Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Az e-kereskedelem hatására csökken a szén-dioxid kibocsátás

  • Forrás: Portfolio
  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem

2020 év végére rekordszintet ért el az e-kereskedelem, és a következő évtizedben a csomagküldő szolgáltatások további 80 százalékos bővülése várható. Egy eddig kevéssé vizsgált, de szintén fontos hatása is a folyamatnak, ami a környezeti hatásokkal mérhető.

Hogy pontosan miért előnyös a környezet számára az e-kereskedelem növekedése, azt a Prologis által közzétett MIT Real Estate Innovation Lab friss kutatása válaszolja meg.

Becslések szerint az USA-ban az online kereskedelem a tágabb értelemben vett év végi ünnepi időszakban (éves összevetésben) több mint 50 százalékkal nőtt,  és a többi jelentős e-kereskedelmi piacon, Kínában, Európában, Japánban és más országokban is hasonló trend volt megfigyelhető. Az MIT kutatásából származó átlagos kibocsátási adatok alapján az e-kereskedelemre való átállás küldeményenként körülbelül 2,4 százalékkal alacsonyabb kibocsátási értéket eredményezett.

AZ ONLINE VÁSÁRLÁS A HAGYOMÁNYOS KERESKEDELEMHEZ KÉPEST ÁTLAG 36 SZÁZALÉKKAL ALACSONYABB SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁSSAL JÁR.

Az MIT által vizsgált alapesetek több mint 75 százalékában az e-kereskedelem bizonyult a fenntarthatóbb megoldásnak. A kutatás során minden forgatókönyv esetében 40 000 Monte Carlo szimulációt végeztek el, amelyek a környezeti hatások fontos mutatóinak számító különféle fogyasztói magatartásokat modelleztek. Ezek közé tartozik a megvásárolt tételek száma, az üzlettől és a logisztikai központtól mért távolság, visszaküldött áru mennyisége és a szállítási mód. Az alapeset mellett 11 másik forgatókönyvet is megvizsgáltak, amelyekben módosították a fogyasztói magatartás vagy a kereskedelmi tevékenységek valamelyik aspektusát.

(Forrás: Portfolio)


Vissza az előző oldalra