Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Schengeni határellenőrzési kódex

  • Forrás: Európai Tanács
  • Szerző: Lucz Bianka

Az uniós tagországok belügyminiszterei megállapodtak a schengeni térségen belüli határellenőrzés új szabályairól.
A megállapodás új intézkedésként korlátozza a külső határokon lévő határátkelőhelyek számát, illetve nyitvatartási idejét, valamint a határőrizet fokozásával igyekszik hatékonyabban fellépni az illegális migráció ellen.

Az új kihívásokkal szembesülő schengeni térség reformja és megerősítése érdekében, a francia elnökség idején végzett munka részeként a Tanács június 10-én elfogadta a Schengeni határellenőrzési kódex reformjára vonatkozó általános megközelítését.

A reform a következőkre irányul:

1. Új eszközök biztosítása a migrációs áramlások eszközként való felhasználása elleni küzdelemhez;

2. A külső határokra vonatkozó, egészségügyi válságok esetén alkalmazandó intézkedések új jogi keretének létrehozása a Covid19-cel kapcsolatos tapasztalatok tanulságaira építve;

3. A belső határellenőrzések visszaállítására vonatkozó jogi keret korszerűsítése annak érdekében, hogy biztosítsa a szabad mozgás elvét, ugyanakkor kezelje a tartós fenyegetéseket;

4. Az ilyen ellenőrzések helyett alternatív intézkedések bevezetése.

Ezen általános megközelítés alapján a Tanács immár megkezdheti a tárgyalásokat az Európai Parlamenttel, amint az elfogadja a saját álláspontját.

A migrációs áramlások eszközként való felhasználása elleni küzdelem
A szöveg a migránsok eszközként való felhasználását olyan helyzetként határozza meg, amelyben az EU vagy valamely tagállam destabilizálása érdekében egy harmadik ország vagy egy nem állami szereplő ösztönzi vagy megkönnyíti a harmadik országbeli állampolgároknak az EU külső határaira vagy valamely tagállamba történő mozgását. Új intézkedéseket vezet be e jelenség elleni küzdelem céljára, többek között korlátozza a külső határokon található határátkelőhelyek számát vagy nyitvatartási idejét, illetve fokozza a határőrizetet.

Intézkedések a külső határokon egészségügyi válság esetén
A szöveg lehetővé teszi, hogy népegészségügyi veszély esetén késlekedés nélkül kötelező minimumszabályok kerüljenek elfogadásra a külső határokon történő ideiglenes utazási korlátozásokra vonatkozóan. Ez a lehetőség kiszélesíti a Covid19-világjárvány során alkalmazott, jelenleg rendelkezésre álló eszközök körét, amelyeket nem kötelező erejű ajánlások alapján dolgoztak ki.

A Tanács által ilyen helyzetekben elfogadandó, kötelező erejű végrehajtási rendelet a lehető legkevesebb korlátozást fogja tartalmazni, és így a tagállamoknak lehetőségük lesz szigorúbb korlátozásokat alkalmazni, amennyiben a feltételek ezt megkövetelik. Tartalmazni fogja továbbá az azon, alapvető szükségből utazóknak az eseti alapon megállapítandó listáját is, akiket mentesíteni kell bizonyos intézkedések alól.

A belső határellenőrzések visszaállítása
A szöveg strukturáltabb eljárásokat ír elő a belső határellenőrzések visszaállítására, megerősített biztosítékokkal. Figyelembe veszi az Európai Unió Bíróságának egyik közelmúltbeli ítéletét, amely megerősítette a schengeni térségen belüli szabad mozgás elvét, ugyanakkor pontosan meghatározta a belső határellenőrzés visszaállításának feltételeit. Ebben az összefüggésben lehetséges válaszokat ad a közrendet és a belső biztonságot fenyegető tartós fenyegetésekre.

Amennyiben 2 év és 6 hónap elteltével is megerősítést nyer a belső határellenőrzés fenntartásának szükségessége, az érintett tagállamnak értesítenie kell a Bizottságot a belső határellenőrzés további meghosszabbítására irányuló szándékáról, megindokolva ezt a meghosszabbítást, és meghatározva azt az időpontot, amikorra előirányozza az ellenőrzés megszüntetését. A Bizottság ezt követően az említett időpontra is kitérő olyan ajánlást dolgoz ki a szükségesség és az arányosság elvét szem előtt tartva, amelyet a tagállamnak figyelembe kell vennie.

Az alternatív intézkedések előmozdítása
A szöveg oly módon is korszerűsíti a Schengeni határ-ellenőrzési kódexet, hogy alternatív intézkedéseket ír elő a belső határellenőrzések helyett, különösen azáltal, hogy hatékonyabb keretet javasol a tagállamok határ menti régióiban végzett rendőrségi ellenőrzésekhez.

A szöveg új eljárást vezet be az irreguláris migránsok EU-n belüli jogellenes mozgása elleni küzdelem eszközeként. Az érintett tagállamok önkéntes munkáján alapuló kétoldalú együttműködési kereten belül ez a mechanizmus lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy határokon átnyúló operatív rendőrségi együttműködés keretében átadják a határ menti területeken letartóztatott és az országuk területén jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárokat annak a tagállamnak, ahonnan érkeztek.


Vissza az előző oldalra