Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Helyi iparűzési adókedvezmény kkv-k számára!

  • Forrás: Saldo Tanácsadás
  • Szerző: Thurzó-Nagy Ágnes
  • adózás-számvitel

Azok a KKV-nak minősülő vállalkozások, melyek ezen minősítésüket 4 milliárd forintot meg nem haladó árbevétellel teljesítik, jogosultak arra, hogy 2021. adóévben maximum 1% helyi iparűzési adót fizessenek. Annak érdekében, hogy már a 2021. március 15-ig esedékes előleg összeg is ennek megfelelően csökkenjen, az adózónak egy nyilatkozatot szükséges benyújtani az érintett önkormányzatok részére.

A nyilatkozat benyújtási kötelezettséget a NAV-on keresztül, a 21NYHIPA nyomtatvány NAV-hoz történő benyújtásával kell teljesíteni 2021. február 25-ig.

Nem vonatkoznak a fenti rendelkezések azokra a KATA adóalanyokra, akik a helyi iparűzési adójuk megállapítására azt a szabályt választották, miszerint önkormányzatonként évi 2,5 millió forintot tekintenek adóalapnak és ezen összeg után fizetik meg az adót.

Ezek a vállalkozások ugyanis március 15. és szeptember 15-ig nem előleget, hanem adót fizetnek. Az ő esetükben a folyószámlájukon az érintett önkormányzatok többsége már a csökkentett mértékkel számított adót írta elő kötelezettségként.


Vissza az előző oldalra