Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Az autó, amely megköti a szén-dioxidot

  • Forrás: autotechnika.hu
  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem diákjai olyan elektromos autót fejlesztettek, amely "Direct air capture" segítségével köti meg a levegő széndioxid tartalmát

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem (TU Edinburgh) 30 diákja egy év alatt egy fenntartható elektromos autót (ZEM) fejlesztettek ki kétirányú töltési technológiával és a jármű tetejére szerelt napelemekkel kombinálva. Ezenkívül több CO2-t nyel el, mint amennyit a "Direct Air Capture" révén kibocsát.

Direct-Air-Capture-Infographic

A ZEM elektromos autó CO2-t von ki a környezeti levegőből. A jármű vezetés közben is tisztítja a levegőt a Direct Air Capture segítségével. Ez a technológia lehetővé teszi a levegő tisztítását a CO2 szűrőben történő leválasztásával. Az utazás során a ZEM-ben lévő levegő a tanulók által tervezett szűrőkön áramlik át, amelyek CO2-t vonnak ki és tárolnak a környezeti levegőből.

Mivel a prototípust additív gyártással hozták létre, a jármű CO2-lábnyomát a gyártás során is alacsonyan lehetett tartani. Olyan partnerekkel együttműködve, mint a CEAD és a Royal3D, egy monocoque-ot és a karosszériaelemeket fejlesztették ki a teljes 3D nyomtatáshoz. Így pontosan olyan formát lehetett nyomtatni, amilyenre szükség volt, így alig volt hulladékanyag.

Forrás: autotechnika.hu


Vissza az előző oldalra