Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

A napelem, amely éjjel is termel áramot

  • Forrás: raketa.hu
  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem

Az éjszaka működő napelem nem vicc, egy kis átalakítással pedig akár éjjel-nappal is üzemelhet.

Jeremy Munday, a Kaliforniai Egyetem Elektro- és Számítástechnikai Mérnöki Kar kutatója egy napon feltette a kérdést: mi lenne, ha a napelemek éjszaka is működhetnének? Ötletét eleinte agya távoli szegletébe száműzte, idővel mégis engedett alkotói késztetésének, és megalkotta az elképzelhetetlent.

Nappal beérkezik a fény, és a napelem ezáltal áramot generál. Meglepő, de éjszaka mindennek a fordítja megy végbe: a panelből távozik foton, amit – megfelelő körülmények között – szintén fel lehet használni elektromos áram előállítására.

Munday képzeletében egy speciális fotovoltaikus cella kelt éltere, ami képes lehet éjszaka négyzetméterenként 50W elektromos áramot termelni. (A negyedét annak, amit nappali fényben egy normál napelem lead.) Kollégájával, Tristan Depp-pel ezért olyan éjjeli napelemek kidolgozásába kezdtek, melyek előállíthatják az egyébként nem túl nagy mennyiségű energiát, idővel pedig hatékonyságuk növelhető. - olvasható az AC Photonics szakfolyóiratban.

Az éjszakai napelem a nappalihoz hasonló elven működik, csak éppen az éjjel kisugárzó hőt használja energianyerésre. Merthogy valamennyi tárgy, ami nappal a besugárzás során felmelegszik, éjszaka adja vissza az elnyelt hő egy részét, infravörös sugárzás formájában. A hűtési módszer nem újdonság, bizonyos helyeken használják például a gépek működése során keletkező hulladékhő hasznosítására, úgynevezett termoradiatív cellák segítségével. A fejlesztők elgondolása szerint, ha egy ilyen eszközt meleg helyre állítanak, majd az ég felé irányítják, akkor az a világűr felé tudna kisugározni infravörös tartományban, mivel az melegebb a világűrnél. Míg a klasszikus napelemek a napfény elnyelése során keletkező feszültséggel állítanak elő energiát, a fordított napelem a kisugárzás során kialakuló feszültségből, noha ebben az esetben az áram fordított irányban halad.

„Más anyagokat kell felhasználni, de a fizikai alapelv azonos a normál napelemekével” – magyarázza Munday. Persze az eszköz nappal is működőképes, amennyiben védve van a beérkező napsugárzástól. Sőt, akár az energiahálózat nappali és éjszakai időszaka közt is egyensúlyt teremthet.

Forrás és a cikk folytatása: https://raketa.hu/a-napelem-amely-ejjel-is-general-aramot


Vissza az előző oldalra