Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

A mai naptól változnak az Egyesült Királyságba beutazó uniós állampolgárokra vonatkozó szabályok

  • Forrás: EURONEWS
  • Szerző: Puha Anikó
  • BREXIT

Nem használhatják személyi igazolványukat a beutazáshoz a brit határállomásokon azok az EU-állampolgárok, akik nem élnek az Egyesült Királyságban.

 A már törvényesen letelepedett uniós polgárok ugyanakkor még legalább négy évig személyi igazolvánnyal is beutazhatnak. EU-s útlevéllel használhatók lesznek az automata kapuk.
Azok az EU-állampolgárok, akik nem tartózkodnak életvitelszerűen Nagy-Britanniában, és így nem szerezhetik meg a letelepedett státust, szeptember 30-ig használhatták a hazájukban kiállított személyi igazolványt a nagy-britanniai beutazáshoz. A brit belügyminiszter május végén jelentette be, hogy a belépéshez felhasználható személyi okmányok szabályozása a nem Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok esetében idén október 1-én módosul.  A személyi igazolvány használatának megszüntetését megerősítő belügyminisztériumi tájékoztatás hangsúlyozza, hogy a beutazó EU-állampolgárok továbbra is használhatják az automata ePassport beléptető kapukat a brit határállomásokon.

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért - kell folyamodniuk. A tárca legfrissebb összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül augusztus 31-ig 6 159 800-an adtak be letelepedési kérelmet, és a folyamodványok közül addig 5 709 200-at bíráltak el. A brit belügyminisztérium a múlt hónap végéig elbírált folyamodványok mindössze 3 százalékát utasította el. Az egyes országokra lebontott adatsor szerint - amely egyelőre a június 30-i állapotot mutatja - a lengyelek és a románok állnak a lista élén 1 107 060, illetve 1 082 260 letelepedési folyamodvánnyal. A belügyi tárca statisztikája szerint június 30-ig 155 490 magyar állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért.


Vissza az előző oldalra