Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Svédország vette át az Európai Tanács soros elnökségét

  • Forrás: https://www.consilium.europa.eu/
  • Szerző: Lucz Bianka

2023. január 1-től féléven keresztük Svédország tölti be az Európai Tanács soros elnökségét.

A Tanács elnökségét félévente más-más uniós tagállam tölti be. E féléves időszak során az adott elnökség vezeti a tanácsi üléseket, így biztosítva a Tanácsban az Unió munkájának folytonosságát.

Az elnökséget betöltő tagállamok hármas csoportokban, az úgynevezett elnökségi triókban szorosan együttműködnek egymással, amelyet a Lisszaboni Szerződés vezetett be 2009-ben. A trió tagjai hosszú távú célokat tűznek ki, és közös programot készítenek, melyben meghatározzák azokat a témákat és lényeges kérdéseket, amelyekkel a 18 hónapos időszak során a Tanács foglalkozni fog. E program alapján a három ország mindegyike elkészíti saját részletesebb féléves tervét.

 A jelenlegi triót a francia, a cseh és a svéd elnökség alkotja.

Az Európai Unió Tanácsának svéd elnöksége: 2023. január 1. – június 30.
 Svédország négy prioritást határozott meg a harmadik tanácsi elnöksége alatt végzendő munkához:

  • biztonság – egység
  • versenyképesség
  • zöld átállás és energetikai átmenet
  • demokratikus értékek és jogállamiság – az alapértékeink

A svéd elnökség prioritásként kezeli majd az Ukrajnának nyújtott folyamatos gazdasági és katonai támogatást, valamint Ukrajna EU felé vezető útjának támogatását. Figyelmet fordít majd az ingadozó energiaárak kockázatának csökkentésére, az energiapiac reformjára is.

"Egységünk és cselekvési készségünk továbbra is kulcsfontosságú az EU biztonsága, rezilienciája és jóléte szempontjából. Svédország olyan időszakban veszi át az elnökséget, amikor az Európai Unió példátlan kihívásokkal néz szembe. Prioritásaink alapját a zöldebb, biztonságosabb és szabadabb Európa jelenti." - mondta Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, a svéd elnökség politikai prioritásainak ismertetésén 2022. december 14-én.

321841530_556829186031992_8312397334802328437_n


Vissza az előző oldalra