Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Véget ért az energetikai szemléletformáló rendezvénysorozat

  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem

Végéhez ért az a szemléletformáló rendezvénysorozat, amelyet a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara szervezett „Tudatosság, a jövő energiája!” címmel. A Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával megvalósult projekt célja az volt, hogy a lakosság ezen belül főként a fiatalabb korosztály - figyelmét felhívja a hatékony energiafelhasználás fontosságára, amely a klímavédelem és az egész bolygó szempontjából meghatározó jelentőségű.

A megye három városában szervezett rendezvények, játékos vetélkedők és tájékoztató előadások során az érdeklődők megismerhették az energiatakarékosság eszközeit, a zöld energiaforrások előnyeit és az új fejlesztési irányokat. Barcson kiemelt téma volt a víz, mint energia, valamint az atomerőművek szerepe a jövő áramellátásában. Kaposváron a Desedánál, és Nagyatádon a Kulturális és Sportközpontnál megrendezett Energia Napon játékos versenyek, energiatotó és napelem bemutató várta a látogatókat.  A fennálló szemlélet megváltoztatását már gyermekkorban el kell kezdeni ahhoz, hogy életünk részévé váljon. A programsorozat részeként óvodai foglalkozásokat is tartottak a szervezők, ahol a kisgyermekek számára is érthető módon, rajzolással, mondókákkal, versekkel hívták fel a figyelmet a takarékosságra.

A hatékony, fenntartható energiagazdálkodás napjaink egyik legsürgetőbb kérdése, amely szorosan összefügg a klímavédelemmel. Mindannyian tapasztalhatjuk, hogy az időjárás szélsőségesebbé vált, melegebbek a nyarak, és egyre több olyan éghajlati jelenség van, ami nem volt megszokott néhány évtizeddel ezelőtt. Az okokat a szakértők elsősorban az emberi tevékenységre vezetik vissza. A fejlődéssel növekszik a világ energiaigénye, hiszen többet utazunk, és a mindennapi élethez használt eszközökhöz is energiára van szükség. Az áramtermelés és a közlekedésben használatos üzemanyagok napjainkban még főként fosszilis források elégetéséből származnak, amelyek magas szén-dioxid kibocsátásuk miatt megnövekedett üvegházhatással járnak, vagyis emelik a levegő hőmérsékletét. A bolygó átlagos hőmérsékletének emelkedése beláthatatlan következményekkel jár, ezért mindannyiunk érdeke, hogy a folyamatot megfékezzük. Ennek egyik eszköze a megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelés, azonban az energiatárolási lehetőségek hiánya miatt nem célszerű kizárólag időjárásfüggő technológiákra építeni, hiszen a fogyasztókat akkor is ki kell szolgálni, ha nem süt a nap, vagy nem fúj a szél. A klímabarát energiatermelésben ellátásbiztonsági szempontból fontos szerepe van az atomerőműveknek, amelyek télen-nyáron, éjjel-nappal tudnak működni. 

A meg­újuló energiaforrások használatát és az üvegházhatást okozó gázok csökkentését az Európai Unió is prioritásként kezeli. A cél, hogy 2050-re Európa legyen az első klímasemleges kontinens. Az Európai Zöld megállapodás iránymutatást ad arra, hogy a gazdaság hogyan lehet egyszerre fenntartható és versenyképes anélkül, hogy tovább terhelnénk a környezetünket. 

A központilag meghatározott beruházások és szabályozások mellett a személyes hatókörünkbe tartozó, háztartásokra vonatkozó döntéseknek is nagy szerepe van a hatékonyabb energiafelhasználás kialakításában. Az ehhez szükséges szemléletváltozás sokszor lassú folyamat. Ahhoz, hogy az energiatudatos fogyasztói magatartás mindennapi életünk része legyen, szükség van a gazdaság, az állam és a lakosság összefogására.

A projekt azonosító száma:  KEHOP 5.4.1-16-2016-00125

infoblokk_kedv_final_CMYK_KA


Vissza az előző oldalra