Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Az EU új erdészeti stratégiája

  • Forrás: https://ec.europa.eu/
  • Szerző: Lucz Bianka
  • Green Deal

Az uniós erdők mennyiségének és minőségének javítása

Az erdők nélkülözhetetlenek egészségünk és jólétünk, valamint bolygónk egészsége szempontjából. Biológiai sokféleségben gazdagok, és rendkívül fontosak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Az EU 2030-ig szóló új erdészeti stratégiája az európai zöld megállapodás egyik kiemelt kezdeményezése, amely az EU 2030-ig szóló biodiverzitási stratégiájára épül.

A stratégia hozzájárul az EU biológiai sokféleségre vonatkozó célkitűzéseinek, valamint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának legalább 55%-os csökkentésének 2030-ra, valamint a klímasemlegesség 2050-re kitűzött céljainak eléréséhez. Továbbá elismeri az erdők központi és többfunkciós szerepét, valamint az erdészek, ill. a teljes erdőalapú értékláncot a fenntartható és éghajlatsemleges gazdaság 2050-ig történő megvalósítása, valamint az élénk és virágzó vidéki területek megőrzése érdekében.

A stratégiát két szolgálati munkadokumentum kíséri: az érdekelt felekkel folytatott konzultációs és bizonyítékbázisról szóló szolgálati munkadokumentum, valamint  a 2030-ra szóló 3 milliárdos faültetési ígéretről szóló szolgálati munkadokumentum

Célok
A stratégia jövőképet és konkrét intézkedéseket határoz meg az uniós erdők mennyiségének és minőségének javítására, valamint védelmének, helyreállításának és ellenálló képességének megerősítésére. Célja, hogy Európa erdőit hozzáigazítsa az éghajlatváltozás okozta új körülményekhez, szélsőséges időjárási körülményekhez és nagyfokú bizonytalansághoz. Ez előfeltétele annak, hogy az erdők továbbra is betöltsék társadalmi-gazdasági funkcióikat, és virágzó vidéki területeket biztosítsanak virágzó népességgel.


Hírek
Az EU új erdészeti stratégiája támogatja az erdők társadalmi-gazdasági funkcióit a virágzó vidéki területek és az erdőalapú biogazdaság fellendítése érdekében a fenntarthatóság határain belül. Ezenkívül megvédi, helyreállítja és bővíti az EU erdőit az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a biológiai sokféleség csökkenésének visszafordítása és az ellenálló és többfunkciós erdei ökoszisztémák biztosítása érdekében.

- a fenntartható erdészeti biogazdaság előmozdítása a hosszú élettartamú fatermékek érdekében
- a faalapú erőforrások fenntartható bioenergia-felhasználásának biztosítása
- a nem fa-erdőalapú biogazdaság előmozdítása, beleértve az ökoturizmust is
- készségek fejlesztése és az emberek felhatalmazása a fenntartható erdőalapú biogazdaságra
- az EU utolsó megmaradt ős- és őserdőinek védelme
- az erdők helyreállításának és megerősített fenntartható erdőgazdálkodásának biztosítása az éghajlathoz való alkalmazkodás és az erdők ellenálló képessége érdekében
- a biodiverzitású erdők újra- és erdősítése, többek között 3 milliárd további fa ültetésével 2030-ig
- pénzügyi ösztönzők biztosítása az erdőtulajdonosok és -gazdálkodók számára az uniós erdők mennyiségének és minőségének javítása érdekében

A stratégia az alábbi pontokra is összpontosít

- stratégiai erdőfigyelés, jelentéstétel és adatgyűjtés
- erős kutatási és innovációs menetrend kidolgozása az erdőkkel kapcsolatos ismereteink bővítése érdekében
- inkluzív és koherens uniós erdőgazdálkodási keret végrehajtása
- a meglévő uniós vívmányok végrehajtásának és érvényesítésének fokozása


Vissza az előző oldalra