Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Kedvezményeket javasol a Nemzeti Versenyképességi Tanács

  • Forrás: mkik
  • Szerző: Thurzó-Nagy Ágnes
  • hazai

A Nemzeti Versenyképességi Tanács legutóbbi ülésén vállalkozásokat érintő intézkedéseket jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter.
A bejelentett intézkedések közül számos olyan van, melyeket a kamarai hálózatból érkező vállalkozói jelzések alapján javasoltak megfontolásra.

A turizmus és vendéglátás újraindítását segítve, a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítását, adókönnyítéseket, kedvezményeket javasol a versenyképességi tanács – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács hétfői ülését követően.

Közölte: a tanács konkrét javaslatokat készített elő a kormány számára, amely tanácsnak Dr. Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is tagja.

Magyarország átoltottsága kiemelkedő Európában, ezzel lehetőség nyílt a gazdaság újraindítását támogató intézkedések megtárgyalására.

Közlése szerint a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítása 10 milliárd forintot hagyhat a cégeknél. Javaslatot tettek a Szép Kártya juttatás munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) mentességének meghosszabbítására, ami szintén 10 milliárdot hagyhat a cégeknél.
Javasolják még a reprezentáció és üzleti ajándék szochójának év végéig tartó felfüggesztését, amely körülbelül 15-20 milliárd forintos segítséget jelenthet majd a vállalkozói szektornak.

Második javasolt intézkedéskörnek nevezte a nehéz helyzetben lévő vállalkozásokat több tízmilliárd forinttal segítő intézkedéseket. Fizetési kedvezményekre tesznek javaslatot az adófizetésben. Példaként említette a pótlékmentes fizetési halasztást. Javasolják a kis és középvállalkozások gyorsabb áfa-visszatérítésének fenntartását az év végéig, ahogyan a negatív adóalappal rendelkező energiaellátók jövedelemadó-alapjának csökkentésére is javaslatot tesznek.

A harmadik célzott ügykörnek nevezte Varga Mihály a kormány azon célját, miszerint amennyi munkahelyet a vírus elvett, annyit hozzanak létre. Ezt segítheti a tanácsnak az a javaslata, miszerint a szocho-kedvezmény a jelenlegi hat hónap helyett már három hónap munkanélküliség után is igényelhető lenne. Ez 30 milliárd forintot hagy a vállalkozói szektorban – mondta.

A tárcavezető video üzenete szerint a tanács tagjaival egyetértettek abban, hogy amennyiben a magyar átoltottság továbbra is sikeresen emelkedik, a válság alatt felpörgetett beruházásoknak köszönhetően az év második negyedévében már kétszámjegyű lehet a magyar gazdaság növekedése.

Az Adó Online április 19-i cikke:

Varga Mihály: adókönnyítéseket javasol a versenyképességi tanács


Vissza az előző oldalra