Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

iFood Élelmiszer Klaszter – az inspiráló együttműködés

  • Szerző: Thurzó-Nagy Ágnes

A Kaposvári székhelyű, de mára a régión is átnyúló lefedettséggel rendelkező Dél-Dunántúli Regionális Élelmiszer Innovációs Klaszter működése fordulóponthoz érkezett. A korábbi értékeit megtartva, de megújult stratégiával, menedzsmenttel és új névvel folytatja tovább működését a szervezet. Ezentúl iFood Élelmiszer Klaszter néven működik tovább.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábban Kaposvári Egyetem) és a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara közös kezdeményezésére jött létre a hiánypótló Dél-Dunántúli Regionális Élelmiszer Innovációs Klaszter 2012-ben, azzal a céllal, hogy összefogja az élelmiszergazdaságban működő vállalkozásokat és szervezeteket.

A Klaszternek jelenleg 33 tagja van, többségük kis- és középvállalkozás. A tagok között pékségek, tejüzem és tejfeldolgozó vállalkozások, higiéniai cégek, oktatási intézmények, innovációs ügynökség, informatikai vállalkozás, húsipari vállalkozások, kamarák, baromfifeldolgozó, borászat, valamint halfeldolgozó vállalkozás is megtalálható. 

"A változtatásnak több oka is van – mondta Szommerné Egyed Linda, a klaszter elnöke –, főként azért döntöttünk így, mert arra törekedtünk, hogy könnyebben megjegyezhető, a mai trendekhez illeszkedő nevet válasszunk, amely nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét. Szempont volt az is, hogy a klaszter iránti érdeklődés a hazai vállalkozások részéről már túlmutat a helyi vagy regionális szinten, ezért nem tartjuk indokoltnak a területi lehatárolást. Természetesen az élelmiszergazdasági fókusz nem változott. 

És hogy mit jelent az „i” a nevünkben? Az inspirációt. A klaszter tagság értékét a tagok szármára egyrészt az a platform adja, ahol egymást inspirálva tudnak bizalmi kapcsolatokat kialakítani, tanulni, fejlődni, valamint az a hazai és nemzetközi klaszter hálózat, aminek a tagság által a részeseivé válhatnak."

Együttműködési megállapodást kötött október 9-én az iFOOD Élelmiszer Klaszter és az Omnipack Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter

Képünkön: Szommerné Egyed Linda, az iFood Klaszter elnöke
és Ugrin András, az Omnipack Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter elnöke. 

Mindkét klaszter számára előnyös együttműködési lehetőségekről tárgyaltak a kaposvári székhelyű iFOOD Élelmiszer Klaszter és az Omnipack Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter képviselői novemberben.

A két szervezet megbeszélése során érintette az élelmiszeripari szereplők számára komoly kihívást és elköteleződést jelentő, új csomagolástechnikai trendeket. A résztvevők megállapították, hogy a szabályozási környezet és a fogyasztók igényei a jövőben egyértelműen a termékek csomagolásának csökkentését, valamint újragondolását teszik szükségessé.

Az iFood Klaszter tagjai főleg olyan élelmiszeripari cégekből állnak, amelyek eddig is stratégiai szempontnak tartották a folyamatos fejlesztést és innovációt. Az Omnipack tagjai pedig ugyanezen elvek mentén működnek a csomagolástechnika területén.

A jövőbeli együttműködés kiterjed a közös érdekérvényesítő tevékenységre, és olyan munka kapcsolatok kialakítására, amely akár pályázati és más projektekben is formát ölthet.
A kapcsolatokelmélyítésének lényeges eleme lesz a közös programok, szakmai tájékoztató rendezvények szervezése, valamint a kommunikációs tevékenység erősítése.

A megállapodás utáni első lépésként novemberben a két klaszter tagjai Kaposváron találkoznak, ahol az érintett cégek szakemberei személyes műhelymunka keretében kezdenek el dolgozni az élelmiszeripari csomagolástechnika legaktuálisabb kihívásain


Vissza az előző oldalra