Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Megjelent az Európai Bizottság téli gazdasági előrejelzése

  • Forrás: ec.europa.eu
  • Szerző: Puha Anikó
  • EU

Európa továbbra is a koronavírus-járvány szorításában van. Az esetszámok ismételt növekedése és a koronavírus új, fertőzőbb törzseinek megjelenése miatt számos tagállamnak újra be kellett vezetnie, illetve szigorítania kellett a járvány megfékezésére irányuló intézkedéseket.

EU-szerte elkezdődött a védőoltások beadása, ami óvatos optimizmusra ad okot. A járvány megfékezésére irányuló intézkedések enyhülésével a gazdasági növekedés is helyreáll. A 2021. téli gazdasági előrejelzés szerint az euróövezet gazdasága 2021-ben és 2022-ben is 3,8%-kal fog növekedni. Az előrejelzés szerint az uniós gazdaság 2021-ben 3,7%-kal, 2022-ben pedig 3,9%-kal fog növekedni. Az euróövezeti és az uniós gazdaságok várhatóan a 2020. őszi gazdasági előrejelzésben előre jelzettnél hamarabb elérik a válság előtti kibocsátást, főként a 2021 második felére és 2022-re előre jelzett, vártnál erősebb növekedési lendület miatt.

A gazdasági tevékenység a 2020. harmadik negyedévi erőteljes növekedést követően a negyedik negyedévben ismét visszaesett, mivel a pandémia második hulláma nyomán számos tagállamban újabb korlátozó intézkedéseket vezettek be. Mivel ezek az intézkedések még mindig érvényben vannak, az EU és az euróövezet gazdasága 2021 első negyedévében várhatóan zsugorodni fog. Az oltási programok előrehaladásának és a járvány megfékezésére irányuló intézkedések fokozatos enyhülésének köszönhetően azonban a gazdasági növekedés tavasszal várhatóan újraindul, nyáron pedig lendületbe jön. A helyreállást a világgazdasági kilátások javulása is elő fogja segíteni.A világjárvány azonban továbbra sem egyenlő mértékben befolyásolja az egyes tagállamok gazdaságát, így előre láthatólag a helyreállítás üteme is jelentősen eltérő lesz.

Az inflációs kilátások továbbra is mérsékeltek

Az előrejelzés szerint az euróövezeti infláció a 2020. évi 0,3%-ról 2021-ben 1,4%-ra emelkedik, majd 2022-ben kismértékben, 1,3%-ra mérséklődik. A 2021. évi euróövezeti és uniós inflációra vonatkozó előrejelzés az őszihez képest kismértékű emelkedést mutat, de összességében várhatóan visszafogott marad. A helyreállítás késedelme valószínűleg továbbra is enyhíti az árakra nehezedő aggregált keresleti nyomást. Az inflációt 2021-ben átmenetileg felfelé hajtják majd az energiainfláció pozitív bázishatásai, az adókiigazítások – különösen Németországban –, valamint egyes területeken az elhalasztott kereslet kielégítésének gátat szabó, továbbra is fennálló kínálati korlátok. 2022-ben a kínálat rendeződése és a bázishatások elapadása miatt az infláció várhatóan ismét mérséklődni fog.

 Továbbra is nagy a bizonytalanság és jelentősek a kockázatok

Az előrejelzést övező kockázatok az őszhöz képest kiegyensúlyozottabbak, de továbbra is magasak. Főként a világjárvány alakulásához és az oltási programok sikeréhez kapcsolódnak. A pozitív kockázatok abból adódnak, hogy az oltási folyamat előrehaladásával esetleg a vártnál hamarabb enyhíteni lehet a járvány megfékezésére irányuló intézkedéseket, vagyis korábban és erőteljesebben megkezdődhetne a helyreállítás. A növekedés a vártnál kedvezőbben alakulhat azzal összefüggésben is, hogy az előrejelzés lényegében még nem veszi figyelembe a Next Generation EU (az uniós helyreállítási eszköz) és annak központi elemeként a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz finanszírozási előirányzatait. Ami a negatív kockázatokat illeti, előfordulhat, hogy a világjárvány tartósabb vagy rövid távon súlyosabb lefolyású lesz, mint azt az előrejelzés feltételezi, de az oltási programok végrehajtása is késedelmet szenvedhet. Ez késleltetheti a járvány megfékezésére irányuló intézkedések enyhítését, ami viszont befolyásolná a várt helyreállítás kezdetét és erejét. Fennáll annak a kockázata is, hogy a válság a vártnál nagyobb károkat okoz az EU gazdasági és társadalmi szerkezetében, például egy esetleges csőd- és elbocsátási hullám miatt. Ez a pénzügyi szektort is hátrányosan érintené, növelné a tartós munkanélküliséget, és fokozná az egyenlőtlenségeket.

  1. A teljes, magyar nyelvű sajtóközlemény
  2.  A 2021. téli gazdasági előrejelzés Magyarországra vonatkozó fejezete 

 


Vissza az előző oldalra