Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

A Bizottság lépéseket tesz Európa gazdasági és pénzügyi rendszerének fejlesztése érdekében

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Puha Anikó
  • EU

Az Európai Bizottság a napokban a következő évekre szóló új stratégiát terjesztett elő az EU gazdasági és pénzügyi rendszere nyitottságának, erejének és ellenálló képességének ösztönzése érdekében.

E stratégia célja, hogy Európa hatékonyabban tudja érvényesíteni vezető szerepét a globális gazdasági kormányzásban, ugyanakkor védje az EU-t a tisztességtelen és visszaélésszerű gyakorlatokkal szemben. Mindez együtt jár egy ellenállóbb és nyitottabb globális gazdaság, jól működő nemzetközi pénzügyi piacok és szabályokon alapuló multilaterális rendszer iránti uniós elkötelezettséggel. Ez a stratégia összhangban van Ursula von der Leyen elnök geopolitikai Bizottsággal kapcsolatos törekvésével, és a Bizottság 2020. májusában elfogadott, „Európa nagy pillanata: Helyreállítás és felkészülés – a jövő generációért” című közleményét követi.

A javasolt megközelítés az alábbi három, egymást kölcsönösen erősítő pilléren alapul:

Az euró nemzetközi szerepének erősítése a következők révén: harmadik országbeli partnerekkel történő kapcsolatfelvétel az euró használatának előmozdítása érdekében, euróban denominált eszközök és referenciamutatók kidolgozásának támogatása, továbbá az euró nemzetközi referencia-valutaként betöltött szerepének megerősítése az energia- és nyersanyagágazatban, ideértve az újszerű energiahordozókat, például a hidrogént is. A NextGenerationEU keretében a kiváló minőségű, euróban denominált kötvények kibocsátása az elkövetkező években jelentős mélységet és likviditást fog biztosítani az EU tőkepiacai számára, vonzóbbá téve azokat – és az eurót – a befektetők számára. A fenntartható finanszírozás előmozdítása arra is lehetőséget kínál, hogy az EU pénzügyi piacait globális „zöld finanszírozási” központtá alakítsuk, megerősítve ezzel az eurót mint a fenntartható pénzügyi termékek alapértelmezett pénznemét. Ezzel összefüggésben a Bizottság azon fog munkálkodni, hogy előmozdítsa a zöldkötvények alkalmazását a 2030-ra kitűzött energia- és éghajlat-politikai célok eléréséhez szükséges energetikai beruházások finanszírozási eszközeként. A Bizottság a NextGenerationEU keretében kibocsátandó összes kötvény 30%-át zöldkötvények formájában fogja kibocsátani. A Bizottság arra is keresi a lehetőséget, hogy az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer szerepének növelésével maximalizálja annak környezeti hatását és fokozza a rendszerben folytatott kereskedés intenzitását az EU-ban. Mindezek mellett a Bizottság továbbra is támogatni fogja az Európai Központi Banknak (EKB) a digitális euró – mint készpénzhelyettesítő – esetleges bevezetésével kapcsolatos munkáját is.
Az uniós pénzügyi piaci infrastruktúrák továbbfejlesztése és ellenálló képességük javítása többek között a szankciók harmadik országok általi területen kívüli alkalmazásával szemben. A Bizottság az EKB-val és az európai felügyeleti hatóságokkal együttműködve együtt fog dolgozni a pénzügyi piaci infrastruktúrával foglalkozó vállalatokkal annak érdekében, hogy alaposan elemezzék e vállalatok sebezhető pontjait a harmadik országok által jogellenesen alkalmazott egyoldalú, területen kívüli intézkedésekkel szemben, és lépéseket tegyenek az ilyen sebezhetőség kezelésére. A Bizottság emellett munkacsoportot hoz létre azon technikai nehézségek értékelésére, amelyek az euróban vagy más uniós valutában denominált, EU-n kívül elszámolt pénzügyi ügyleteknek az EU-ban található központi szerződő felek részére történő átruházásával kapcsolatban felléphetnek. Emellett a Bizottság meg fogja vizsgálni, hogy a harmadik országok egyoldalú szankcióinak területen kívüli alkalmazása által érintett uniós szervezetek vagy személyek számára milyen módon biztosítható az alapvető pénzügyi szolgáltatások – köztük a fizetések – megszakítás nélküli áramlása.
Az EU saját szankciói egységes alkalmazásának és végrehajtásának további előmozdítása. A Bizottság az idei év során létrehoz egy adatbázist – a szankciókra vonatkozó információk cseréjére szolgáló adattárat – annak érdekében, hogy biztosítsa a szankciók alkalmazásával és végrehajtásával kapcsolatos hatékony jelentéstételt és információcserét a tagállamok és a Bizottság között. A Bizottság együtt fog működni a tagállamokkal annak érdekében, hogy egyetlen kapcsolattartó pontot hozzanak létre a végrehajtással és az alkalmazással kapcsolatos, határokon átnyúló dimenzióval rendelkező kérdések kezelésére. A Bizottság azt is biztosítani fogja, hogy a harmadik országoknak és nemzetközi szervezeteknek nyújtott uniós források felhasználása ne vezethessen az uniós szankciók megsértéséhez. Tekintettel az uniós szankciók harmonizált végrehajtása nyomon követésének fontosságára, a Bizottság külön e célra kialakított rendszert fog létrehozni, amely lehetővé teszi a szankciók megkerülésének névtelen bejelentését, beleértve a visszaélések bejelentését is.
A mai napon ismertetett stratégia az euró nemzetközi szerepéről szóló 2018. évi közleményre épül, amely a gazdasági és monetáris unió (GMU) megerősítésére és elmélyítésére összpontosított. A stabil valutához elengedhetetlenül szükséges az ellenállóképes gazdasági és monetáris unió. A stratégia épít továbbá a példa nélküli „Next Generation EU” helyreállítási eszköz szerepére, amelyet az EU a Covid19-világjárvány kezelése, valamint az európai gazdaságok helyreállításának elősegítése és a zöld és a digitális átalakulás kiteljesítése érdekében fogadott el.

Háttér-információk
Az euró nemzetközi szerepének megerősítéséről szóló, 2018. decemberi bizottsági közlemény kulcsfontosságú intézkedéseket határozott meg az euró helyzetének javítása érdekében. A közleményt az eurónak az energiaágazatban betöltött nemzetközi szerepéről szóló ajánlás kísérte, amelyet öt ágazati konzultáció követett az eurónak a devizapiacokon, az energiaágazatban, a nyersanyagpiacokon, a mezőgazdasági és élelmiszeripari árucikkek kereskedelme terén, illetve a közlekedési ágazatban betöltött szerepéről.


Vissza az előző oldalra