Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Nyomtatott napelemekkel töltenék a Teslákat

  • Forrás: Alternativenergia
  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem, Zöld Európa

Ausztrál kutatók azt vizsgálják, hogy lehetséges-e nyomtatott napelemekkel hajtani egy Teslát egy elképesztő hosszúságú, mintegy 15 127 kilométeres úton.

A kísérlet szeptemberben indul majd, a szakértők abban bíznak, hogy munkájukkal elősegíthetik a klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos gondolkodást. A Charge Around Australia (CAA) projektben 18 olyan műanyag panelt használnak majd, amelyeket a csapat maga nyomtatott. Egy-egy panel közel 18 méter hosszú, a hajtogatható eszközöket akkor helyezik ki a Tesla mellé, amikor az autónak épp töltésre van szüksége. Paul Dastoor, a Newcastle-i Egyetem munkatársa és a panelek feltalálója szerint a csapat nemcsak az eszközök ellenállóságát, hanem egyéb lehetséges felhasználási módjaikat is vizsgálni fogja. A szakértő úgy véli, ideális a teszthelyzet annak felmérésére, hogy miként alkalmazhatnák a technológiát nehezen hozzáférhető helyeken, például a világűrben.

A panelek rendkívül könnyűek, és laminált PET-ből készültek. Előállításuk négyzetméterenként kevesebb mint 10 dollárba (mintegy 3400 forintba) kerül. A paneleket olyan kereskedelmi nyomtatókkal gyártották, amelyeket eredetileg boros címkék készítésére terveztek. Dastoor szerint a napelemekkel hajtott autó ötletétől az ausztrálok jobban elgondolkodhatnak az elektromos járművek használatán, és enyhülhetnek a kis hatótávolsággal kapcsolatos aggodalmak. Sokan ugyanis azért ódzkodnak az e-autók vásárlásától, mert a jelenlegi akkumulátortechnológia, illetve a töltési infrastruktúra hiányai miatt egyelőre korlátozott távolságokat lehet csak megtenni az ilyen járművekkel. A könnyen szállítható napelemek révén ez megváltozhat.

A 84 napos út alatt a kutatók 70 iskolát akarnak felkeresni, hogy megismertessék a diákokkal a lehetséges jövőt. Dastoort arról is megkérdezték, hogy Elon Musk, a Tesla vezetője vajon mit szólna a projekthez. A szakértő úgy gondolja, hogy a milliárdos elégedett lenne. A CAA megmutathatja, hogy innovatív technológiájuk Musk fejlesztéseivel kombinálva új megoldásokat kínálhatnak a bolygónak.


Vissza az előző oldalra