvözöljük a

nyitórendezvény | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
17
18
1920212223
24252627282930

Országos rendezvénynaptár

<< 2019 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
17
18
1920212223
24252627282930

nyitórendezvény

Szerző: Thurzó Ágnes | 2018. január 9.

2017. szeptember 12-én tartották az Interreg V-A Magyarország – Horvátország Együttműködési Program keretében megvalósuló HUHR/1601/4.1.2/0032 számú, Duo Pack elnevezésű projekt nyitórendezvényét a Hotel Kardosfa Ökoturisztikai és Konferenciaközpontban.

 

Németh Krisztia, a SKIK titkárának üdvözlő  szavai után dr. Gulyás Árpád, a SKIK alelnöke, a Somogy Megyei Fejlesztési és  Képzési  Bizottság elnöke köszöntötte az esemény résztvevőit:

-          Az Európai Unió által támogatott, határon átnyúló  projekt célja, hogy elősegítse a magyarországi duális képzésnek megfelelő, vagy ahhoz hasonló képzési struktúra horvátországi meghonosítását. - mondotta a szakember. – A magyar duális képzés jogi kereteit a 2011. évi szakképzési törvény teremtette meg, melynek részeként a kamarák számára felügyeleti és döntés előkészítési jogokat biztosított. 2015-ben a rendszer kiegészült a kamarai garanciavállalás intézményével, vagyis  valamennyi szakképzésben résztvevő tanuló számára a gazdaságban működő vállalkozásoknál biztosít gyakorlati képzőhelyet. Az oktatás színvonalának  biztosítása érdekében előírta, hogy a fiatalok képzésében  csak mesterek vehetnek részt.

            Az évek során kamaránknál rengeteg tapasztalat és hasznosítható tudás halmozódott fel,         amit a projekt során majd szeretnénk átadni a horvát partnereinknek. 

Ezt követően a Varasdi Gazdasági Kamara elnöke, Dragutin Glozinic elmondta, hogy a 175 ezer lakosú  észak horvátországi megye 3500 vállalkozása éves 3,2 milliárd eurós árbevétellel rendelkezik. A húzóágazatokban – mint például a faipar és a bőrfeldolgozás – hiány van a szakképzett munkaerőből, így a duális képzésre itt is nagy szükség van.  A horvát parlament az év végéig megalkotja  a rendszer törvényi hátterét és reményeik szerint 2-3 éven belül az egész ország területén elindulhat a duális képzés. Az elnök örömmel üdvözölte, hogy Németország és Ausztria után már Magyarországon is működik a rendszer, így a földrajzi közelség és az együttműködés eredményeként könnyebben átvehetik a jó gyakorlatokat és kiküszöbölhetik a „gyermekbetegségeket”.

 

Bozica Santek, a Varasdi Gazdasági Kamara projekt menedzsere kiemelte, hogy a projekt nem lehetne sikeres a somogyi és zalai szakképzés centrumok közreműködése nélkül, hiszen a program egyik legfontosabb célcsoportja a szakképzési centrumok pedagógusai, akik fontos szerepet játszanak a tudás átadásában. Ugyanilyen jelentőségű feladat hárul a gyakorlati képzést végző vállalkozásokra és a koordinátor szerepét betöltő kamarákra is. A program legfontosabb szereplői azonban a fiatalok, akiknek az iskolapadból a munka világába  történő sikeres átjuttatása a végső cél.

 

A rendezvény vendége volt Kovács Márk, az Országos Magyar-Horvát Baráti Társaság elnöke, aki előadásában bemutatta a szervezet tevékenységét.

 

Végül dr. Balzsetin István, a Pécsi Tudományegyetem Szlavisztikai  Intézete  Horvát Tanszékének megbízott tanszékvezetője közös történelmi múltunkról adott rövid áttekintést. A kezdetekről szólva elmondta, hogy István királyunk közös korona alá vonta a magyarokat és horvátokat és ez az Európában egyedülálló államközösség 1102-től 1918-ig fennállt. Természetesen az évszázadok során akadtak nézeteltérések, de a történelem viharai alapjában véve összekovácsolták a két nemzetet.

Érdekes történelmi példákat említve beszélt IV. Béla királyról, aki a tatárok elől tengerparti Trogirban talált menedéket vagy Zrínyi Miklósról, aki a török invázió idejétől kezdve mindkét ország közös hőse.

De van irodalmi példa is a két ország kötődésére. Például  Miroslav Krleza, a 20. századi horvát irodalom egyik legjelentősebb alakja   Pécsett végezte a katonaiskolát, a budapesti  Ludovikán az osztrák-magyar hadsereg tisztjévé avatták. Az első világháború idején szolgálta Kaposvárott és később Budapesten is gyakran megfordult. A magyar költészet és irodalomszemlélet nagy hatással volt rá.

A tanszékvezető leszögezte: a mélyen gyökerező kapcsolatokat a ma induló projekthez hasonló programok tovább erősítik.