Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Európai Uniós irányelv a munka és a magánélet egyensúlyáról

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

Minden tagállamnak uniós szintű szabályokat kell alkalmaznia a szülők és gondozók munka és magánélet közötti egyensúlyának javítása érdekében.Munka és magánélet egyensúlya a szülők és gondozók számára

A munka és a magánélet egyensúlyáról szóló irányelv célja egyrészt a nők munkaerő-piaci részvételének növelése, másrészt a szülőknek járó szabadság és a rugalmas munkavégzés feltételeinek növelése. Összességében a nők foglalkoztatási rátája az EU-ban 10,8 százalékponttal alacsonyabb, mint a férfiaké. Az irányelv lehetővé teszi a munkavállalók szabadságát, hogy a szülők és a gondozók össze tudják egyeztetni a szakmai és a magánéletet.

Apasági szabadság: A dolgozó apák a gyermek születése körül legalább 10 munkanap apasági szabadságra jogosultak. Az apasági szabadságot legalább a táppénz mértékéig kompenzálni kell;
Szülői szabadság: Minden szülő legalább négy hónapos szülői szabadságra jogosult, amelyből két hónap fizetett és át nem ruházható. A szülők rugalmas formában, teljes munkaidőben, részmunkaidőben vagy részmunkaidőben kérhetik szabadságukat;
Gondozói szabadság: Évente legalább öt munkanap gondozói szabadságra jogosult minden olyan dolgozó, aki személyes gondozást vagy támogatást nyújt hozzátartozójának vagy vele egy háztartásban élő személynek;
Rugalmas munkavégzési feltételek: Minden dolgozó szülőnek, akinek legalább nyolc év alatti gyermeke van, és minden gondozónak joga van csökkenteni a munkaidőt, rugalmas munkaidőt és rugalmasságot kérni a munkahelyen.

Ezeket a jogokat, amelyek a szülők és gondozók szabadságra, illetve munkavégzési feltételeire vonatkoznak, a szociális jogok európai pillére keretében valósítják meg, és kulcsfontosságú mérföldkövet jelent az egyenlőség felépítésében.

Következő lépések

Amint azt von der Leyen elnök politikai iránymutatásaiban megfogalmazta, a Bizottság biztosítja a munka és a magánélet egyensúlyáról szóló irányelv teljes körű végrehajtását, amely elősegíti, hogy több nő kerüljön a munkaerőpiacra, és segítsen küzdeni a gyermekszegénység ellen. A Bizottság támogatni fogja a tagállamokat az új szabályok alkalmazásában, többek között az Európai Szociális Alap+ révén a koragyermekkori nevelési és gondozási rendszerek minőségének és hozzáférhetőségének javítása érdekében.

A tagállamoknak a mai napig át kell ültetniük az irányelvet nemzeti jogukba. A következő lépésben a Bizottság felméri az egyes tagállamok által bejelentett nemzeti intézkedések teljességét és megfelelőségét, és szükség esetén intézkedik.

Věra Jourová , az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnök a következőket mondta: „Az elmúlt két évben sok európai tett lépéseket annak érdekében, hogy arra összpontosítson, ami igazán fontos a számára. A nagyobb rugalmasság és az új jogok révén a munka és a magánélet egyensúlyáról szóló irányelv védőhálót biztosít számukra, hogy ezt aggodalom nélkül megtehessék. Az EU-ban a szülők és a gondozók több garantált szabadságot kapnak méltányos kompenzáció mellett. Ez azt jelenti, hogy törődhetünk azokkal az emberekkel, akiket szeretünk, anélkül, hogy feláldoznánk a munkánk szeretetét.”

Dubravka Šuica demokráciáért és demográfiáért felelős alelnök :  „A munka és a magánélet egyensúlyáról szóló irányelv révén az uniós polgároknak több idejük lesz gondoskodni azokról a kiszolgáltatott családtagokról, akiknek szükségük van rá. A gondozói szabadság bevezetése fontos lépés, amely megmutatja, hogy az EU gondoskodik polgárairól az élet minden szakaszában. Társadalomként törődnünk kell a törődéssel. Nemrég láthattuk, milyen törékeny lehet az egészség, és mennyire fontos a társadalom szolidaritása. A rugalmas munkalehetőségek és a szükség esetén szabadságot kivenni leginkább azt mutatják, hogy az EU egy igazi szolidaritási társadalom. Lefektetjük egy modern munkahely megteremtésének alapjait, amely alkalmas az állampolgárok és minden családtag számára.”

Helena Dalli , az egyenlőségért felelős biztos a következőket mondta: „A munka és a magánélet egyensúlyáról szóló uniós irányelv arra ösztönzi a férfiakat és a nőket, hogy jobban megosszák a szülői és gondozási kötelezettségeiket. Férfiak és nők egyaránt egyenlő esélyt érdemelnek a szülői és gondozási szabadságra, valamint egyenlő esélyeket arra, hogy részt vehessenek a munkaerőpiacon és ott boldoguljanak. Ez az irányelv eszközöket ad az embereknek háztartási és gondozási feladataik igazságos megosztásához.”

Háttér

A munka és a magánélet egyensúlyáról szóló irányelv a Bizottság több éves munkájának eredménye, amellyel a tagállamokat és az Európai Parlamentet arra ösztönzi, hogy javítsák a szülők számára rendelkezésre álló szabadságra vonatkozó jogszabályokat, és először vezessék be az uniós jogszabályokba a gondozási szabadsághoz való jogot. A Bizottság először 2008-ban terjesztett elő javaslatot a szülési szabadságra vonatkozó régebbi jogszabályok reformjára, amelyet 2015-ben visszavont, miután a tárgyalások elakadtak. A nők munkaerő-piaci alulreprezentáltságának átfogó kezelése érdekében a megfelelő szabadsághoz, rugalmas munkavégzési feltételekhez és a gondozási szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez való jog beépült a szociális jogok európai pillérének 9. elvébe., amelyet az Európai Parlament, a Tanács az összes tagállam nevében és a Bizottság közösen hirdetett ki 2017 novemberében Göteborgban. A munka és a magánélet egyensúlyáról szóló irányelv a szociális jogok európai pillérének cselekvési tervének egyik intézkedése a pillér további végrehajtására. elveket. Az irányelvjavaslatot 2019. június 13-án fogadták el, és a tagállamoknak három évük volt augusztus 2-ig, hogy nemzeti jogukba átültessék. Az új szabályok kiegészítik a várandós munkavállalókról szóló 92/85 irányelv szerinti jogokat , amelyek szerint a nőknek joguk van legalább 14 hét szülési szabadsághoz, amelyből legalább kettő kötelező. A szülési szabadságot legalább az országos táppénzes szinten kompenzálják.

Ez kéz a kézben jár az átlátható és kiszámítható munkakörülményekről szóló irányelvvel is , amelyet a tagállamoknak augusztus 1-jéig át kellett ültetniük nemzeti jogukba. Az irányelv frissíti és kiterjeszti az EU 182 millió munkavállalójának jogait, különös tekintettel a bizonytalanabb munkahelyeken dolgozó munkavállalók elégtelen védelmére, ugyanakkor korlátozza a munkaadók terheit, és fenntartja a változó munkaerő-piaci feltételekhez való alkalmazkodás rugalmasságát.


Vissza az előző oldalra