Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

18 éve az Európai Unióban

  • Szerző: Lucz Bianka
  • EU

18 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. Egy generáció nőtt fel úgy, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, ők pedig már egész életükben élvezhették ennek előnyeit.

2004. május 1.-én csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz 9 másik országgal együtt: Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Szlovénia, Málta, Ciprus. A belépést a 2003. április 12.-i népszavazás előzte meg.

Azonban a május nemcsak azért jellegzetes számunkra, mert Magyarország csatlakozása ebben a hónapban volt, hanem azért is mert 72 évvel ezelőtt május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter javaslatot tett egy országok közötti közös együttműködésre, amit ma már Európai Uniónak nevezünk.

A kormányfők 1985-ös milánói találkozójukon elhatározták hogy „EURÓPA NAPja”-ként fog bekerülni ez a nap a köztudatba, mely minden tagország állampolgárához szól. Valójában ez a nap nem csak az alapító országok állampolgárait, de az összes tagországét érinti, hiszen mindenki, aki demokratikusan választja a belépést, elkötelezi magát a békeprogram, szociális fejlődés, gazdasági fejlődés és szolidaritás alapgondolatai mellett.

Azóta az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletéhez tartozó Europe Direct hálózat minden évben különböző gyermekeknek és családoknak szervezett programokkal, koncertekkel és nyereményjátékkal ünnepelni a csatlakozás napját. Minden évben megrendezik Budapesten az Európa napi futást, ahol minden évben annyi km a táv, ahány éve tagjai vagyunk az Európai Uniónak, tehát idén 18 km-t futnak a lelkes résztvevők.

Kaposváron idén május 14-én szombaton ünnepeljük az Európa napot, a desedai Fekete István Látogatóközpontnál felállított standuknál, ahol várunk szeretettel minden gyermeket és felnőttet izgalmas programjainkra.

A résztvevőket logikai és ügyességi játékok, EU-s totó, futóverseny és további érdekességek várják, ahol értékes nyereményekkel gazdagodhatnak, köztük egy elektromos kerékpárral és más sporteszközökkel.

Időpont: 2022. május 14. 10:00-16:00

Helyszín: Deseda, Fekete István Látogatóközpont


Vissza az előző oldalra