Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

A Bizottság közzétette a SURE eszköz hatásáról szóló első előzetes értékelését

  • Forrás: ec.europa.eu
  • Szerző: Puha Anikó
  • EU, SURE

A jelentés megerősíti az eszköz eredményességét a Covid19-világjárvány által érintett munkahelyek és a jövedelmek védelme terén.

Az eszköz segített abban, hogy a válság alatt a kedvezményezett tagállamokban lényegesen kisebb maradt a munkanélküliség növekedésének üteme, mint a globális pénzügyi válság idején, noha GDP-jük most nagyobb mértékben esett vissza. A SURE eszköz meghatározó elemként épül be abba az átfogó uniós stratégiába, amely a polgárok védelmét és a Covid19-világjárvány súlyos társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítését célozza. Az EU kedvező feltételek mellett nyújtott hitelek formájában pénzügyi támogatást biztosít a tagállamoknak csökkentett munkaidős foglalkoztatási programjaik finanszírozásához, valamint más hasonló – a foglalkoztatás megőrzésére és a jövedelempótlásra irányuló, mindenekelőtt az önálló vállalkozókat célzó – intézkedésekhez, továbbá egyes egészségügyi vonatkozású intézkedésekhez. A Bizottság eddig összesen 90,6 milliárd euró összegű pénzügyi támogatásra tett javaslatot 19 tagállam számára. Emellett az eszköz keretében még több mint 9 milliárd euró összegű pénzügyi támogatás bocsátható rendelkezésre, és a tagállamok továbbra is nyújthatnak be támogatás iránti kérelmet. Tekintettel a Covid19-fertőzések számának újbóli emelkedésére és az új korlátozásokra, a Bizottság készen áll arra, hogy megvizsgálja a tagállamok további kiegészítő kérelmeit.

Főbb megállapítások

A Bizottság jelentése szerint az eszköz révén 2020-ban 25–30 millió ember részesült támogatásban. Ez a 18 kedvezményezett tagállamot tekintve a foglalkoztatotti létszám körülbelül egynegyedét teszi ki. A jelentés becslése szerint továbbá a Covid19-világjárvány által érintett 1,5–2,5 millió vállalkozás tudta igénybe venni az eszköz keretében nyújtott támogatást, ami lehetővé tette számukra, hogy megtartsák alkalmazottaikat. Az EU magas hitelminősítésének köszönhetően a SURE igénybevételével a tagállamok kamatmegtakarítása a becslések szerint 5,8 milliárd euró volt ahhoz képest, mint ha saját maguk bocsátottak volna ki államkötvényeket. A jövőbeli kifizetések várhatóan további megtakarítást fognak eredményezni. A kedvezményezettektől kapott visszajelzések szerint a SURE támogatás fontos szerepet játszott csökkentett munkaidős foglalkoztatási programjaik kialakításában, valamint azok hatókörének és volumenének növelésében. A jelentés a SURE finanszírozására irányuló hitelfelvételi és hitelnyújtási műveletekre is kiterjed. Megállapítja, hogy az eszköz iránti tagállami kereslet erős volt: a rendelkezésre álló teljes 100 milliárd eurós keretösszeg több mint 90 %-át már allokálták. Hasonlóan élénk volt a SURE kötvények iránti érdeklődés a befektetők körében is. A jelentés záróidőpontjáig a Bizottság 53,5 milliárd eurót mozgósított az első négy kibocsátás keretében, amelyek esetében átlagosan több mint tízszeres volt a túljegyzés. A teljes tőkebevonásra szociális beruházási kötvények formájában került sor, ami biztosítékot jelent a befektetőknek, hogy pénzüket ténylegesen társadalmi célú intézkedések megvalósítására használják fel – segítve a családok jövedelmének fenntartását a válsághelyzetben. Az EU SURE eszközre irányuló tőkebevonási kapacitását – az európai szolidaritás egyértelmű megnyilvánulásaként – a tagállamok által biztosított 25 milliárd eurós garancia támasztotta alá.

További részletek


Vissza az előző oldalra