Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Az Európai Unió Tagállamai, a NATO, a schengeni és az eurózóna

  • Forrás: https://www.visualcapitalist.com/
  • Szerző: Lucz Bianka
  • EU

Az európai tagországok főként Európán belül helyezkednek el, azonban megemlítünk még három olyan országot, akik az EU-n kívül vannak, ugyanis a négy nagy szerződéscsoportnak egyikébe tartoznak, amelyek nevezetesen az Európai Unió (EU), a NATO, a schengeni és az eurózóna. Ezen intézmények mindegyike a régió infrastruktúrájának más-más aspektusát irányítja.

Kik Európa tagállamai?
Ukrajna közelmúltban az Európai Unióhoz (EU) való csatlakozási szándékával Európa tagállamainak jelenlegi státusza ismét a harcba került.

Az európai tagországok főként Európán belül helyezkednek el, azonban megemlítunk még három olyan országot, akik az EU-n kívül vannak, ugyanis a négy nagy szerződéscsoportnak egyikébe tartoznak, amelyek nevezetesen az Európai Unió (EU), a NATO, a schengeni és az eurózóna. Ezen intézmények mindegyike a régió infrastruktúrájának más-más aspektusát irányítja.

Európai Unió
Az Európai Unió (EU) 27 európai ország egyedülálló gazdasági és politikai uniója.A második világháborút követően először Európai Gazdasági Közösségként létrehozott szervezet fő tevékenysége a gazdasági együttműködés elősegítése volt. Az ötlet egyszerű volt: azok az országok, amelyek egymással kereskednek és gazdaságilag kölcsönösen függnek egymástól, nagyobb valószínűséggel kerülik el a konfliktust.

1958-tól hat országgal kezdődően az Európai Gazdasági Közösség, azóta további 21 országgal bővült (az Egyesült Királyság 2020-ban kilépett az EU-ból), elsősorban az egységes vagy belső piacokra helyezve a hangsúlyt.

Ami tisztán gazdasági uniónak indult, az sok különböző szakpolitikai terület fejlesztésében úttörő szervezetté fejlődött. Ezt tükrözte az Európai Gazdasági Közösség névváltoztatása 1993-ban az Európai Unióra.

NATO
Az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetnek (NATO) egyetlen célja, hogy elősegítse a 30 tagállama közötti politikai és katonai szövetséget.

A II. világháború utáni szovjet agresszióra válaszul 1949-ben alapított NATO a csoport kollektív védelmét és biztonságát szolgálja. A tagok kevés törvényt és rendeletet osztanak meg. Az egyik tagország elleni támadás az összeg tagország elleni támadást jelenti és a tagállamok kötelesek megvédeni egymást. A NATO terjeszkedésének időrendi ütemezése a megalakulása óta lenyűgöző képet fest.

2021-től a NATO hivatalosan három NATO-aspiráns tagot ismer el: Bosznia-Hercegovinát, Grúziát és Ukrajnát. Ukrajna 2014 óta hangot adott a NATO-hoz való csatlakozási szándékának, de nem teljesítette politikai és katonai kritériumait.

Eurózóna
Az eurózóna egy földrajzi és gazdasági régió, amely olyan országokból áll, amelyek bevezették az eurót nemzeti valutaként. Körülbelül 340 millió ember él az euróövezetben.

Azoknak az Európai Unió nemzeteinek, amelyek úgy döntenek, hogy részt vesznek az euróövezetben, számos pénzügyi követelménynek kell megfelelniük. Ide tartozik az árstabilitás, a rendezett államháztartás, a konvergencia tartóssága és az árfolyam-stabilitás.

Nem minden országnak kell azonban bevezetnie a valutát. Dánia például saját valutája használatára és pénzügyi függetlenségének megőrzésére speciális opt-out záradékkal rendelkezik.

Schengen
A schengeni övezet 26 európai országot foglal magában, amelyek megegyeztek abban, hogy közös be- és kilépési követelményeket hoznak létre a belső határok szükségességének megszüntetése érdekében. Ez akár 90 napos vízummentes utazást tesz lehetővé az utazók számára a schengeni övezet bármely országába.

A határok nélküli schengeni övezet több mint 400 millió uniós polgárnak, valamint az EU-ban élő, turistaként, cserediákként vagy üzleti céllal ide látogató nem uniós állampolgároknak garantálja a szabad mozgást.

Europes-Member-States-2022-1


Vissza az előző oldalra