Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Mennyibe kerül a benzin az EU országaiban?

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

Nem sokkal a hatósági ár felfüggesztése után hazánk a középmezőnyben foglal helyet, a szomszédos tagországokban jelenleg alacsonyabb a 95-ös benzin ára.

Az egyes tagállamokban jellemző üzemanyagárak között jelentős különbség mutatkozik, akár 40-45% eltérés is lehet például a 95-ös benzinnél. Az árakat számos tényező befolyásolja: a nyersanyagok és az üzemanyagok világpiaci ára mellett a valutaárfolyam, a finomítói árrés, az üzemanyagra kivetett adók (jellemzően forgalmi és jövedéki adók), a rendelkezésre álló üzemanyagmennyiség, illetve az árba az állam is beleszólhat: a leggyakrabban használt üzemanyagok hatósági árát nemrég függesztette fel a magyar állam. oil bulletin

Az ábra a 2023. január 2-i Euro 95-ös benzin árakat mutatja euróban megadva. (A forgalmi és jövedéki adókat tartalmazza.)

Előzmény:

Az EU Tanácsa (egyhangúlag, tehát valamennyi tagállam vezetőjének jóváhagyásával) nyár elején fogadta el az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagját, amellyel többek között megtiltotta, hogy az EU Oroszországból nyersolajat és bizonyos kőolajtermékeket vásároljon, importáljon vagy vegyen át. Az orosz nyersolaj importjának tilalma fél évvel a döntés után, vagyis december 5-től hatályos. Ugyanakkor az ellátás biztonsága érdekében azok a tagállamok, ahová csővezetéken érkezik a kőolaj, és földrajzi helyzetük miatt nincs más lehetőségük a nyersanyag beszerzésére – ilyen Magyarország, Csehország és Szlovákia –, átmeneti felmentést kaptak az embargó alól. E felmentésnek köszönhetően Magyarország továbbra is importálhat orosz nyersolajat a csővezetéken keresztül, így az uniós olajszankció nem szűkíti a hazai kínálatot.

Forrás:

Az olajárak átláthatóságának javítása és a belső piac megerősítése érdekében az Európai Bizottság olajértesítője hetente ismerteti a kőolajtermékek fogyasztói árait az EU országaiban. A nemzeti adatokat és árakat a tagállamok megfelelő hatóságai szerdánként juttatják el a Bizottsághoz. Az árakat nemzeti valutában jelentik, amelyet az épp aktuális árfolyamon konvertálnak az összehasonlíthatóság érdekében euróra.

A Bizottság heti olajértesítője ITT tekinthető meg.


Vissza az előző oldalra