Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Felkészülés az Egyesült Királyság hivatalos kilépését követő átmeneti időszak végére

  • Forrás: ec.europa.eu
  • Szerző: Puha Anikó

Az Európai Bizottság a „készenlétről” szóló közleményt fogadott el, hogy segítséget nyújtson a nemzeti hatóságoknak, a vállalkozásoknak és a polgároknak az átmeneti időszak végén bekövetkező elkerülhetetlen változásokra való felkészüléshez. Függetlenül attól, hogy kötnek-e megállapodást a jövőbeli partnerségről vagy sem, 2021. január 1-jétől változások fognak bekövetkezni az EU és az Egyesült Királyság közötti határokon átnyúló kapcsolatokban.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A brit nép demokratikus választáson döntött arról, hogy kilép az Európai Unióból és lemond annak előnyeiről. Ez azt jelenti, hogy bármilyen keményen dolgozunk is egy szoros partnerségi megállapodás kialakításán, kapcsolatunk elkerülhetetlenül megváltozik. Fő prioritásom annak biztosítása, hogy az Unió polgárai és vállalkozásai 2021. január 1-jére a lehető legfelkészültebbek legyenek. Az uniós tárgyalóküldöttség vezetője, Michel Barnier a következőket mondta: „Az Egyesült Királyság azon döntése, hogy kilép az EU-ból, hatással lesz a közigazgatási szervekre, a vállalkozásokra, a polgárokra és az érdekelt felekre. Miután az Egyesült Királyság kormánya úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az átmeneti időszakot, már tisztában vagyunk azzal, hogy – akár születik megállapodás, akár nem – ezek a változások 2021. január 1-jén be fognak következni. Mi pedig segítséget nyújtunk az érintettek számára ahhoz, hogy a lehető legjobban felkészüljenek erre.”

A „Felkészülés a változásokra” című mai közlemény ágazatonkénti áttekintést ad azokról a főbb területekről, ahol az EU és az Egyesült Királyság között folyamatban lévő tárgyalások eredményétől függetlenül változásokra kerül majd sor, valamint ismerteti, hogy a nemzeti hatóságoknak, a vállalkozásoknak és a polgároknak milyen intézkedéseket kell meghozniuk annak érdekében, hogy felkészüljenek ezekre a változásokra. A közlemény semmi esetre sem kívánja megelőlegezni a tárgyalások kimenetelét. Így nem vizsgálja a megállapodás meghiúsulásának esetleges hatásait, és rendkívüli intézkedések szükségességét sem mérlegeli. Célja annak biztosítása, hogy valamennyi közigazgatási szerv és érdekelt fél készen álljon és megfelelően felkészült legyen az Egyesült Királyságnak az EU-ból való kilépésre vonatkozó döntése által előidézett elkerülhetetlen zavarokra és az átmeneti időszak idei lezárulására. A szóban forgó intézkedések kiegészítik a nemzeti szinten már meghozott intézkedéseket. Az Európai Bizottság egyidejűleg felülvizsgálja és szükség esetén aktualizálja a kilépési tárgyalások idején közzétett, az érdekelt feleknek szóló 102 közleményt – ugyanis ezek közül számos az átmeneti időszak lezárulása szempontjából továbbra is releváns marad. A több mint 50 aktualizált, az érdekelt feleknek szóló közlemény megtalálható a bizottsági közlemény mellékletében és a Bizottság tematikus weboldalán.

A további lépések: az Európai Bizottság az elkövetkező hónapokban szorosan együtt fog működni a nemzeti hatóságokkal, a vállalkozásokkal és más érdekelt felekkel, hogy segítse őket az év végén – a megállapodás esetleges megkötésétől függetlenül – bekövetkező mélyreható változásokra való felkészülésben.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból.

Az EU és az Egyesült Királyság között megkötött, a kilépésről rendelkező megállapodás biztosította az Egyesült Királyság rendezett kilépését, jogbiztonságot nyújtva olyan fontos területeken, mint a polgárok jogai, a pénzügyi elszámolás és az Ír-szigeten az ellenőrzött határ létrejöttének elkerülése.

A kilépésről rendelkező megállapodás olyan átmeneti időszakot írt elő, amely biztosítja, hogy 2020. február 1-jétől 2020. december 31-ig az uniós jog továbbra is alkalmazandó legyen az Egyesült Királyságra. Az átmeneti időszak végén az Egyesült Királyság kilép az egységes piacról és a vámunióból, így megszűnik a személyek, az áruk és szolgáltatások szabad mozgása. Az Egyesült Királyság a továbbiakban nem vesz részt sem a héa és jövedéki adó uniós területén, sem az uniós szakpolitikákban és programokban, és nem élvezheti többé az EU nemzetközi megállapodásainak előnyeit. A változások mindkét felet érintik, és mindenképpen bekövetkeznek, függetlenül attól, hogy az EU és az Egyesült Királyság köt-e megállapodást egymással a jövőbeli partnerségről, vagy sem. Az EU és az Egyesült Királyság jelenleg tárgyalásokat folytat a jövőbeni új partnerségről szóló megállapodásról, az EU és az Egyesült Királyság közötti jövőbeni kapcsolatok azonban még egy ilyen megállapodás megkötése esetén is nagyon eltérőek lesznek a jelenlegitől, így például megszűnik a súrlódásmentes kereskedelem. Elkerülhetetlenül akadályok keletkeznek majd az áruk és szolgáltatások kereskedelme, valamint a határokon átnyúló mobilitás és cserék tekintetében. A változás mindkét fél közigazgatását, vállalkozásait, polgárait és érdekelt feleit érinti, ezért fel kell rá készülni.


Vissza az előző oldalra