Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Kinyithattak a vendéglátó helyek belső terei és a szállodák is

Életbe lépett a Kormány 194/2021 (IV. 26.) Korm. rendelete amely alapján a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, múzeumok, állatkertek, mozik, színházak

Az új intézkedések a következők:

•    A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
•    Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
•    A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
•    A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
•    A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
•    Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
•    A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
•    A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken!

A rendelet értelmében koronavírus ellen védett személynek számít az érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkező, azt felmutató személyeken túl az is, aki olyan állam által kiállított védettségi igazolással rendelkezik, amelyét Magyarország elismeri és ennek tényét a külügy- és belügyminiszter rendeletben megállapította, és ezt az igazolás bemutatásával igazolja. Az ilyen személy a személyazonosításra alkalmas igazolványa vagy az útiokmánya bemutatására külön is felszólítható.

Ha a rendőrség az ellenőrzés során, vagy a rendőrség a katona értesítése alapján a szálláshelyen egyes védelmi intézkedések be nem tartásáról szerez tudomást,

200 000 FORINTTÓL 3 000 000 FORINTIG TERJEDŐ BÍRSÁGOT SZABHAT KI, ÉS A SZÁLLÁSHELYET LEGALÁBB EGY NAPRA, LEGFELJEBB EGY ÉV IDŐTARTAMRA IDEIGLENESEN BEZÁRATHATJA.

Az új összegű bírság az alábbiak megszegésére vonatkozik:

  • a szálláshelyen tilos tartózkodniuk azoknak a vendégeknek, akik nem mutatják be védettségi igazolványukat, illetve nem egy ilyen személy felügyelete alatt lévő 18 év alatti (kiskorú) személyként érkeztek,
  • a szálláshelyen foglalkoztatott, de védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személy nem visel maszkot a szálláshely vendégek által látogatható területein és helyszínein,
  • a szálláshelyen zenés, táncos rendezvényre kerül sor,
  • 10 fő fölötti családi eseményre vagy magánrendezvényre kerül sor a szálláshelyen.

    Más védelmi intézkedések megszegése esetén továbbra is a korábbi, 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot tartalmazza a fentiek szerint módosított kormányrendelet

A hely üzemeltetőjének a rendelet csak arra ad lehetőséget, hogy megtekintheti az igazolványt, annak adatait nem rögzítheti.

Azon helyszíneken, ahol a vendégek védettségi igazolvánnyal maszk nélkül tartózkodhatnak a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. 
A vendéglátó üzletben/szálláshelyen foglalkoztatott személy számára a maszkhasználat szabályait a vendéglátó üzlet/szálláshely vezetője határozza meg, azzal, hogy

a) a vendéglátó üzletben foglalkoztatott személy, ha a koronavírus elleni védettséget 194/2021 (IV. 26.) Korm. rendeletben meghatározott módon a vendéglátó üzlet vezetője felé nem igazolja, köteles a vendéglátó üzlet területén/ a szálláshely vendégek által látogatható területein és helyszínein az 1. § (1) bekezdésében meghatározott módon maszkot viselni,

b) a maszkhasználatot nem tilthatja meg.

A teraszon lévő vendégek mindegyike (védettség igazolása nélkül) használhatja a vendéglátó üzleten belül a vendéglátóipari egység mosdóját a (175/2021 R. 1.§ (7) b)) illetve, amennyiben kerthelyiségben vagy a teraszon nincs lehetőség – a fogyasztás kifizetése céljából szintén megengedett a tartózkodni, természetesen maszkban.

A  szálláshelyen az  üzleti, gazdasági, továbbá oktatási tevékenység céljából érkező személyek tartózkodása, valamint  a  Magyar Honvédség, illetve a  rendvédelmi szervek állományába tartozó, szolgálati feladatok ellátása érdekében elhelyezett személyek, továbbá a kirendelt egészségügyi dolgozók tartózkodása megengedett védettségüktől függetlenül.

Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekre vonatkozó novemberben bevezetett korlátozások, például az, hogy egy találkozón legfeljebb tíz ember vehet részt, egy temetésen pedig ötven. 

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. 

A kormányrendelet elérhető: IDE KATTINTVA


Vissza az előző oldalra