Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Ursula von der Leyen éves érteklő beszédet mondott

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

A mai napon sor került Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének éves értékelő beszédére, amelyet az Unió helyzetéről tartott

Kiemelt hangsúlyt fektetett az energiaellátásra, a klímaválságra és az orosz-ukrán háború hatásaira, amelyekkel az Uniónak is szembe kell néznie. A beszédében megemlékezett II. Erzsébet, brit királynőről, dícsérő szavakkal beszélt az ő munkásságáról és a népének szolgálatáról.

Az orosz-ukrán háborút tekintve elmondta, hogy az EU továbbra is elítéli az orosz agressziót, és szolidaritását fejezte ki Ukrajna felé. Bejelentette, hogy a first ladyvel együttműködésben támogatni fogják a kárt szenvedett ukrán iskolák rehabilitációját. Erre a célja 100 millió eurót kívánnak fordítani.

Ezt követően a háború következtében veszélybe kerülő energiaellátásra is rátért. Mivel Oroszország a szankciókra adott válaszként csökkentette a gázszállítást, közös gáztárolásra és más országokból származó gázra kellett áttérni. Jelenleg 84%-on áll ez a készlet, és az import tekintetében az USA, Norvégia, Algéria és más országok lettek az új partnerek.

Az egyre nagyobb problémát jelentő klímaválság is komolyan növeli a terheket. A hőhullámok miatt megnőtt az áramfogyasztás; az aszály miatt víz- és atomerőműveket kellett leállítani. A gázár ennek következtében ma több mint tízszerese a világjárvány előttinek.

Von der leyen a lehetséges megoldást is ismertette beszédében. Az Európai Bizottság szerint a zöldhidrogén gyökeres változást hozhat Európában, ezért egy új európai hidrogénbank létrehozására tervezik. A bank a hidrogénvásárlásokhoz nyújtott garanciákat fogja támogatni, nevezetesen az Innovációs Alap forrásainak felhasználásával. Hárommilliárd euró áll majd rendelkezésére ahhoz, hogy előmozdítsa a hidrogénpiac kiépítését. Ez lesz az európai zöld megállapodás és a jövő gazdasága erre fog épülni.

A zöld megállapodás mellett az EU egy globális megállapodásra is törekszik, ugyanis soha nem látott klímaválsággal kell szembenéznünk. Eddig nem tapasztalt aszállyal és erdőtüzekkel kellett szembenézni 2022 nyarán és egyre nagyobb hőségre kell számítanunk a nyári időszakokban. 

Egészen mostanáig szükség esetén az alpesi gleccserek biztosították a Rajna, a Rhône és más folyók tartalékait, de mivel Európa gleccserei minden eddiginél gyorsabb olvadásnak indultak, a jövőben ránk köszöntő száraz időszakok következményei sokkal súlyosabbak lesznek.

Az elnökasszony rátért a gazdasági problémákra is. A II. világháború óta a legmélyebb recessziót éltük át. Eddig 100 milliárd eurót kaptak a tagállamok és 700 milliárd euró még nem került ki a gazdaságba. A Next Generation EU folyamatos beruházásokat garantál majd a munkahelyek és a növekedés érdekében.

 Befejezésként ismét kifejezte együttérzését az ukrán családokkal, kifejezetten a gyermekekkel és nőkkel, akik a háború elől menekülnek. A legmélyebb meggyőződése, hogy a bátorság és a szolidaritás Putyin bukásához és Európa győzelméhez vezet majd.

„Egységében erős és győzedelmes az Unió.”

A beszéd teljes szövege

 

 

 

 


Vissza az előző oldalra