Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Megállapodás született a 2022-es uniós költségvetésről

 • Forrás: ec.europa.eu
 • Szerző: Puha Anikó
 • EU

A következő évi költségvetésben világosan tükröződnek az EU fő prioritásai: a gazdasági helyreállítás, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint a zöld és a digitális átállás.

Emellett elegendő forrás fog rendelkezére állni ahhoz, hogy az EU reagálni tudjon az előre nem látható szükségletekre. Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa – az Európai Bizottság javaslata alapjáninformális politikai megállapodásra jutott a 2022. évi uniós költségvetésről, amely a második lesz a 2021–2027-es többéves pénzügyi keret időszaka alatt.

A megállapodás 169,5 milliárd euró összegű kötelezettségvállalást és 170,6 milliárd euró összegű kifizetést irányoz elő. Elfogadását követően a költségvetés lehetővé tenné az EU számára, hogy jelentős forrásokat mozgósítson a koronavírus-világjárványra és annak következményeire való folyamatos uniós reagálás, a fenntartható helyreállítás beindítása, valamint a munkahelyek védelme és új munkahelyek létrehozása érdekében. Emellett további beruházásokat ösztönözne a zöldebb, digitálisabb és reziliensebb Európába, ugyanakkor védené a legkiszolgáltatottabbakat a szomszédságában és világszerte.

Konkrétabban a következőkről született megállapodás:

 • 49,7 milliárd euró összegű kötelezettségvállalás a helyreállítás támogatására a gazdasági, társadalmi és területi kohézióba való beruházások fellendítése révén.
 • 53,1 milliárd euró a közös agrárpolitikára, valamint 971,9 millió euró az Európai Tengerügyi, Halászati és Akvakultúra-alapra, egyrészt Európa mezőgazdasági termelői és halászai számára, másrészt pedig az agrár-élelmiszeripari és a halászati ágazat rezilienciájának erősítése, valamint a válságkezeléshez szükséges mozgástér biztosítása érdekében.
 • 12,2 milliárd euró a Horizont Európa programra az olyan területeken folytatott uniós kutatások támogatására, mint az egészségügy, a digitális gazdaság, az ipar, az űrkutatás, az éghajlat, az energia és a mobilitás; valamint 613,5 millió euró az Egységes piac programra, amely támogatja a versenyképességet és a kkv-kat, többek között a turizmus területén.
 • 839,7 millió euró „az EU az egészségügyért” programra az európai egészségügyi unió támogatása és az uniós polgárok egészségügyi szükségleteire való átfogó reagálás érdekében.


1,2 milliárd euró az Igazságos Átmenet Alap keretében annak biztosítására, hogy a klímasemlegességre való átállás mindenki számára előnyös legyen, valamint 755,5 millió euró a LIFE program keretében a környezetvédelem és az éghajlat-politika támogatására.

 • 2,8 milliárd euró az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközre a közlekedési infrastruktúra korszerűsítése és teljesítményének növelése, valamint a határokon átnyúló összeköttetések megkönnyítése érdekében.
 • 3,4 milliárd euró az Erasmus+ programra a fiatalokba való befektetés érdekében, valamint 406 millió euró a kulturális és kreatív ágazatok számára a Kreatív Európa programon keresztül.
 • 1,1 milliárd euró a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapra és 809,3 millió euró az Integrált Határigazgatási Alapra – ebből 25 millió euró a Belarusszal közös határ védelmére – a külső határok igazgatásával, valamint a migrációs és menekültügyi politikával kapcsolatos együttműködés fokozása érdekében, amely magában foglalja az áttelepítési vállalások további finanszírozását is.
 • 227,1 millió euró a Belső Biztonsági Alapra és 945,7 millió euró az Európai Védelmi Alapra az európai stratégiai autonómia és biztonság támogatása érdekében.
 • 15,2 milliárd euró szomszédaink, valamint a nemzetközi fejlesztés és együttműködés támogatására. A megállapodás célzott emeléseket tartalmaz a Szomszédsági, Fejlesztési és Nemzetközi Együttműködési Eszköz (NDICI) – Globális Európa számára (190 millió euró), amely Afganisztánra és Szíriára összpontosít, valamint a humanitárius segítségnyújtási programra (211 millió euró) a válsághelyzetek kezelése érdekében világszerte.
 •  A fejezetenkénti teljes bontás ide kattintva olvasható >>

Vissza az előző oldalra