Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Emmanuel Macron nyerte a francia elnökválasztást

  • Forrás: Euronews
  • Szerző: Lucz Bianka
  • EU

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap a szavazatok 58 százalékával nyerte meg újraválasztását, szemben a szélsőjobboldali jelölt Marine Le Pen 41 százalékával.


Európából és a világból özönlöttek a gratulációk. Macron azonban számos kihívással néz szembe, mivel egy mélyen megosztott ország kormányzására törekszik.

Macron elismerte, hogy sokan csak azért szavaztak rá, hogy szembeszálljanak Le Pennel, miközben dicsérték "kötelességtudatukat" és "a köztársasághoz való ragaszkodásukat".

A jogvédő csoportok fellélegeztek, hogy Marine Le Pen nem lett francia elnök, de óva intették az önelégültségtől, és felszólították a győztes Emmanuel Macront, hogy küzdjön a faji profilalkotás és a muszlimok diszkriminációja ellen, és jobban védje a migránsokat.

Cécile Coudriou, az Amnesty International France vezetője „kirívó emberi jogi hiányosságokat” idézett Macron elnöksége alatt, beleértve „Franciaország bánásmódját a menekültekkel és a menedékjoggal a határain, a rendszerszintű megkülönböztetést a rendőrség által végzett etnikai profilalkotás formájában, valamint az aránytalan és veszélyesen homályos terrorellenes törvényeket”, korlátozza a tiltakozáshoz való jogot, a magánélethez való jogot sértő tolakodó megfigyelést, az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalások be nem tartása és fegyverek eladása Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek.”

Az SOS Racisme rasszizmusellenes csoport azt mondta: „Ez a győzelem, amely felületes elemzésben nagynak tűnhet, nem annyira győzelem, mint inkább megkönnyebbülés. A valóság az, hogy Marine Le Pen... körülbelül nyolc pontot fejlődött öt év alatt.”

Ahogy a Reuters rámutat, most nincs itt az ideje, hogy Emmanuel Macron hátradőljön és ünnepeljen. 

A júniusi francia parlamenti választások határozzák meg a kormány felépítését, amelyre Macronnak támaszkodnia kell a reformtervek végrehajtásában, amelyek példátlan megrázkódtatást jelentenének Franciaország jóléti államában – írja a hírügynökség.

Az újonnan megválasztott elnökök általában akkor számíthatnak a parlamenti többség megszerzésére, amikor a törvényhozási választások közvetlenül követik az elnökválasztást, mivel az összes legyőzött jelölt támogatói körében általában alacsony a részvétel.


Vissza az előző oldalra