Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Az EU döntött az egységes töltők bevezetéséről

  • Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete
  • Szerző: Lucz Bianka

Az Európai Parlament és a Tanács elfogadta a Bizottság javaslatát, miszerint 2024-től a okostelefonokat, tableteket és egyéb elektronikai eszközöket – márkától függetlenül - egységes, USB-C töltővel lehet majd feltölteni.

Ez a jogszabály része annak a szélesebb körű uniós törekvésnek, amelynek célja, hogy az EU-ban a termékek fenntarthatóbbá váljanak, csökkenjen az elektronikai hulladék mennyisége, és könnyebbé váljon a fogyasztók élete. Az egységes töltő bevezetésével nincs több feleslegesen kidobott telefontöltő, zsinórhalmaz a fiókban, évi közel 1000 tonnával csökken az elektronikus hulladék, és összesen 250 millió euró marad az európai fogyasztók zsebében.

Az új szabályok értelmében a fogyasztóknak többé nem lesz szükségük minden egyes új készülék vásárlásakor különböző töltőeszközre és kábelre, és egyetlen töltőt használhatnak az összes kis és közepes méretű hordozható elektronikus eszközükhöz. Továbbá egyértelmű tájékoztatást kapnak az új készülékek töltési jellemzőiről, így könnyebben meg tudják állapítani, hogy a meglévő töltőik kompatibilisek-e a készülékekkel.

A töltési sebességet is harmonizálják a gyorstöltést támogató eszközök esetében, így a felhasználók bármely kompatibilis töltővel azonos sebességgel tölthetik fel készülékeiket.

Amennyiben a nagy technológiai gyártók versenyezni akarnak az európai piacon, akkor eleget kell tenniük az Európai Unió új szabályozásával, ami egységessé tenné a telefontöltőket. Ez mindenkire vonatkozik, az Apple is csak USB-C portokkal ellátott termékeket hozhat a jövőben forgalomba.


Vissza az előző oldalra