Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Turkey helyett Türkiye

  • Szerző: Lucz Bianka

Nevet változtató országok

A legújabb névváltozás Törökország esetében történt nemrég, amelynek új angol neve Turkey-ről Türkiye-re változott.  Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök még 2021 decemberében kezdeményezte Törökország angol nevének megváltoztatását. Egy akkor kiadott közlemény szerint Erdogan azért tett javaslatot „Türkiye” névre, mert az még jobban kifejezi az ország egységét, civilizációját, értékeit és kultúráját külföldön. A nem hivatalos álláspont szerint azonban nem ez, hanem egy úgynevezett azonosalakúság áll a névváltás hátterében. Az angol nyelvben ugyanis a „turkey” kifejezés egyszerre jelenti Törökországot és a pulykát. Mindent egybevetve tehát az angol turkey kifejezésnek van egy gúnyos, negatív mellékjelentése, és úgy hírlik, ettől szeretett volna megszabadulni a török vezetés.

Az utóbbi időben két európai ország is a névváltoztatás mellett döntött, 2019-ben Hollandia (angolul: the Netherlands) elhagyta az angol „Holland” megnevezést, 2016-ban pedig Csehország kezdeményezte a „Czechia” megnevezést a Czech Republic helyett.

A hollandok azért döntöttek a névváltoztatás mellett, mert a Hollandia név az ország 12 tartományából csak kettőt jelöl: az Észak-Holland tartomány, ahol Amszterdam is található illetve a Dél-Holland tartomány, ahol Rotterdam és Hága található.. Az ország hivatalos neve hollandul Koninkrijk der Nederlanden, angolul Netherlands, aminek magyar verziója nem is létezik, a hivatalos országnevet is úgy fordítjuk, hogy Holland Királyság.

A magyar elnevezést változtatták meg Grúzia esetében, amelynek a nemzetközi nevét, tehát Georgiát kell használni a magyar illetve szláv nyelveken is. A georgiai fél már 2009. június 12-én kezdeményezte, hogy Magyarország - legalább a hivatalos kommunikáció szintjén - változtassa meg az orosz nyelvi közvetítéssel meghonosodott Grúzia elnevezést Georgiára.

Európa mellett Ázsiában is szép számmal találunk példákat az országnév megváltoztatására, mint például Sri Lanka, amelynek az általánosan ismert angol neve Ceylon volt egészen 1972-ig. A délkelet-ázsiai Mianmar 1989-ben változtatta az ország nevét Burmáról Mianmarra, Thaiföld neve pedig  1939-ig Sziám volt.

Az afrikai kontinensen is van példa a változtatásra, mint péládul Zimbabwe és Zambia esetében, amely előtte Rodézia volt, a Kongói Demokratikus Köztársaság, amely korábban a Zaire-i Köztársaság nevet viselte.


Vissza az előző oldalra