Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Zöld hidrogént gyártó berendezést épít a MOL

  • Forrás: Portfolio
  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem

Európa egyik legnagyobb kapacitású zöld hidrogén-gyártó berendezését építi fel a Mol Százhalombattán. Az eljárás lényege, hogy megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével vizet bontanak hidrogénre és oxigénre, így egyáltalán nem képződik olyan melléktermék, amely káros hatást gyakorolna a környezetre, hiszen nem termelődik üvegházhatású gáz.

A Mol célja, hogy tevékenysége 2050-re karbonsemleges legyen.

Az amerikai Plug Power 10 MW-os elektrolizáló egységét használó, 22 millió euróból megvalósuló létesítmény évente mintegy 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogén előállítására képes, amelynek köszönhetően több mint 25 000 tonna szén-dioxid-kibocsátás válik elkerülhetővé, kiváltva a ma használt, földgáz-alapú gyártási eljárás egy részét. Mivel ez a technológia felelős a Mol szén-dioxid-kibocsátásának egyhatodáért, az új technológia a vonatkozó sajtóközlemény szerint támogatja a Mol karbonsemleges céljainak megvalósítását és hozzájárulhat a régió energiafüggetlenségi törekvéseihez.

A 2023-ban működésbe lépő berendezés által gyártott zöld hidrogént a Mol a Dunai Finomítóban az üzemanyaggyártás során, saját hidrogén hálózatában használja fel, így az beépül a Mol-üzemanyagok molekuláiba, zöldebbé téve a gyártási technológiát illetve a végterméket is, ezzel tovább csökkentve a vállalat karbonlábnyomát.

Meggyőződésünk, hogy a hidrogén nemcsak a már jelenleg is zajló energiaátmenet egyik legfontosabb energiahordozója, hanem az új, karbonsemleges energiarendszerben is megkerülhetetlen lesz – nyilatkozta Szabó Gábriel, a Mol-csoport Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója.

A zöld hidrogén előállítása közben egyáltalán nem keletkezik üvegházhatású gáz: a Plug Power berendezésében megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével vizet bontanak hidrogénre és oxigénre. Így egyáltalán nem képződik olyan melléktermék, amely káros hatást gyakorolna a környezetre: sőt, 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel a berendezés, valamint csaknem 10 000 tonna földgáz felhasználását takarítja meg.

A közlemény szerint a zöld hidrogén előállítása illeszkedik a Mol-csoport frissített, fenntarthatósági fókuszú, az Európai Zöld Megállapodással teljes összhangban álló SHAPE TOMORROW 2030+ stratégiájába, amelynek keretében a vállalat összesen egymilliárd dollárt fektet be az alacsony szén-dioxid kibocsátású, körforgásos gazdaságba 2025-ig. A stratégia részeként

A MOL 2030-RA 30 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENTI A MŰKÖDÉSE KARBONLÁBNYOMÁT ÉS A BERUHÁZÁSI RÁFORDÍTÁSOK 50 SZÁZALÉKÁT FENNTARTHATÓ PROJEKTEKRE FORDÍTJA


Vissza az előző oldalra