Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Új mesterek három szakmában

 • Szerző: Thurzó-Nagy Ágnes

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elkötelezett híve a vállalkozások munkaerőigényének megfelelő, minőségi szakemberképzésnek. Ezt a célt szolgálják a kamaránál szervezett mesterképzések és mestervizsgák is.

Augusztus végén a megújult mesterkövetelmények alapján 3 szakmában – fodrász, autószerelő, autóelektronikai műszerész - indított a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara mesterképzéseket. A 11 mesterjelölt az elméleti és gyakorlati szakmai ismereteken túl pedagógiai és vállalkozásvezetési ismereteket is elsajátított a képzés során.
A mestervizsgák november 28-29-én, illetve december 5-6-án zajlottak le, melyet követően a mesterlevelek átadására került sor. Az átadón a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett kizárólag a mesterek és a vizsgabizottság elnöke és tagjai vettek részt.

A Mester, mint fogalom évszázadok óta a minőséget, a szakma magasabb szintű rangját jelenti. A mestervizsgáztatásnak komoly hagyományai vannak Magyarországon. Azonban a mestervizsga rendszerét ma már nem csupán a tradíciók, hanem a kor követelményei is fontossá teszik. E kitüntető cím napjainkban a szakma magas szintű ismerete és gyakorlása mellett, a hagyományokon alapuló munkaszereteten és tiszteleten kívül, a modern korhoz való alkalmazkodást, az új berendezések, alapanyagok, technológiák ismeretét is jelenti. 

A mester címet viselő szakemberek szakmai tudásuk, munkatapasztalatuk, munkakultúrájuk birtokában hozzájárulnak a vállalkozások eredményességéhez, a vállalkozások munkafolyamatainak irányításához, a foglalkoztatáshoz. Emellett az ő feladatuk az is, hogy szakmájukat, hivatásukat tovább örökítsék az utánuk jövő nemzedék számára. A duális képzés bevezetése óta az utánpótlás nevelésében a szokásosnál is nagyobb súly és felelősség hárul rájuk ezen a területen. A szakképzésben tanuló diákok gyakorlati képzése nem az iskolákban, hanem a vállalkozásoknál valósul meg. A jövő szakemberei az itt dolgozó mesterektől tanulják meg a szakmai ismereteket, annak alapjait, fortélyait, a szakma szeretetét, a szakma iránti elkötelezettséget.  Rajtuk is múlik, hogy a tanítványaik sikeres szakmai vizsgát tegyenek. A mesterek példamutató magatartásukkal, erkölcsi és etikai igényességükkel arra ösztönzik a tanulóikat, hogy az iskolából kikerülve, felnőttként ők is a társadalom hasznos tagjaivá váljanak, s hozzájáruljanak országunk gazdasági stabilitáshoz és fejlődéshez.

 Az új mesterek: 
 • Gallyas Szilárd, autóelektronikai műszerész
 • Kelemen Gábor, autóelektronikai műszerész
 • Nemes Ferenc, autóelektronikai műszerész
 • Sári Csaba, autóelektronikai műszerész
 • Szélig Viktor, autóelektronikai műszerész
 • Németh János, autószerelő
 • Mirbach Viktor László, autószerelő
 • Tavas Gábor, autószerelő
 • Németh Anita, fodrász
 • Peringer Anita, fodrász
 • Törő Linda, fodrász
   

Vissza az előző oldalra