Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

TOP 100 bemutató rendezvény

  • SKIK Székház

TOP 100 - Tükör a somogyi gazdaságról
November 30-án 15. alkalommal mutatták be a TOP 100 kiadványt, mely hű pillanatfelvételt nyújt a somogyi gazdaságról a társaságiadó-bevallásokban szereplő adatok alapján.
A SKIK, a NAV Somogy Megyei Igazgatósága és a Somogyi Hírlap mellett idén első alkalommal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is részt vállalt abban, hogy ez a színvonalas kiadvány megszülethessen.

Nem könnyű feladat egy átfogó gazdasági elemzést készíteni, mivel a környezet változása, a vállalkozások lehetőségei és döntései, a rengeteg paraméter alakulása nehezen érhető tetten az összegyűjtött adatokból.
2021-et tekintve még inkább megerősíthető ez a megállapítás, a piaci gépezet ugyanis nagyon kizökkent a megszokott kerékvágásból.
Az év elején még a pandémiás sokk, illetve az újabb hullám által keltett válsággazdálkodás volt a fő mozgató. Majd a második negyedévben a korlátozások feloldása és a gazdasági nyitás vette át a főszerepet, ami szép eredményeket produkált országosan és helyben is. Mindeközben a túlfűtöttség kapacitásproblémái, a kínálati lemaradás és az infláció réme találkozott az újraindítást célzó fiskális és egyéb kormányzati ösztönzőkkel. A végeredmény történelmi mértékű gazdasági növekedés: a GDP 7,1 %-kal múlta felül a 2020 évit.

A somogyi vállakozások tekintetében a nettó árbevétel 12,7%-kal bővült, mely 150 milliárd forintot is meghaladó növekedést jelent. Az elmozdulás nemcsak itt, de a jövedelmezőségben is tetten érhető, ugyanis az adózás előtti eredmény 16,6 %-kal múlta felül az előző évest. Ennél enyhébb előrelépés tapasztalható a vállalkozások mérlegében: a főösszeg, egyes tőkeelemek, a bruttó hozzáadott érték növekedése  is „csupán” egy számjegyű volt.
Azonban a tárgyévi beruházások értéke 36 %-kal bővült.

A kiadvány főszereplői , a TOP 100 vállalkozás értékesítése kimagasló mértékben, 18,5%-kal nőtt, ami meghaladja a 810 milliárd forintot. Az eredményesség területén ugyanakkor gyengébb évet zártak, amiben közrejátszhatott az is, hogy a beruházások esetében meg tudták ismételni az egy évvel korábbi 40% feletti fejlődést. Kicsivel ugyan, de a TOP 100 esetében a foglalkoztatottak száma is nőtt, az elérhető jövedelmek ezúttal is felülmúlták a piac többi szereplője által biztosított szintet.

TOP 5

1.       Flextronics International Kft - Tab
2.       FGSZ Zrt – Siófok
3.       KOMETA 99 Zrt – Kaposvár
4.       MG. Produkt Kft – Kaposvár
5.       VIDEOTON Elektro-PLAST Kft - Kaposvár

A kiemelt vállalkozások állandóságát reprezentálja, hogy az első 10 szereplő idén sem változott, felfelé vagy lefelé maximum 1-1 helyet mozogtak. A TOP100-ba való bekerülési küszöb csaknem 2,1 milliárd forintra emelkedett, mely tizedével , 200 millió forinttal haladta meg az egy évvel korábbi alsó határt.

A kiadvány az idei évben külön fejezet szentel a mezőgazdasági szektornak a megyében betöltött jelentős szerepe miatt. A búza esetében az ötödik legjobb termésátlagot produkálta a megye, az őszibarack és a kajszi tekintetében pedig a harmadik és negyedik legtöbbet termelő térség lett Somogy. A szőlőtermesztés eredményei is elismerésre méltók: az ország ötödik legnagyobb területén az ötödik legjobb termésátlagot produkálták a helyi szőlősgazdák.

A TOP 5 egyéni vállalkozók éves adóalapba beszámító bevétele 2021-ben (millió Ft)

1.       5.409     Élelmiszer, ital, dohányáru vegyes                      nagykereskedelme
2.       1.459     Vegyes termékkörű nagykereskedelem
3.       1.382     Vasáru, szerszám, szerelvény, barkácsáráru          kiskereskedelem
4.       1.214     Éttermi vendéglátás
5.          943    Közúti teherszállítás

Képeinken:

Lengyel János, Somogyi Hírlap főszerkesztő
Madarász Zoltán, NAK Somogy Megyei Igazgatóság elnöke
dr. Gulyás Árpád, SKIK általános alelnöke
Koltainé Magyar Zsuzsanna, NAV Somogy Megyei Igazgatóság igazgatója

Fábián Balázs és Gerber András (VIDEOTON Elektro-Plast Kft.)

Ladiszlai-Pfeiffer Géza ( Színarany Kft)  Szalai Gyula (KVGY Kft.)

Budai Ferenc, egyéni vállalkozó

 

LANG8442.JPG LANG8185.JPG LANG8344.JPG LANG8283.JPG


Vissza az előző oldalra