Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

A klímavédelem Magyarországon is növekvő teret kap

  • Forrás: Portfolio
  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem, Zöld Európa

A zöld szempontok egyre hangsúlyosabbá válnak az állam, a vállalkozások és a háztartások körében is. A szabályozás fokozatosan szigorodik és egyre fontosabb szemponttá válik a klímasemlegesség.

Ma már nemcsak trendi előtérbe helyezni a klímavédelmet, de eurómilliárdok is múlhatnak ezen. Akinek ez nem lenne elég, hogy elmozduljon a klímavédelem irányába, annak marad a szabályozói nyomás, amely pillanatok alatt képes lesújtani az egyes iparágakra.

A szabályozás fokozatosan szigorodik és egyre fontosabb szemponttá válik a klímasemlegesség. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy a klímacélokhoz a gazdasági döntéshozók anyagi ösztönzőket is kapcsolnak. Magyarországra, EU-tagként közvetlenül a legnagyobb hatást az EU-ban megfogalmazott és elfogadott irányelvek és rendeletek jelentik. A fenntarthatósági és klímastratégiát meghatározó feltételrendszer alapja az európai zöld megállapodás (European Green Deal).

Az európai zöld megállapodás azon politikai vállalását, miszerint az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé szeretne válni, egy európai klímarendelettel teszik jogilag kötelezővé. Ez a majd 30 éves időtáv azonban csak látszólag távoli. A Fenntartható Európa beruházási terv alapján jelentős beruházásokra van szükség minden ágazatban. 

A TERV A 2021-2030 KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN ÖSSZESEN 1000 MILLIÁRD EURÓ FORRÁS BIZTOSÍTÁSÁT VETÍTI ELŐRE.

Az Európai Beruházási Bank az Unió klímabankjaként fog működni. Az Európai Bizottság által kialakított Fenntartható Növekedés Finanszírozási Akcióterv végrehajtásának fontos eleme a 2020 nyarán elfogadott, a fenntartható befektetések előmozdítását célzó keret létrehozásáról szóló (EU) 2020/852 rendelet (vagy gyakori nevén a Taxonómia-rendelet).

A taxonómia egy keretrendszer, amely specifikálja, hogy mely gazdasági tevékenység minősül fenntarthatónak. Segíti a zöldebbé válást nem csak a pénzügyi szektor, de a vállalkozások tekintetében is.

Magyarországon a gazdasági döntéshozók is felfigyeltek az elmúlt években a környezeti kérdések jelentőségére. Az idén február elején bejelentett Gazdaság-újraindítási Akcióterv fontos eleme a klímabarát lépések, így a fenntartható, zöld közlekedés, az energetika zöld átállása, vagy a körforgásos gazdaság kialakítása. A következő időszak európai uniós forrásai is felhasználhatóak lesznek a zöld célokra, így NextGenerationEU és a 2021-2027-es időszakra szóló többéves pénzügyi keret negyede is. A pénzügyi rendszer szempontjából fontos a Magyar Nemzeti Bank Zöld Programja, amelyhez a Budapesti Értéktőzsde is csatlakozott.

Érdemes zöldebbé válni
Az MNB zöld hitelezési programja a klímabarát intézkedések egy további sajátosságát is magán viseli, a nyertes-nyertes (win-win) kapcsolatok kialakulását láthatjuk rajta keresztül megvalósulni. A jegybank tőkekövetelmény-kedvezményt hirdetett meg, amelyet a magyarországi székhellyel rendelkező hitelintézetek jogosultak igénybe venni, amennyiben magánszemélyek részére lakóépület adásvételére, építésére vagy korszerűsítésére folyósít energiahatékonysági jelzáloghiteleket vagy személyi kölcsönöket. A korszerűsítés lehetősége társasházak és lakásszövetkezetek számára is nyitott. A hitelkonstrukció a kamatkedvezményeken keresztül (minimum 0,3%-pontos THM kedvezmény) vonzóbb lehet az ügyfeleknek. Azaz az új hitelkonstrukció a lakosságot is lehetőséghez juttatja, és végső célként a fenntartható fejlődéshez is hozzájárul.

Az MNB más intézkedéseiben is megnyilvánul a zöld szemlélet. A 2019 nyarán indult Növekedési Kötvényprogram keretében lezajlott az első zöld kötvény kibocsátás (CPI Hungary Investments Kft. 30 milliárd forint össznévértékű, 10 éves futamidejű zöld vállalati kötvénye, 2020. augusztus). Ez minden bizonnyal több vállalat számára is motivációul szolgálhat a jövőben.

A Budapesti Értéktőzsde is kapcsolódott az MNB programjához, és fokozatosan egyre aktívabbá vált az ún. ESG témákban. Röviden az ESG (environmental, social and governance) címkével azokat a vállalkozásokat jelölik, amelyek működésükbe beépítik a környezeti, társadalmi és felelős vállalatvezetési szempontokat.

Miért fontosak a fenti szempontok hazai vállalkozások vagy magánszemélyek számára?
A kapcsolódó kutatásokból az derült ki, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a környezeti szempontok adaptálását. A zöld termékek iránt egyre nagyobb kereslet mutatkozik, különösen igaz lehet ez a koronavírus-járvány utáni helyzetben.

A zöld pénzügyi termékek értékesítését, más zöld árucikkekhez hasonlóan segíthetik adó- és járulékkedvezmények vagy egyéb ösztönzők. A hazai vállalkozásoknak is érdemes mielőbb nyitni a környezettudatosság irányába, nem csupán a szigorodó szabályozás miatt, hanem a forrásbevonás lehetősége is javulhat ezáltal (hitelfelvétel, kötvénykibocsátás, tőzsdére lépés). Már a közeljövőben alapvető elvárás lehet egy hazai vállalattal szemben, hogy

RENDELKEZZEN ZÖLDSTRATÉGIÁVAL, SAJÁT MŰKÖDÉSÉRE SZABOTT ESG IRÁNYELVEKKEL ÉS AZOKAT RENDSZERESEN MONITOROZZA.

Egyéni felelősségünk, hogy környezetünk és saját érdekünkben élünk-e a rendelkezésre álló lehetőségekkel. Ugyanakkor a jelenlegi szabályozási rendszer is a zöldítés irányába hat, ami miatt mára már nem szabad nem komolyan venni a klímabarát elveket és cselekvést.

(forrás: Portfolió)


Vissza az előző oldalra