Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Ivóvíz ködből?

  • Forrás: impressmagazin.hu
  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem

A marokkói sivatagban ködből állítanak elő ivóvizet napelemes rendszer segítségével. A hatalmas ködhálók 400 embert látnak el ingyen ivóvízzel.

Az ivóvíz hiány egyre nagyobb problémát jelent világszinten. Éppen ezért egyre több új technológiát fejlesztenek ki, melyekkel akár az óceánok vizéből sótalanítással, vagy a ködhálók esetében ködből – vagyis levegőből – állítanak elő ivóvizet.

Napelemes vízszivattyúk működtetik
A ködhálókat Marokkó délnyugati részén helyezték ki, melyek a ködbetakarítás révén 400 embert látnak el ivóvízzel. A hálóhoz csatlakozik egy 8 kilométeres csőhálózat, melyet napelemes szivattyúk működtetnek.

Ezen a csőhálózaton keresztül juttatják el a betakarított vizet a helyi berber lakossághoz, akiknek az otthonában azelőtt soha nem volt folyóvíz.

ivóvíz ködből 2

Szárazság és szennyezett kutak mindenfelé
Marokkó délnyugati része a klímaváltozás okozta elsivatagosodás által érintett térség, ahol egyre nagyobb a szárazság évről évre. Az Ait Baamrane régióban, nincsen megbízható vízhez való hozzáférés az emberek számára, állandó a harc a szárazsággal és a szennyezett kutakkal. Az új ködbetakarító rendszer azonban 6 hónapig ingyen biztosítja az ivóvizet a rászorulóknak.

A „felhő-halász” technológia – levegőből vízforrás
Az úgy nevezett CloudFisher (felhő-halász) technológiával működő hatalmas ködhálókat az Anti-Atlasz hegységben telepítették, ahol a hajnali órákban minden nap sűrű köd lepi el a vidéket az év egyik felében, nagyjából 6 hónapig. Ebben az időszakban lehet vizet előállítani belőle. Az összegyűjtött vizet a napelemes keringető rendszer segítségével juttatják el a rászorulóknak civil szervezetek és alapítványok segítségével. A ködháló rendszer naponta 17 liter vizet tud előállítani négyzetméterenként.

A ködbetakarítás egy évszázados technika, a ködhálókkal azonban hatékonyabbá vált ez a módszer, és nagyobb területeken is elterjedhet.

A tervező Dar Si Hamad „víz iskolát” is létrehozott Marokkóban, ahol az új vízforrásról és a víz megőrzéséről oktatják a helyi közösségeket.

Forrás: impressmagazin


Vissza az előző oldalra