A hónap kérdése
Mi a véleménye a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjáról?

2013. áprilisSomogyi Gazdaság

 

Farkas Andrea
ügyvezető, Somogy Kertje Kft.

A Somogy Kertje Üdülőfalu képviselőjeként úgy látom, hogy az elmúlt években a bankok nyitottsága a turizmus szektorban tevékenykedő KKV cégek irányába kifejezetten korlátozott volt.
Véleményem szerint a Növekedési Hitelprogram valós támaszt nyújthat a belföldi turizmus azon kis-és középvállalkozásai számára is, amelyek a jelenlegi gazdasági helyzetben idáig nem mertek belevágni a kereskedelmi bankok által kínált hitelkonstrukciókba.
Rendkívül fontosnak tartom, hogy a termelő ágazatokba, az iparba, a mezőgazdaságba és a turizmusba célzott tőke áramolhasson, hiszen ezen területek képesek talán legjobban arra, hogy a többi tőkehiányos ágazatokba is pénzt juttassanak.
Úgy vélem, hogy az ország egészére szükségszerű a gazdaság mihamarabbi fellendítése, a Növekedési Hitelprogram egy próbálkozás a sok lehetőség közül. Bízom benne, hogy a közeljövőben további uniós és állami támogatások, üzleti szemléletű, gazdasági szektort fellendítő változások kerülnek kialakításra.

Papp Zoltán
ügyvezető, CAD Production Kft.

Társaságunk célgépek tervezésével, gyártásával foglalkozik. Mivel a tervezőasztaltól a felhasználóig viszonylag hosszú idő alatt jut el a berendezés, fontos számunkra hogy egy-egy projekt milyen áron, és milyen feltételek mellett finanszírozható.
Ebből kifolyólag mindenképpen üdvözöljük a kezdeményezést, azonban úgy gondoljuk, a valódi vállalkozásélénkítő hatása a hitelezési gyakorlaton múlik majd. Félő, hogy a kereskedelmi bankok túl kockázatosnak találják majd a kkv szektort 2% kamatra finanszírozni. Az eleve tőkehiánnyal küzdő vállalkozások pedig nem tudnak megfelelő biztosítékokkal szolgálni a kereskedelmi bankok számára.
A mi esetünkben jó lenne, ha a kedvezményes hiteleket projektfinanszírozásra, gépvásárlásra, is lehetne használni, és fedezet tekintetében nagyobb bizalmat kapnának a kisvállalkozások a bankoktól.
Összefoglalva, jónak találjuk ezt a lépést, de fontosnak tartanánk biztosítani, hogy ezekkel a hitelekkel az átlag kisvállalkozások is élni tudjanak majd.

Nagy Tamás
ügyvezető, Opti-Cost Kft.

Az amúgy is mélyponton lévő tőke- és önerő hiányos, elavult technikával rendelkező kis- és középvállalkozásoknak ez a csomag egy mentőöv, viszont abban az esetben kerül jó helyre, ha nem csak a „diplomata táskás” vállalkozók kapják meg, akiknek elég sok ötlete van a pályázati feltételek megoldására, hanem a felhasználást is utólag folyamatosan figyeli a kibocsátó bank, vagy szervezet.
Amúgy kíváncsian várjuk a gyakorlati megvalósítását.


Vissza a kezdőlapra    |