Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Az európai oktatás és képzés átalakítása a digitális kornak megfelelően

  • Forrás: ec.europa.eu
  • Szerző: Puha Anikó
  • EU

Az Európai Bizottság két új kezdeményezést terjesztett elő, melyek segíteni fognak abban, hogy az EU az oktatás és képzés segítségével maga mögé utasítsa a koronavírus-válságot, és megvalósítsa a zöld és digitális átállást.

 Az európai oktatási térségről szóló közleményben a Bizottság új intézkedéseket, több beruházást és a tagállamok között szorosabb együttműködést szorgalmaz annak érdekében, hogy életkorától függetlenül minden európai polgár élvezhesse az EU gazdag oktatási és képzési kínálatának előnyeit.

Az EU által 2025-ig létrehozni kívánt európai oktatási térség a következő hat dimenzióra épül: minőség; befogadás és nemek közötti egyenlőség; zöld és digitális átállás; tanárok; felsőoktatás; Európa erőteljesebb globális szerepvállalása. Az új digitális oktatási cselekvési tervben pedig – a koronavírus-válság során levont tanulságok birtokában – a Bizottság felvázolja, milyen stratégiát követve kíván olyan, nagy teljesítőképességű digitális oktatási környezetet kialakítani, amely felruházza az embereket a digitális átalakuláshoz szükséges fejlett képességekkel. A cselekvési terv egy sor kezdeményezést vázol fel a magas színvonalú, inkluzív és hozzáférhető európai digitális oktatás megvalósítására. Konkrét lépéseket szorgalmaz annak érdekében, hogy az oktatási és képzési rendszerek ténylegesen meg tudjanak felelni a digitális kor kihívásainak.

A cselekvési tervnek két hosszú távú stratégiai prioritása van: i. a nagy teljesítőképességű digitális oktatási ökoszisztéma fejlesztésének előmozdítása és ii. a digitális átalakuláshoz szükséges digitális kompetenciák bővítése. A digitális oktatás terén folytatott uniós szintű együttműködés és tapasztalatcsere erősítése érdekében a Bizottság létrehozza az Európai Digitális Oktatási Platformot, amely előmozdítja a digitális oktatás szempontjából releváns szakpolitikai területek közötti együttműködést és szinergiákat, létrehozza a nemzeti tanácsadó szolgálatok hálózatát, valamint megerősíti a köz- és a magánszféra érdekelt felei közötti párbeszédet.

Mindkét kezdeményezés megvitatásra kerül majd a harmadik európai oktatásügyi csúcstalálkozón, amelynek a Bizottság ad otthont december 10-én, és ahol a miniszterek és a legfontosabb érdekelt felek találkoznak majd, hogy megvitassák, hogyan lehet felkészíteni az oktatást és a képzést a digitális korra.


Vissza az előző oldalra