Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Hőakkumulátor is lehet egy megoldás az energiaválságra

  • Forrás: raketa.hu
  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem

Hőakkumulátor, avagy így oldhatja meg a víz és a só az európai energiakrízist. De mi is az a hőakkumulátor?

A hőakkumulátorhoz mindössze só kell és víz, vagyis olcsó, kompakt és hatékony megoldást jelent az Ukrajna miatt is éleződő energiakrízisre – idén indul is a tesztelés Hollandiában, Franciaországban és Lengyelországban.

A klímakrízis és a jelenleg zajló háború egyaránt aláhúzza, hogy az otthonok melegítését egyrészt hatékonyabbá kell tenni már inkább rövid-, mint középtávon, másrészt el kell szakadni a fosszilis energiahordozóktól is. Ha a kérdést meg szeretnénk oldani, akkor azt találjuk, hogy nagyon sok ipari tevékenység termel úgynevezett hulladék-hőt, méghozzá olyat, aminek az ipari újrahasznosítása egyszerűen nem éri meg, azonban az otthonok felmelegítésére bőven elég lenne. Ilyen hő keletkezik a gyárak egy részében, de az adatközpontokban is – ez jellemzően 150 Celsius-fok alatti hőmérsékletet jelent, amivel az ipar nem igazán tud bármit is kezdeni. Képzeljük el azonban, ha ezt az energiát át tudnánk vinni a gyárból vagy az adatközpontból az egyes háztartásokba!

A számok nyelvére lefordítva ez a következőképpen fest – Hollandiában ilyen hő formájában éves szinten 150 Petajoule energia keletkezik, amivel 3,5 millió háztartás esetén lehetne a gázt kiváltani – ez pedig több mint duplája annak a célszámnak, amit a holland kormány 2030-ig kitűzött, mivel a tervek szerint az említett dátumig 1,5 millió háztartás esetén váltanák ki a gázt alternatív forrásokkal.

A gond „csak” az, hogy ez a hő miként jut el a keletkezési helyről az otthonokba, mivel minden szállítási mód veszteséggel valósítható csak meg. Vagy legalábbis majdnem minden mód... A holland Eindhoven Műszaki Egyetem több más közreműködővel együtt ugyanis épp egy egyszerű, de hatékony megoldás kidolgozásán munkálkodik, amit idén már négy háztartásban tesztelni is fognak – két holland, egy francia és egy lengyel otthonban kerül bevezetésre az úgynevezett hőakkumulátor. És hogy mi az a hőakkumulátor?

Nos, az alapelv igen egyszerű: töltsünk meg egy kis üveget fehér sószemekkel, adjunk hozzá némi vizet, és a víz sercegni kezd, az üveg pedig hihetetlenül forrónak fog tűnni. Mindez egy nagyon régen ismert termokémiai alapelvre vezethető vissza – ami a só-hidrát reakciója a vízgőzzel: a sókristályok felszívják a vizet, megnagyobbodnak, és közben hőt bocsátanak ki. A folyamat azonban megfordítható – hő hozzáadásával elpárologtatjuk a vizet, és gyakorlatilag „kiszárítjuk” a sót, így csökkentjük a sókristályok méretét. Amíg ebbe a száraz porba nem kerül víz, a hő „érintetlenül elraktározódik” benne. Így a többi hőtároló típustól eltérően semmi sem vész el: az akkumulátor teljesen veszteségmentes. A folyamat ráadásul bármely irányba a végtelenségig ismételhető.


Vissza az előző oldalra