Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Télen-nyáron friss zöldség az üvegházból

  • Forrás: utajovobe.eu
  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem

Kabadai kutatók szerint pár négyzetméteres üvegház egy 3-4 tagú családot egész évben el tud látni megfelelő mennyiségű zöldséggel és gyümölccsel.

A szaklapok címoldalára kerülö hírben a Sherbrooke Egyetem kutatói arról nyilatkoztak, hogy olyan négyévszakos, pár négyzetméteres üvegház megépítésén és üzemeltetésén dolgoznak, mely egy 3-4 tagú családot egész évben el tud látni megfelelő mennyiségű zöldséggel és gyümölccsel.

A hír hallatán sokan talán arra asszociálhatnak, hogy a házikó télen is megtermeli az alapvető zöldségeket és gyümölcsöket, azaz e technológiával teljes mértékben önellátóvá válik az üvegházat üzemeltető család. Ami, valljuk be, nagy eredmény lenne, legalábbis a növénytermesztés tekintetében.

Sajnos a hírek arról nem szólnak, konkrétan mely zöldségek és gyümölcsök kerülnek majd termesztésre, így csak a személyes tapasztalatokból tudunk kiindulni. Aki vesz ugyanis egy 5 rekeszes mélyhűtőt (Magyarországon), meg tudja pakolni a 100-200 négyzetméteres konyhakertjében évközben termesztett annyi zöldséggel, - paradicsommal, paprikával, karalábéval, cukkinivel, borsóval, répával, retekkel, hagymával, padlizsánnal, babbal -, bogyós gyümölcsökkel, - eperrel, szederrel, málnával, de cseresznyével, meggyel, barackkal is -, mellyel egy négytagú család ellátható télen is. 

A kanadai sajtó arról is beszámolt, miszerint az üvegházban leginkább leveles zöldségek és palánták kerülnek majd termesztésre, ebből pedig az a következtetés vonható le, hogy tavasztól őszig a "konyhakert is besegít" majd a termés előállításában. De végül is miért is ne? Teljesen felesleges lenne uis egy 100-200 négyzetméteres üvegházat (vagy fóliasátrat) építeni.

Bár a projekt még igen kezdeti szakaszban van, remélhetőleg, tényleg beváltja a hozzó fűzött reményeket, és a kétkedőket is meggyőzi majd arról, egy 3-4 emberből álló család éves szükségletét is ki tudja elégíteni az üvegház. A puding próbája az evés.


Vissza az előző oldalra