Üdvözöljük a

Szolgáltatásaink | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
  12
3
45
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
  12
3
45
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Szolgáltatásaink

 

 

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara információs és szolgáltató központként áll a Somogy megyében működő vállalkozások rendelkezésére. Szolgáltatásainak sokszínű kínálatát a gazdaság szereplőinek igényei mentén alakítja és bővíti. 

 

A kamara feladata, hogy a vállalkozások önkormányzataként előmozdítsa a gazdaság fejlődését, védje piaci magatartás tisztességét, a gazdasági tevékenységet folytatók általános érdekeinek érvényesülését. Köztestületként a kamara hatósági  feladatokat is ellát, például a szakképzés területén.

 

2012. óta minden működő vállalkozásnak -kivétel az agrártevékenységet folytató agrárkamarai tagok -regisztrálnia kell és megfizetnie az éves 5.000.- FT összegű kamarai hozzájárulást. A kamara a regisztrált vállalkozásoknak alapszolgáltatásokat biztosít.

 

Ez azonban nem jelent kamarai tagságot!

 

Az továbbra is önkéntes és jelentkezési lap kitöltésével jön létre.

 

JELENTKEZÉSI LAPOK ITT LETÖLTHETŐK !

 

A kamarai tagok tagdíjat fizetnek árbevételük arányában, melyből jóváírásra kerül a minden vállalkozás számára kötelező éves 5.000.- Ft összegű kamarai hozzájárulás.

 

Az önkéntes kamarai tagok az alapszolgáltatásokat meghaladó,  szélesebb körű szolgáltatásokat igénybevételére jogosultak, döntően a  tagdíj ellenében vagy kedvezményes áron.

 

Az alábbiakban ízelítőt adunk a kamara által nyújtott szolgáltatások, lehetőségek

sokszínű palettájáról: 

 

TÁMOGATÁSOK, FORRÁSOK

 

A kamara elnökségének döntése értelmében - az országban egyedülálló módon - a SKIK évek óta vissza nem térítendő támogatásokat nyújt a tagság részére, különböző, a versenyképességet elősegítő célok érdekében. 2020-ban az alábbi támogatások igényelhetők: Széchenyi Kártya Program hiteleinek kamattámogatása, külföldi piacra jutás ( marketineszközök gyártása, külföldi vásárokok való részvétel,  közös szervezésű külföldi szakmai út ) támogatása, pályázatkészítés költségeinek-, minőségbiztosítási rendszerek tanúsíttatásának támogatása, képzési költségek támogatása, gyakorlati képzők képzéssel kapcsolatos költségeinek támogatása, informatikai eszközbeszerzés támogatása.

 

Újonnan belépett vállalkozások is igényelhetik a támogatásokat !

 

RÉSZLETES INFO a támogatásokról ITT !

 

Információ: Békefiné Dobozi Beatrix , tel.: 82/501-024, bbekefine@skik.hu

 

Széchenyi Kártya Program

 

A vállalkozások forráshoz jutását a népszerű Széchenyi Kártya Program forgalmazásával segíti a kamara. A Széchenyi Kártya folyószámlahitel a mikro-, kis- és középvállalkozások részére kialakított, kedvezményes kamatozású hitelkonstrukció. A hitelhez állami-, és tagok számára kamarai kamattámogatás is kapcsolódik. Segítségével a legalább már egy éve működő mikro-, kis- és középvállalkozások egyszerűsített eljárással szabad felhasználású hitelhez juthatnak. A Széchenyi Kártyához kapcsolódó hitelkeret 500 ezertől 100 millió Ft-ig terjed. Az évek óta sikeresen működő folyószámlahitel mellett forgóeszköz-, beruházási-, agrár-, önerő kiegészítő- és támogatást megelőlegező hitel felvételére is van lehetőség.

 

A Széchenyi kártya kamattámogatást az Elnökség kiterjesztette a tagok által igénybe vett Széchenyi Forgóeszköz és Széchenyi Beruházási hitel kamatára is.

 

A SKIK-nél igényelhető  az Útdíj Hitel is. A konstrukció segíti a vállalkozásokat az előre történő útdíj fizetés és a fuvardíj megérkezéséig keletkező likviditási gondok áthidalását.

 

Az ügyintézés a megyében 4 helyen – Kaposváron, Marcaliban, Nagyatádon és Siófokon - a kamarai ügyfélszolgálati irodákban ( SKIK InfoPont ) történik.

 

Név

Cím

Ügyintéző neve

Elérhetőség

Ügyfélfogadás

SKIK ügyfélszolgálat

 

7400

Kaposvár

Anna u. 6.

földszint

Békefiné Dobozi Beatrix

Gurgel Mónika

82/501-024

bbekefine@skik.hu

82/501-027

mgurgel@skik.hu

H-Cs  8-12-ig

        13-15.30-ig

P        8-12-ig

SKIK ügyfélszolgálat

8600 Siófok

Fő u. 174-176.

Átrium Üzletház

 

Orbán Ágota

30/69-55-386

skiksiof@skik.hu

 

H-Cs: 8-12-ig

P:       8-10-ig

 SKIK ügyfélszolgálat

7500 Nagyatád, Mártírok u. 16.

 

Pecséth József

82/351-615

skikatad@skik.hu

H-Cs: 8-12-ig

P:       8-10-ig

 SKIK ügyfélszolgálat

8700 Marcali, Rákóczi u. 19-21.

Hosszú Józsefné

85/415-313

skikmarc@skik.hu

 

H-Cs: 8-12-ig

P:       8-10-ig

 

Képzés - Szakképzés

 

Továbbra is kiemelt terület kamaránknál a szakképzési feladatok ellátása a szakképzésről szóló törvénynek megfelelően.

 

Ezek közül néhány a legfontosabbak közül:  a szakképző iskolai tanulók gyakorlati képzését végző szervezetek nyilvántartásba vétele, a képzőhelyek felügyelete, ellenőrzése, a tanulószerződések és együttműködési megállapodások ellenjegyzése és nyilvántartása, a szakképző iskolai tanulók szintvizsgáinak, a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőinek szervezése és lebonyolítása, valamint egyre szélesebb körben végezzük  pályaválasztást segítő pályaorientációs tevékenységünket.

 

A szakmai záróvizsgákra elnököt és tagokat delegálunk, illetve javaslunk, valamint  működtetjük a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságot, ellátjuk annak titkársági feladatait. Mesterképzéseket és vizsgákat szervezünk a felmerülő igényeknek megfelelően.

 

A tanulók gyakorlati képzésével kapcsolatos részletes tudnivalók, a tanulószerződés és együttműködési megállapodás nyomtatvány, valamint az ezzel kapcsolatos tájékoztató anyagaink és a vonatkozó jogszabályok megtalálhatók kamaránk honlapján, a www.skik.hu/Képzés-szakképzésoldalon.

 

További információval a szakképzési osztály munkatársai személyes és telefonos tanácsadással is szívesen állnak rendelkezésre.

 

Információ: Mayer Judit, szakképzési vezető tel.: 82/501-042, jmayer@skik.hu

 

SKIK: INFORMÁCIÓS CENTRUM

 

A vállalkozások versenyképessége szempontjából a pénzügyi források mellett a másik legfontosabb elem az információ. Az információ hatalom, de beszerzése időigényes, sokszor költséges. A SKIK többféle módon is segítséget nyújt abban, hogy a tagok egyszerűen, célirányosan és nem utolsósorban a lehető legkedvezőbb feltételekkel juthassanak a tevékenységük szempontjából fontos tudnivalókhoz. 

 

Rendezvények A tájékoztatást szolgálják a kamara rendezvényei, előadásai melyeket mindig az aktualitásoknak megfelelően szervezünk, figyelemmel arra, hogy az érdeklődők gyakorlatias, a mindennapi munka során hasznosítható információkhoz jussanak. A rendezvényeken való részvétel a rendezett státuszú kamarai tagok részére döntően ingyenes, illetve esetenként önköltséges, a piaci ár töredékének megfelelő díj.

A kamara egész évre szóló rendezvényterve megtekinthető a kamarai honlapon a portál bal felső részén. A soron következő, aktuális rendezvényekről mindig tájékoztatást nyújtunk a honlap baloldalán található „Rendezvények” felirat alatt.

 

Somogyi Gazdaság A soron következő rendezvényeinkre szóló meghívókat a Somogyi Gazdaság hasábjain is közzé tesszük. Kérjük, kísérje figyelemmel havonta megjelenő újságunkat, a Somogyi Gazdaságot, mely mindig aktuális, friss információkat nyújt az olvasóknak. Több kiadványunk is megjelent, köztük a somogyi vállalkozásokat kül- és belföldön népszerűsítő promóciós kiadványok. A kiadványok másik csoportja azokat az ismereteket tartalmazza, amelyek a vállalkozások külgazdasági tevékenységének elősegítését szolgáljá

 

Szakmai klubok  Ugyancsak az információk átadásának fórumai a kamarai szakmai klubok. A klubokban lehetőség nyílik egy adott szakterületen tevékenykedő szakemberek számára a kapcsolatépítésre, a tapasztalatcserére és szakmai programokon való részvételre.

A kamaránál jelenleg működő klubok:

Informatikai-,Humán Erőforrás-,Minőségügyi-,  Adó és Számviteli Szakmai Klub, Női Vállalkozók Klubja.

A Kereskedők Klubja szerveződése is megkezdődött.

 

 

Rendezvényekről, az újságról és a szakmai klubokról információ:

Thurzó Ágnes, 82/501-025, athurzo@skik.hu

 

A Europe  Direct Tájékoztató Központ  A SKIK Székházban Europe Direct tájékoztató iroda működik. A Europe Direct hálózat az Unió mind a 28 országában jelen van, Magyarországon is,  minden megyében és a fővárosban. A szolgáltatás célja, hogy a vállalkozók és a lakosság helyben, saját anyanyelvén közvetlen információkhoz juthasson.


Információ: Győrbíró-Kovács Andrea, 82/501-022, akovacs@skik.hu

 

 

WWW.SKIK.HU

 

Sok hasznos információ forrása lehet a SKIK portálja a www.skik.hu internetes címen. A portálon különböző témakörök szerint csoportosítva, könnyen kereshető módon helyezkednek el a rendszeresen frissített-, gazdasági- és kamarai élettel összefüggő  hírek, aktualitások. ( pl.: Pályázatok, hitelek, EU információk, oktatás, képzés, éves rendezvényterv, stb).

 

A SKIK portáljáról igénybe vehető az országos működtetésű pályázat- és rendezvényfigyelő rendszer, melyből igény szerint  elektronikus hírlevél formában tájékoztatást küldünk az aktuális lehetőségekről és eseményekről. A kamarai honlapon megtalálható az Üzlet@hálón elnevezésű partnerkereső rendszer, melyre jelszó segítségével minden regisztrált vállalkozás felteheti üzleti ajánlatait.

 

A honlapon kialakítottuk a Vállalkozói Netkalauz című információs portált, mely a következő témakörökben tartalmaz hasznos információkat: vállalkozásmenedzsment, innováció, üzleti kapcsolatok kialakítását segítő vállalkozói nyilvántartások.A megyében négy helyen – Kaposváron, Siófokon, Nagyatádon és Marcaliban – működő SKIK InfoPontok-on táblagépek kerültek kihelyezésre. Az ügyfélszolgálat színvonalának javítása érdekében azt szolgálják, hogy –  az erre a célra kifejlesztett Kamarai Iránytű (KIRA) nevű portál segítségével az ügyfelek helyben és az Internetről is tájékozódhassanak a kamarai szolgáltatásokról, a vállalkozás alapítás alapvető lépéseiről valamint a szellemi tulajdonvédelemmel kapcsolatos fogalmakról. Az Export Kalauz című honlap a külpiaci tevékenységhez kapcsolódóan tartalmaz hasznos információkat.

 

Információ: Farkas Emma tel.: 82/501-032, e-mail: efarkas@skik.hu

 

VITARENDEZŐ FÓRUMOK

 

Békéltető Testület

 

A békéltető testület a fogyasztóvédelmi törvény  alapján létrehozott-, a kamara által működtetett független szervezet. A testület feladata a fogyasztó (megrendelő) és a vállalkozó, vállalkozás között,  a termék, a szolgáltatás minőségével  kapcsolatos jogviták bírósági úton kívüli feloldása.

 

Nem csak természetes személyek kezdeményezhetnek fogyasztói jogvitákat a vállalkozásokkal szemben, hanem mikro-, kis- és középvállalkozások, egyesületek, egyházak, lakásszövetkezetek és társasházak is. A Békéltető Testülethez érkező ügyek száma évről évre folyamatosan nő.

A fogyasztóvédelmi törvény értelmében tavaly óta a bepanaszolt vállalkozásoknak kötelező a megjelenés a tárgyaláson. Az esetlegesen mégis távolmaradó vállalkozásokat a fogyasztóvédelmi hatóság pénzbírsággal sújtja.

 

INFORMÁCIÓK A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETRŐL ITT !

 

A Békéltető Testület  működéséről információ: Fehér Miklósné, tel.: 82/501-026, afeherne@skik.hu

 

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

 

Sokmilliárd forintnyi az építőiparban az adósságállomány, amit nem fizettek ki a megrendelők, a fővállalkozók a tényleges munkát végzőknek. Ezen a helyzeten kíván változtatni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSzSz). A 2013.évi XXXIV. törvény rendelkezik az építmények tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos egyes viták rendezésében közreműködő szervezetről . A szakértői szerv döntése kötelező érvényű mindkét fél számára, egy későbbi bírósági perben hivatalos szakértői véleményként felhasználható.

 

Információ:

Dr. Bauer Péter Pál jogtanácsos 82/501-014, pbauer@skik.hu

 

VENDÉGLÁTÓHELYEK KAMARAI MINŐSÍTÉSE

 

A három Balaton parti megye – Somogy, Zala, Veszprém – kereskedelmi és iparkamarái  végzik a vendéglátóhelyek minősítését és védnöki táblával történő ellátását. A minősítő rendszer célja, hogy a szakma elvárásainak leginkább megfelelő éttermek és cukrászdák szigorú szakmai szempontrendszernek megfelelve végezzék tevékenységüket. A védnöki táblás éttermek listája ide kattintva megtekinthető. 

 

 

Információ: Kurucz János, tel. 82/501-031, email: jkurucz@skik.hu

 

KITÜNTETÉSEK, ELISMERÉSEK

 

A SKIK Elnöksége a megye gazdasági életében nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerésére évente az alábbi kitüntetéseket hirdeti meg, melyekre pályázni, illetve más vállalkozásokat jelölni lehet.

 

 • Somogy Gazdaságáért-,
 • Somogy Gazdaságáért Életműdíj
 • Az Év Somogyi Vállalkozása (mikro-, kis és közepes, nagyvállalati kategória ),
 • Somogy Szakképzéséért-,
 • Somogy Idegenforgalmáért-,
 • Somogy Innovációjáért-,
 • Somogy Környezetvédelméért.

 

A kitüntetési rendszerrel kapcsolatos  információk ide kattintva megtekinthetők!

 

A SKIK jubiláló tagjait minden évben oklevél adományozásával köszönti alakulásuk 10.,20.,25.,30.,40.,50.,60.,70.,75.,80.,90.,100.és ezt követően ugyanilyen periódusok szerinti évfordulóján. Az adott évben jubiláló vállalkozások köre a kamarai tagnyilvántartó rendszer adatai alapján kerül meghatározásra. Ha a vállalkozás jogelőddel rendelkezik, az időszak a jogelőd alapításának időpontjától számítható. Erről azonban az érintett vállalkozás ad információt, mivel a kamara ilyen adatokkal nem minden esetben rendelkezik.

 

Információ: Thurzó Ágnes 82/501-025, athurzo@skik.hu

 

Az elnökség döntést hozott arra vonatkozóan, hogy a rendezett tagságú kamarai tagok a kamarai székház bármelyik előadótermét évente egy alkalommal  térítésmentesen használhatják előzetes időpont egyeztetést követően.  

 

Információ: Gáborné Neumann Ilona, gazdasági munkatárs 82/501-051, igaborne@skik.hu

 

 

AZ  5.000 FT ÖSSZEGŰ ÉVES KAMARAI HOZZÁJÁRULÁS:

 

A gazdasági kamarákról szóló törvény alapján a vállalkozásoknak  regisztrálni egyszer kell – a vállalkozás  bejegyzését követő  5 napon belül-, de az 5000 Ft-os kamarai hozzájárulás  minden év március 31-ig fizetendő.

 

A törvény lehetőséget nyújt arra, hogy a  kamara az önkéntes tagjai részére az általuk fizetett tagdíjból jóváírja a kamarai hozzájárulást. Ezzel a jogszabályi lehetőséggel élve a SKIK a majd júliusban fizetendő kamarai tagdíjból levonja a megfizetett 5.000.- Ft összegű éves kamarai hozzájárulást.

 

Ez azt is jelenti, hogy az önkéntes kamarai tagoknak a hozzájárulás nem jelent többletköltséget, mivel azt magában foglalja a tagdíj. Mindemellett a kamarai tagsággal jogosulttá válnak az összes-, kamara által nyújtott szolgáltatásra és kedvezményre.

 

A kamara a nem kamarai tag regisztrált vállalkozásoknak alapszolgáltatásokat nyújt :

 

 1. ÜZLETI PARTNERKERESÉS
 • Regisztrált gazdálkodó szervezetek nyilvántartása
  Az adatbázis a SKIK honlapján  valamennyi látogató számára hozzáférhető  és benne az  úgynevezett  töredékszavas kereséssel – adószám, név, településnév vagy a tevékenység megnevezése alapján – valamennyi regisztrált vállalkozás adatai megtalálhatók.
  Az adatbázis folyamatosan bővül. Egy-egy vállalkozás akkor kerülhet be a nyilvános rendszerbe, ha a rögzített adatok és a kamarai hozzájárulás befizetése összekapcsolásra került.
 • Üzlet@hálón - a kamarai honlapról elérhető internetes üzleti partnerkereső
  A vállalkozások a jelszóval történő bejelentkezést követően elhelyezhetik üzleti ajánlataikat, cégprofiljukat a portálon, bemutathatják tevékenységeiket, termékeiket, illetve kereshetnek az ott található ajánlatok között. A szolgáltatás igénybevételéhez a kamarai regisztrációs jelszó szükséges.
 • A portálon elérhető a magyar exportőr adatbázis(Export Directory), mely  tájékoztatást ad a magyar exporttermékekről a külföldi partnereknek.

  2. PÁLYÁZATFIGYELÉS

  A SKIK honlapján elérhető a kamarai pályázat- és rendezvényfigyelő rendszer.A szolgáltatás célja a  rendszeres tájékoztatás nyújtás a vállalkozásnak az új pályázati- és közbeszerzési kiírásokról. A szolgáltatást igénylő vállalkozásokat hírlevélben tájékoztatja szükségszerű gyakorisággal a kiválasztott témákra vonatkozóan az aktuális eseményekről. A szolgáltatás igénybevételéhez a kamarai regisztrációs jelszó szükséges.

  3. TANÁCSADÁS

A kamarai alapszolgáltatások közé tartozik a gazdasági- pénzügyi-, adózási- és hitelhez jutási tanácsadás.

 

Természetesen a felsorolt lehetőségek, újdonságok nem teljes körűek,  a SKIK további más szolgáltatásokkal áll tagjai rendelkezésére. Kérjük, kísérje figyelemmel munkánkat, igényelje szolgáltatásainkat.

 

Ha kérdése, észrevétele van, munkatársaink készséggel nyújtanak segítséget a kamarai székházban, Kaposváron, az Anna u. 6. szám alatt ( tel.:82/501-000, e-mail:skik@skik.hu ), illetve az ügyfélszolgálatokon.