Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Alakítsd a jövőd - megmutatjuk hogyan

  • Forrás: europapont, ec.europa.eu
  • Szerző: Puha Anikó
  • EU

Számos felmérés azt mutatja, hogy az unió polgárai úgy érzik, nem számít a véleményük, és a fontos döntéseket a fejük felett hozzák. Pedig rendelkezésre áll egy eszköz, amely lehetővé teszi, hogy részt vegyenek az EU politikájának alakításában.

Csak arról, ami az EU-ra tartozik

Már adott a lehetőségünk arra, hogy ne csak ötévente, az EP-választásokon vegyünk részt az uniós döntéshozatalban. Európai polgári kezdeményezés segítségével elérhetjük, hogy az uniós intézmények napirendre vegyenek számunkra fontos ügyeket (illetve csatlakozunk ilyen meglévő kezdeményezésekhez). Ezzel lényeges problémákra irányíthatjuk a figyelmet, és kérhetjük, hogy a Bizottság intézkedjen, adjon ezekre megoldási javaslatokat: módosítson vagy hozzon új jogszabályt. Fontos megjegyezni, hogy csak olyan ügyben indulhat aláírásgyűjtés, amely eleve az unió hatáskörébe tartozik.

Egymillió aláírás legalább 7 tagállamból – 12 hónap alatt

EPK elindításához létre kell hozni egy legalább hétfős csoportot, legalább hét különböző tagállamból. Ők lesznek a szervezők. A kezdeményezést a Bizottság erre fenntartott oldalán kell regisztrálni. Ha minden stimmel, akkor maximum 2 hónap után hivatalosan is bejegyzik az EPK-t, és indulhat a neheze: egymillió aláírás összegyűjtése, legalább 7 tagállamból, 12 hónap alatt. A XXI. században persze már online is lehet támogatókat gyűjteni, szigorú adatvédelmi előírások betartásával. Az aláírásgyűjtés iszonyatos mennyiségű munkát és elkötelezettséget igényel. Ebben vitathatatlanul előnyben vannak azok a témák, amelyek eleve szervezett közösségekkel rendelkeznek sok országban (például a környezetvédelmi témáknak nagyobb esélyük van eljutni a döntéshozókig).

Eldől a kezdeményezés sorsa

Az összegyűjtött támogató aláírásoknál ellenőrzik, hogy legalább hét tagállamból megvan-e a megfelelő mennyiségű (a lakosságszám arányában meghatározott, ez Magyarország esetében 14 805 aláírást jelent) aláíró, és a támogatók valós és aláírni jogosult személyek-e. Ha minden rendben, akkor hitelesítik és eljuttatják a Bizottsághoz a kezdeményezést. (A sajtó figyelme már ekkor megvan, ami bármelyik ügynek már hatalmas nyereség.) A szervezők ezután egyeztetnek a Bizottság képviselőivel, és az EP előtt is elmondhatják véleményüket. Az EPK benyújtása után a Bizottság három hónapon belül köteles reagálni: ismertetni, hogy milyen lépéseket tervez a kérdésben, és indokolt esetben dönthet úgy, hogy elindítja egy új jogszabály megalkotását (a hagyományos úton, együttműködve az EP-vel és a Tanáccsal).

Akiknek már sikerült

Az elsők között létrejött „A víz közjó, nem árucikk!” kezdeményezés, mindenképpen sikeresnek mondható, a Bizottság egy sor intézkedést fogadott el, hogy az EU-n belül mindenki számára biztosított legyen a tiszta ivóvíz és a hozzáférés a csatornázáshoz. Az „Egy közülünk” elnevezésű EPK azt akarta elérni, hogy emberi embriók megsemmisítésével járó kísérletek ne kaphassanak uniós támogatást – ebben az ügyben új jogszabályt nem kezdeményezett a Bizottság, de a témát behatóan megvizsgálta. Csakúgy, mint a „Stop vivisection” elnevezésű kezdeményezésnél, amely az állatkísérletek uniós betiltását szorgalmazta. A glifozáttartalmú gyomirtók betiltását szorgalmazó EPK hatására pedig a Bizottság javaslatot tett az uniós általános élelmiszerjog felülvizsgálatára.

Élj vele!

Egymillió aláírás soknak hangzik, de a példákból látszik, hogy nem lehetetlen összegyűjteni. Az pedig, hogy nem hoz új jogszabályt az EU, még nem jelenti, hogy a kérdés elbukott. Az eddigi tapasztalat szerint az EPK segítségével olyan kiemelt figyelmet kap sok téma, amelyet anélkül aligha érhettek volna el. A sajtó foglalkozik vele, folyamatosan további támogatókat szereznek az ügynek, a kérdést Brüsszelben és máshol is napirenden tartják. Az egyén számára pedig ez újabb lehetőség: kifejthetjük véleményünket, csatlakozhatunk fontos ügyekhez. Az EPK oldalán jelenleg is számos ügy várja a hogy megmozgassák velük egy kicsit a brüsszeli döntéshozókat.

Az alábbi linken indíthatsz, vagy akár támogathatsz már folyamatban lévő polgári kezdeményezést: https://europa.eu/citizens-initiative/home_hu

EPK


Vissza az előző oldalra