Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Több tízmilliárd forinttal segítette eddig a vállalkozásokat a Széchenyi Turisztikai Kártya

  • Forrás: origo
  • Szerző: Thurzó-Nagy Ágnes
  • hazai hírek

A bevezetése óta eltelt fél évben, március végéig több mint 55 milliárd forint szabadon felhasználható forrást igényelt a Széchenyi Turisztikai Kártya Konstrukcióban összesen 1550 vállalkozó – derül ki a KAVOSZ Zrt. kimutatásából.

Elsősorban vendéglátóhelyeket és szálláshelyeket üzemeltető kis- és középvállalkozások, illetve utazásszervezők éltek eddig a lehetőséggel, amely nemcsak a talpon maradásukat, hanem az újraindulást is segíti majd.

Tavaly szeptember óta segíti a koronavírus-járvány által leginkább sújtott turisztikai ágazat szereplőit a nehéz időszak átvészelésében a Széchenyi Turisztikai Kártya, amely az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a KAVOSZ Zrt. közös törekvéseinek köszönhetően jött létre.

A konstrukció rendkívül előnyös lehetőséget biztosít a turisztikai vállalkozások számára a COVID járvány kedvezőtlen hatásainak mérséklésére.

A kedvezményes feltételrendszerű folyószámlahitel kiemelt állami kamat- és kezességi díjtámogatással, illetve költségtámogatással vehető igénybe.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalkozások számára a napi kiadásaik finanszírozása az elsődleges. A Széchenyi Kártya Programot koordináló KAVOSZ Zrt. adatai szerint március 31-ig összesen több mint 55 milliárd forint összegű hitelkérelmet adott be 1550 vállalkozás, 66 százalékuk vidéki, 34 százalékuk budapesti székhellyel.

A  teljes összeg 40 százalékát a vendéglátás, 19 százalékát pedig a szállodai szolgáltatás igényelte. 

Szintén kiemelkedő még az utazásszervezők részesedése 13 százalékkal, őket a szárazföldi személyszállítás követi a sorban 7 százalékos, illetve a konferencia- és kereskedelmibemutató-szervezés 4 százalékos aránnyal. A konstrukció keretében az átlagosan igényelt hitelösszeg 35,7 millió forint. Március végéig 55 milliárd forintra érkezett igény a vállalkozásoktól, a rendelkezésre álló 100 milliárd forintos keretből. 

A kedvezményes feltételrendszerű Széchenyi Turisztikai Kártyával a vállalkozások legfeljebb hároméves futamidejű, szabad felhasználású, akár bérre, működési költségekre egyéb kiadások finanszírozására is fordítható folyószámlahitelt igényelhetnek 250 millió forint maximális összegig. 

A kormányzat a hitel teljes futamidejére 100 százalék kamattámogatást, 100 százalék bírálati díjtámogatást és 100 százalék kezelési költségtámogatást - csekély összegű támogatási jogcímen igényelt hitel esetén 100 százalék kezességi díjtámogatást - nyújt.

A konstrukció kifejezetten a turizmus élénkítését, támogatását szolgálja, és 

kizárólag a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára elérhető.

A hitelt azok a vállalkozások (szálláshely-szolgáltatók, vendéglátók, rendezvényszervezők, utazásszervezők, utazásközvetítők, különjárati autóbuszos személyszállítók, stb.) igényelhetik, amelyek meghatározott ideje végzik ezt a tevékenységet, és ebből származott a bevételük legalább harminc százaléka.

A hiteltermék a Széchenyi Kártya Program termékpalettáján, a KAVOSZ Zrt. koordinálásában érhető el, a vállalkozások hitelhez jutását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása segíti. A vállalkozások a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a KAVOSZ Zrt. irodáiban tudják igényelni a hitelt. A konstrukció 2021. december 31-éig érhető el.


Vissza az előző oldalra