Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Fontos lépés az elektromos hulladék és a fogyasztókat érő kényelmetlenségek felszámolására

  • Forrás: ec.europa.eu
  • Szerző: Puha Anikó
  • Zöld Európa

A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása céljából a Bizottság egységes töltőt javasol az elektronikus eszközökhöz.

A Bizottság az ágazati résztvevőkkel évekre visszamenő, önkéntes együttműködés keretében elérte ugyan, hogy az elmúlt tíz évben harmincról háromra csökkent a mobiltelefon-töltők száma, átfogó megoldást azonban nem tudott elérni. Ezért olyan jogszabályt terjeszt most elő, amelynek célja egy egységes töltési megoldás bevezetése valamennyi releváns készülék tekintetében. A rádióberendezésekről szóló irányelv felülvizsgálatára irányuló mai javaslat a töltők csatlakozóinak és a gyorstöltő technológiának az egységesítését célozza. A tervek szerint az okostelefonok, táblagépek, fényképezőgépek, fejhallgatók, hordozható hangszórók és kézi videojáték-konzolok szabványos portja az USB-C lesz. Ezen túlmenően a Bizottság azt szorgalmazza, hogy a töltőket és az elektronikus eszközöket külön-külön értékesítsék. Mindez kényelmesebb lenne a fogyasztók számára, továbbá csökkentené a töltők – gyártásból és ártalmatlanításból adódó – környezeti lábnyomát, ezáltal támogatná a zöld és digitális átállást.

A Bizottság a fenti célok elérése érdekében a következőkre tett javaslatot:

  • Az elektronikus eszközök harmonizált töltője, egységes USB-C porttal. Ily módon a fogyasztók ugyanazzal az USB-C töltővel márkájától függetlenül bármilyen készüléket fel tudnak tölteni.
  • Egy harmonizált gyorstöltő technológia, amelynek bevezetésével a különböző gyártók nem fogják tudni indokolatlanul korlátozni a töltési sebességet, és amely segíteni fogja, hogy a töltési sebesség a készülékkel kompatibilis bármilyen töltő esetében garantáltan ugyanaz legyen.
  • A töltő és az elektronikus eszköz külön értékesítése, melynek révén a fogyasztók töltő nélkül is vásárolhatnak majd új elektronikus eszközöket. Ezáltal csökkenni fog a szükségtelenül beszerzett vagy nem használt töltők száma. A becslések szerint évi közel ezer tonnával csökkentheti az elektronikus hulladék mennyiségét, ha kevesebb új töltőt kell gyártani, illetve ártalmatlanítani.
  • A gyártóknak kiterjedtebb tájékoztatást kell nyújtaniuk a fogyasztók számára a töltési teljesítményről, beleértve az eszköz által igényelt teljesítményre vonatkozó információkat és azt, hogy az támogatja-e a gyors töltést. Ezáltal könnyebben ellenőrizhetik a fogyasztók, hogy meglévő töltőik megfelelnek-e új készülékeik követelményeinek, illetve segítik őket a kompatibilis töltő kiválasztásában. A többi intézkedéssel együtt ez a lépés hozzájárul majd ahhoz, hogy a fogyasztóknak kevesebb új töltőt kelljen megvásárolniuk, ami évente 250 millió euró megtakarítást jelenthet. A rádióberendezésekről szóló irányelv felülvizsgálata a Bizottság szélesebb körű fellépésének részét képezi, amely a termékek, különösen az uniós piacon forgalmazott elektronikai termékek fenntarthatóságának biztosítására irányul, és központi elemét fogja képezni a fenntartható termékekről szóló jövőbeli javaslatnak.

A következő lépések
A rádióberendezésekről szóló irányelv felülvizsgálatára irányuló mai javaslatot az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak rendes jogalkotási eljárás, azaz együttdöntés útján kell elfogadnia. A javaslat elfogadásától számított 24 hónapos átmeneti időszak elegendő időt fog biztosítani az ágazat számára arra, hogy felkészüljön az új előírások alkalmazására.Az egységes töltő bevezetéséhez a kábel két oldalának – így az elektronikus berendezésnek és a külső tápegységnek – a teljes interoperabilitására van szükség. Az eszközkimenet interoperabilitása, amely messze nagyobb kihívás, a mai javaslattal érhető el. A külső tápegység interoperabilitására a környezettudatos tervezésről szóló bizottsági rendelet felülvizsgálata fog megoldást keresni. A felülvizsgálat még az idei év folyamán meg fog kezdődni, hogy a rendeletet a mai javaslathoz igazodva lehessen hatályba léptetni.


Vissza az előző oldalra