Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

A palackozott víz környezetterhelése a csapvíz 3500-szorosa

Egy spanyol kutatás szerint amiközben a csapvíz a világ jelentős részén semmivel sem egészségtelenebb, és a PET-palackba zárt víz környezetterhelése a csapvíz 3500-szorosa.

A palackozott víz előállítása 3500-szor annyi környezeti forrás felhasználásával jár, mint a csapvízé, az ökológiai rendszerekre gyakorolt hatása pedig 1400-szora annak. Az elsőre meghökkentő számok egy barcelonai kutatásból származnak: a kutatók azt számolták ki, hogy mivel járna, ha a katalán nagyváros teljes lakossága palackozott vizet inna.

Barcelona éppen azok közé a városok közé tartozik, ahol a csapvíz kevésbé egészséges: a szükséges klórozással a vízbe kerülő trihalometánok (THM) nagy mennyiségben elvileg hozzájárulhatnak egyes daganatos megbetegedések kialakulásához. A kockázat azonban elenyésző, az EU is szabályozza a THM egészségügyi határértékét, és a mostani kutatás is azt állapítja meg, hogy még ha direkt összehasonlításban a csapvíz az erősebben klórozó városokban egy nagyon kicsit egészségtelenebb is a palackoshoz képest, messzebbről nézve ez a különbség elenyésző, miközben a környezeti előnyök egyértelműek.

„Az egészségügyi érvek nem indokolják a palackozott víz széles körű használatát. Elég nyilvánvaló, hogy a palackos víz környezeti hatása nagyobb a csapvíznél”
– idézi a Guardian Cristina Villanuevát, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók szerint a közkutak, középületek fejlesztésével kellene fejleszteni a közösségi vízrendszereket, és az ásványvízgyártók hatékony marketingjével szemben jobban tudatosítani a palackozott víz környezeti és egyéb extraköltségeit.

Forrás: telex.hu


Vissza az előző oldalra