Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

2020: példátlanul egyszavasíthatatlan

  • Forrás: europapont, ec.europa.eu
  • Szerző: Puha Anikó
  • EU

2020 példátlan év volt, ez egyértelműen tükröződik a tavalyi év szavaiban is. Az Oxfordi Angol Szótár készítői minden évben kiválasztják az adott év legjellemzőbb szavát – 2020 annyira különleges volt, hogy nem tudtak egyetlenegy mellett dönteni. ...

Az állandó változás éve

A szótár szerkesztői minden évben azt a szót keresik, amelynek használata az adott évben ugrásszerűen megnőtt, egyúttal találóan fejezi ki annak az évnek a „jellegzetes magatartásmintáját, hangulatát vagy aggodalmait”. Míg 2019-ben a döntős szavak egytől-egyig a klímaváltozáshoz kapcsolódtak, addig 2020-ban egyértelműen a pandémia szavai taroltak. A járvány mellett még a környezetvédelem, az amerikai elnökválasztás vagy – főképp nyáron – a különböző tüntetések határozták meg a közbeszédet. Idén nem is próbáltak kiválasztani egyetlen szót vagy kifejezést, mert – indoklásuk szerint – az angol nyelv, akárcsak a mindennapi élet, hatalmas változáson ment át, gyorsan és folyamatosan alkalmazkodott a világban zajló eseményekhez. Ezért a tavalyi évről rendhagyó módon Egy példátlan év szavai címmel tettek közzé jelentést.

A bozóttűztől a Covidon át a belarusz eseményekig

Még az év elején az ausztrál katasztrófahelyzet miatt a bozóttűz és az Egyesült Államok elnökének vádemelési eljárása miatt az impeachment és az acquittal (felmentés) szavak uralták a közbeszédet, márciustól egyértelműen a vírus és az ahhoz kapcsolódó fejlemények kerültek előtérbe. Koronavírus, Covid-19, majd inkább Covid – és minden, ami vele jött: lezárás (lockdown), társadalmi távolságtartás (social distancing), kovidióta (covidiot), szuperterjesztő (superspreader), távoktatás, távmunka, majd a nyártól újranyitás (reopen). George Floyd halálához kapcsolódóan hatalmas figyelmet kapott a Black Lives Matter mozgalom, amely első sorban az Egyesült Államokban élő afroamerikaiakkal való azonos elbánásért küzd. A cancel culture kifejezés használata is nyáron ugrott meg, amely azt a folyamatot jelöli, amelyben a közösségi média világában valakit azért támad egy nagyobb közösség, mert valami számára nem tetszőt mondott vagy követett el. Augusztusban a fehérorosz választások és az azt követő tüntetések miatt jelentősen megnőtt az ország iránti figyelem.

A szótár készítői korábban olyan szavakat választottak az év legkifejezőbb szavának, mint a klímavészhelyzet (2019), a posztigazság (2016), a szelfi (2013), a karbonlábnyom (2007) vagy a podcast (2005).

283-s

Vajon 2021 kifejezése mi lesz...? Mi drukkolunk az „átoltottság”, az „egészség” az „utazás”, a „zöld fellendülés” és a „visszatérés” kifejezéseknek.


Vissza az előző oldalra