Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Iskolakezdési támogatás 2021

  • Forrás: adózóna
  • Szerző: Thurzó-Nagy Ágnes

Tanévkezdéskor sok munkáltató juttatásokkal, hagyományosan úgynevezett iskolakezdési támogatással segíti a tanulmányokat folytató gyermekeket eltartó dolgozóit. Kérdés, milyen adózási feltételek mellett lehetséges az érintett dolgozók jelentős kiadásainak munkáltatói mérséklése.

A hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvény (1995. évi CXVII. törvény, a továbbiakban: szja-törvény) 2019. január 1-jétől már nem tartalmazza az „iskolakezdési támogatás” adózására vonatkozó korábbi kedvező előírásokat, így az ilyen címen adott juttatásokra is a törvény egyéb rendelkezéseit kell alkalmazni.

A támogatás pénzben, utalvány formájában, természetben is adható értékhatár nélkül, akár a dolgozónak, akár közvetlenül (korhatár nélkül) a tanulónak, diáknak. Fő szabály szerint a juttatás révén az abban részesülő magánszemélynek jövedelme keletkezik, amelynek közterheit a juttatóval fennálló jogviszonya szerint, ennek hiányában az egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani (számfejteni), befizetni, bevallani.

Ha természetben/utalvány formájában történik a juttatás, figyelembe kell venni szja-törvény 46. § (7)–(10) bekezdéseit, valamint a a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 77. § (4) bekezdését, ami azt jelenti, hogy a juttatást terhelő szja-előleget, tb-járulékot a juttatónak akkor is meg kell állapítania és be is kell fizetnie, ha annak a bevételből történő levonására nincs lehetőség.

Ilyenkor a magánszemély helyett megfizetett, követelésként nyilvántartásba vett szja-t beszámíthatja a magánszeméllyel szemben fennálló bármely kötelezettségébe. A magánszemélyt megillető munkaviszonyból származó rendszeres bevétel esetében a beszámítást követően kifizetendő összeg nem lehet kevesebb a minimálbér havi összegének 50 százalékánál.

Ha a beszámítás nem lehetséges, az adóköteles bevételről kiállított igazoláson fel kell tüntetni a le nem vont adóelőleg összegét is, és fel kell hívni a magánszemély figyelmét arra, hogy az adóelőleg le nem vont részét köteles megfizetni.

Az adóelőleg le nem vont részéről az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) rendelkezései szerint adatot kell szolgáltatni. A le nem vonható befizetett, követelésként nyilvántartásba vett tb-járulék elszámolása tekintetében pedig a juttató és a magánszemély megállapodása szerint lehet eljárni. Ha a juttató a követelést elengedi, az a magánszemély egyéb jövedelmeként adóköteles.

Forrás: adozona.hu


Vissza az előző oldalra