Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Az Erasmust folytató „európai egyetemek” száma 44-re nőtt

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

44 európai egyetem áll készen a határokon és tudományágakon átnyúló együttműködésre

Az Európai Bizottság közzétette az „Európai Egyetemek” kezdeményezés 2022. évi pályázati felhívásának eredményét: az Erasmus+ programból származó 272 millió eurós rekordköltségvetésből továbbra is támogatásban részesül majd 16, már működő „európai egyetem”, 4 új szövetség pedig forrásokat nyer el, melyek birtokában megkezdheti az együttműködést.

A 2020-ban kiválasztott 24 szövetséggel együtt így már 44 „európai egyetem” vesz részt a programban, melyeket 340 felsőoktatási intézmény alkot. Ezek az intézmények 31 ország fővárosaiban és távoli régióiban működnek. A magyarországi egyetemek közül az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Neumann János Egyetem, a Szegedi valamint a Pécsi Tudományegyetem vesz részt a programban.

Az „európai egyetemek” olyan, Európa-szerte működő felsőoktatási intézményeket tömörítő szövetségek, amelyek a diákok, az oktatók és a társadalom érdekében együttműködnek egymással az oktatás, a kutatás és az innováció terén. A szövetségek költségvetését négy éven át az Erasmus+ program biztosítja, szövetségenként legfeljebb 14,4 millió euró összegben. Ez számottevő növekedést jelent a korábbi Erasmus+ pályázati felhívásokkal összevetve, melyek révén a szövetségek legfeljebb 5 millió euró összegben nyerhettek el forrásokat három évre.

Margarítisz Szhinász alelnök így nyilatkozott: „Ha külön-külön vizsgáljuk meg az európai felsőoktatási intézményeket, láthatjuk, hogy mindegyikük önálló tudás- és innovációs központ. Ezek összekapcsolása és transznacionális szövetségek létrehozása révén lehetővé tesszük számukra, hogy a tudás európai bajnokaivá váljanak; további növekedjenek az oktatás, a kutatás és az innováció terén folytatott együttműködés révén. Meggyőződésem, hogy az európai egyetemek együtt új szintre emelik az európai felsőoktatást. Szívből gratulálok minden sikeres pályázónak.”

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos így nyilatkozott: „A mai napon közelebb kerülünk ahhoz, hogy megvalósítsuk az európai felsőoktatási ágazatra vonatkozó elképzelésünket: az egyetemek közötti, határokon és tudományágakon átnyúló kampuszokat, ahol a diákok, az oktatók és a kutatók Európa minden tájáról akadálytalan mobilitást élvezhetnek, és együtt új ismereteket hozhatnak létre. Büszke vagyok arra, hogy az Erasmus+ programmal több és hosszabb távú finanszírozást tudunk biztosítani a szövetségek számára, és hogy inkluzív megközelítést biztosítunk, lehetőséget adva a felsőoktatási intézményeknek arra, hogy csatlakozzanak a meglévő szövetségekhez vagy új szövetségeket hozzanak létre.”

Minden szövetség legfeljebb 14,4 millió eurós költségvetést kap az Erasmus+ programból négy évre. Ez jelentős növekedést jelent a korábbi Erasmus+ pályázati felhívásokban szereplő három évre vonatkozó maximum 5 millió euróhoz képest.

Az Erasmus+ Európai Egyetemek 2022. évi pályázati felhívása két téma köré szerveződött: egyrészt fenntartható finanszírozást kínált a felsőoktatási intézmények már meglévő sikeres szövetségei számára hosszú távú jövőképük megvalósítása érdekében. A korábbi 16 sikeres szövetség mintegy 30 új felsőoktatási intézményre bővült. Másrészt a felhívás Európa-szerte támogatta olyan új európai egyetemek létrehozását, amelyek közös stratégiai elképzelések mentén egyesítik a különböző felsőoktatási intézményeket.

A 2020-ban kiválasztott 24 szövetséggel együtt a programban jelenleg összesen 44 európai egyetemben 340 felsőoktatási intézmény vesz részt 31 ország fővárosaiban és távoli régióiban, valamennyi uniós tagállamban, valamint Izlandon, Norvégiában, Szerbiában és Törökországban. Az Erasmus+ 2022-es pályázati felhívásának újdonsága, hogy a szövetségek immár beogadhatnak társult partnereket a bolognai folyamat országaiból, többek között Ukrajnából, az Egyesült Királyságból és Svájcból. Ezenfelül a nem kormányzati szervezetektől kezdve a vállalkozásokon és városokon át a helyi és regionális önkormányzatokig terjedő mintegy 1300 társult partnerrel való partnerség révén az európai egyetemek jelentősen növelhetik a felsőoktatás minőségét és hatókörét.

2022 őszén a Bizottság elindítja a következő Erasmus+ pályázati felhívást azzal a céllal, hogy finanszírozást nyújtson a meglévő szövetségeknek és új szövetségeket hozzon létre.

Háttér-információk

Az európai egyetemek átlagosan kilenc felsőoktatási intézmény transznacionális szövetségei, amelyek különböző típusú intézményeket (például általános és kutatóegyetemeket, alkalmazott tudományokat oktató egyetemeket, felsőfokú műszaki oktatási intézményeket, művészeti iskolákat és felsőfokú szakképzési intézményeket) foglalhatnak magukban, és Európa-szerte széles földrajzi területet ölelnek fel.

Ezek az intézmények együtt Európa-szerte új utakat keresnek az oktatás, a kutatás és az innováció terén folytatott hosszú távú strukturális, fenntartható és rendszerszintű együttműködéshez. Olyan hallgatóközpontú tanterveket kínálnak közösen a közös kampuszokon, amelyek lehetővé teszik, hogy az Európa minden tájáról érkező diákok, oktatók és kutatók akadálytalan mobilitást élvezhessenek.

Idővel az európai egyetemek egyre több kart, osztályt, munkatársat és diákot fognak összekapcsolni, valamint kihívásalapú és transzdiszciplináris megközelítéseken alapuló innovatívabb pedagógiai módszereket kínálnak, több közös programot hajtanak végre, egyre inkluzívabbak lesznek és nagyobb mértékben vonják be közösségeiket.

A Bizottság az európai oktatási térség 2025-ig történő megvalósítására irányuló törekvések részét képező „Európai Egyetemek” kezdeményezést a 2017 novemberében megrendezett göteborgi szociális csúcstalálkozó előtt terjesztette az Európai Unió vezetői elé.

Az egyetemekre vonatkozó európai stratégia azt a célt tűzi ki, hogy 2024 közepéig 60 európai egyetemet támogasson, amelyekben több mint 500 felsőoktatási intézmény vesz részt. Erre a célra a jelenlegi, 2021–2027-es programozási időszakban az Erasmus+ keretében rekordösszeget, 1,1 milliárd eurót irányoztak elő az európai egyetemek támogatására. Az európai egyetemek kutatási dimenziójának támogatását a Horizont Európa keretében megvalósuló európai kiválósági kezdeményezés fogja fedezni.


Vissza az előző oldalra