Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Fenntartható akkumulátorok: a tagállamok készek tárgyalásokat kezdeni a Parlamenttel

  • Forrás: https://www.consilium.europa.eu/
  • Szerző: Lucz Bianka
  • EU, Zöld Európa

A Tanács általános megközelítést fogadott el az akkumulátorokra és a hulladékelemekre vonatkozó uniós jogszabályok megerősítését célzó rendeletjavaslattal kapcsolatban a március 17-i ülésén.

Az új szabályok előmozdítják a fenntartható és biztonságos akkumulátorgyártási láncok fejlesztését azok teljes életciklusa során, és egyenlő versenyfeltételeket teremtenek a belső piacon.

"Az akkumulátorok a tiszta energiára való átállás kulcselemei. Az új szabályok előmozdítják az európai ipar és termelési láncok versenyképességét, és több akkumulátort tesznek elérhetővé a zéró kibocsátású közlekedési módokra való átálláshoz. Az új szabályok biztosítják, hogy az elhasználódott elemeket megfelelően gyűjtsék össze, és ne kerüljenek a környezetbe. Ez megakadályozza, hogy a bennük lévő mérgező anyagok a környezetbe kerüljenek, és drasztikusan korlátozza a körforgásos gazdaság keretében visszanyerhető értékes anyagok pazarlását." - mondta Barbara Pompili – ökológiai átmenet minisztere.

A Tanács tárgyalási álláspontja megtartja és megerősíti a Bizottság eredeti javaslatának alapjait, beleértve az „akkumulátorútlevelet”, a veszélyes anyagokra vonatkozó szigorú korlátozásokat, az akkumulátorok szénlábnyomát, a kiterjesztett gyártói felelősséget, valamint az újrahasznosított anyagokat tartalmazó új akkumulátorokra vonatkozó kötelezettséget és az ellátási láncokra vonatkozó követelményeket.

Az általános megközelítés kiterjeszti a rendelet hatályát a kész akkumulátormodulokra és minden elektromos jármű akkumulátorára. Megtartja a gyártók célkitűzéseit a hordozható hulladékelemek gyűjtésére, és külön gyűjtési célt vezet be a könnyű közlekedési eszközök (pl. elektromos kerékpárok, e-mopedek, e-robogók) hordozható akkumulátoraira.

Az általános megközelítés ambiciózus és kiegyensúlyozott időkeretet tart fenn azáltal, hogy a hangsúlyt az elektromos járművek akkumulátoraira vonatkozó rendelkezésekre helyezi, különös tekintettel a szénlábnyomra és a teljesítményre vonatkozó követelményekre. E piac fejlődése a gazdaság és a társadalom dekarbonizációjának egyik feltétele.

Az általános megközelítés emellett kezdeményezési jogot is garantál a tagállamok számára, hogy javaslatot tegyenek a veszélyes anyagok akkumulátorokban való jelenlétének korlátozására azok életciklusának minden szakaszában.

Célja továbbá, hogy koherensebbé és világosabbá tegye a szöveget, és megkönnyítse annak alkalmazását a tagállamok és a piac gazdasági szereplői számára, akiknek egyértelműségre és bizonyosságra van szükségük a zöld átálláshoz szükséges beruházások elvégzéséhez.  

Háttér és a következő lépések

Az Európai Bizottság által 2020. december 10-én benyújtott, az akkumulátorokról szóló rendeletjavaslat célja egy körkörös gazdaság létrehozása az akkumulátorok életciklusának minden szakaszára, a tervezéstől a hulladékkezelésig. Ez a kezdeményezés kiemelten fontos, különösen az elektromos mobilitás hatalmas fejlődése szempontjából, környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi szempontból. Az Európai Unió technológiai szuverenitása szempontjából is nagyon fontos.

Az új rendelet a jelenlegi, 2006-os akkumulátor-irányelv helyébe lép, és kiegészíti a meglévő jogszabályokat, különösen a hulladékgazdálkodás tekintetében.

A Bizottság javaslatáról a 2021. márciusi Környezetvédelmi Tanács első eszmecseréje, a 2021. júniusi Környezetvédelmi Tanácsban az elért eredményekről szóló első jelentés, a 2021. decemberi Környezetvédelmi Tanácsban pedig egy második előrehaladási jelentés tárgyát képezte. Az Európai Parlament elfogadta a tárgyalási folyamatot. A Tanács és a Parlament háromoldalú tárgyalásokat kezd annak érdekében, hogy az első olvasatban megállapodás szülessen a végleges szövegről.


Vissza az előző oldalra