Európa Nap

2016. májusThurzó Ágnes sajtóreferens

 

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaránál működő Europe Direct Tájékoztató Központ egy európai hálózat része, mely az Európai Bizottság támogatásával jött létre. Célja, hogy a lakosság helyben tájékozódhasson az európai lehetőségekről szabályozásokról az őket érintő kérdésekben. Ezt a tevékenységet különböző programok, rendezvények szervezésével is segíti.

Aktuális összeállításunkat az Európai Unióról a menüből érheti el    |

Erősödött a verseny, előtérben a minőség Borda György: A legnagyobb segítség a bürokratikus terhek csökkentése lenne

2016. májusSomogyi Gazdaság

 

A vámhatárok lebontása előny és hátrány is, ugyanis a hazai cégek a versenyképesebb nyugati vállalkozásokkal kerültek egy ringbe – mondta Borda György, a kaposvári Borda Gépipari Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: mindez azonban ösztönzőleg is hat, hiszen folyamatosan javítjuk a hatékonyságunkat, a minőséget és a lehetőségek függvényében fejlesztjük műszaki felkészültségünket is. Ez lehetetlen lenne az EU-s források nélkül.

Bővebben   |

A jó szakma Somogyban is
felér egy diplomával

2016. májusSomogyi Gazdaság

 

Április 18-20. között rendezték az idei Szakma Sztár Fesztivált, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) döntőjét 40 szakmában Budapesten, a Hungexpo területén az MKIK szervezésében. A versenyek célja továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált, érettségire épülő szakmákat – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakma tanulás népszerűsítése révén, melynek kiemelt üzenete: „A jó szakma felér egy diplomával!”. Rab Róbert 5. helyezést ért ez az idei SZKTV versenyen kőműves-hidegburkoló szakmában.

Beszélgetés a sikerről    |

Adózási- és Számviteli Szakmai Klub

2016. májusSomogyi Gazdaság

 

Április 26-án a társasági adótörvény 2016. évi változásairól, valamint a társasági adó 2015. évi bevallásáról tartottak tájékoztatót a kamaránál a SKIK Adózási- és Számviteli Szakmai Klubja rendezvénye keretében. Az előadó Szekeresné Dekkert Lívia, a NAV Somogy megyei igazgatóságának osztályvezetője volt. A változások jórészt a filmalkotások és előadóművészi szervezetek, a sportszervezetek valamint a 2024-ben Budapesten megrendezendő olimpiai játékok támogatásának TAO beli alkalmazásáról szóltak. Érintette az előadó a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok ( IFRS) bevezetésének következő ütemét is, mely 2017. január 1-jétől válik aktuálissá.

Mire számíthatunk az orosz és a török piacon? - Tájékoztató a SKIK-ben

2016. májusSomogyi Gazdaság

 

Április 12-én „Mire számíthatunk az orosz és a török piacon ?” címmel tartottak tájékoztatót a külkereskedelem iránt érdeklődő vállalkozások számára. A magyar-orosz kereskedelmi kapcsolatokról, az orosz piac lehetőségeiről Szekeres István, az MKIK Magyar-orosz Tagozatának alelnöke tartott előadást. Terítékre kerültek a piacra lépés során felmerülő nehézségek, konkrét példákon keresztül bemutatva. A magyar-török üzleti lehetőségekről Kovács József, az MKIK Magyar-Török Tagozatának alelnöke beszélt. A rendezvény hátralevő részében a vállalkozások exportjának finanszírozására rendelkezésre álló pénzügyi és pályázati lehetőségekről volt szó.

A jövő útja: belépni a digitalizáció világába

2016. májusSomogyi Gazdaság

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a kkv-k informatikai hátterének korszerűsítése érdekében – kormányzati támogatással – új, országos projektet indított az elmúlt év végén. Ennek céljairól, részleteiről Koleszár Péterrel, a Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! projekt szakmai vezető-helyettesével beszélgettünk.

A Somogy Megyei IKT tanácsadói iroda és tanácsadó elérhetőségei

BÉRDI TAMÁS IKT tanácsadó Modern Vállalkozások Programja
Telefon: 30/264-57-14 E-mail: berdi.tamas@ginop-mkik.hu
7400 Kaposvár, SKIK Székház, Anna u. 6. II./ 205

Bővebben    |